Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

A revizorokat is vonzza a csongrádi üdülőterület

Csongrád - A fiatalkorúak mellett a revizorokat is vonzza a csongrádi Körös-torok: legutóbb közel egymillió forint bírságot szabtak ki a büfésekre. A vendéglátók megütköztek az ellenőrzés módján, pedig – mint kiderült – teljesen szabályos, hogy a hatóság 18 év alattiakat is alkalmaz csalivendégként.
A fiatalkorúak mellett a revizorokat is vonzza a csongrádi Körös-torok: legutóbb közel egymillió forint bírságot szabtak ki a büfésekre. A vendéglátók megütköztek az ellenőrzés módján, pedig – mint kiderült – teljesen szabályos, hogy a hatóság 18 év alattiakat is alkalmaz csalivendégként. A fogyasztóvédelem július elseje óta még szigorúbban is eljárhat: akár fel is függesztheti a szeszes italok és dohánytermékek árusítását, a visszaeső üzleteket pedig be is zárathatja.

A 22-es csapdájához hasonlítható az a helyzet, amibe a Körös-toroki vendéglátók kerültek, miután egyre több fiatalkorú látogatja az üdülőterületen rendezett hétvégi bulikat. Bár felmérés nem készült, zömében 18 éven aluliak alkotják az olykor több ezres vendégkört. Őket viszont a törvény szerint sem szeszes itallal, sem dohánytermékkel nem lehetne kiszolgálni – mégis számtalan példa akad a szabálytalanságra. Ennek szeretné elejét venni a fogyasztóvédelmi felügyelőség, s ezért csalivendégeket is bevetett az ellenőrzései során.

Sokan parkolnak tilosban

Több tucat autóst figyelmeztetett már a rendőrség a Körös-torokhoz vezető Bökényalji úton, amiért tiltott helyen parkol. A megállni tilos táblák kihelyezésével azt szeretné elérni az önkormányzat, hogy a fürdővendégek használják ki az üdülőterület gáton belüli és azon kívüli parkolóit, ahol összesen 1100 gépkocsi parkírozhat naponta 600 forint ellenében. Mivel a Partfürdő használata ingyenes, a városnak ez az egyetlen bevételi forrása a Körös-torokból. Eddig a fürdőzők sajnálták a pénzt a parkolójegyre, ezt jelzi a fizetős rész 20 százalékos kihasználtsága, később azonban rosszul járhatnak, hiszen – mint Rádi Norbert rendőrkapitány fogalmazott – a rendőrség érvényt szerez az előírásoknak.

Legutóbb közel egymillió forintos bírságot szabtak ki az üdülőterület hat vendéglátójára, akik megtévesztésről beszéltek az eset kapcsán, egyúttal vitatták, hogy szabályos-e fiatalkorúakat alkalmazni ilyen feladatra. Szerintük bármennyire is próbálnák betartani az előírásokat, ezreket vonzó buliban képtelenség minden egyes tizenévest kérdőre vonni, hogy nagykorú-e már. A vendégek ugyanis megtagadhatják koruk igazolását – ekkor viszont a büfésnek nem kötelessége kiszolgálni őket. De ez egyik félnek sem érdeke. A vendéglátósok tapasztalatai szerint a vásárlók többsége zokon veszi a kérdezősködést, és inkább odébbáll egy másik büféhez, ahol nem ragaszkodnak annyira a szabályokhoz. A vendéglátósok szerint azért sem hozhatja meg az elvárt eredményt az esetükben alkalmazott szigor, mert ha nem náluk, akkor a sarki üzletben vásárolják meg a fiatalok az italt és a cigit, és lehozzák a Körös-torokba.

– További ellenőrzések várhatók, módszereink pedig teljesen törvényesek – nyilatkozta lapunknak Horváth Zsuzsanna. A Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője elmondta, szülői engedéllyel megbízási szerződést köthetnek 16 év feletti fiatalokkal, és ezzel a törvény adta lehetőséggel élni is fognak. Azt szeretnék elérni, hogy mind a vendéglátók, mind a vendégek körében szokássá váljon az életkor megkérdezése és annak igazolása. A szankciókkal kapcsolatban hozzátette, eddig pénzbírsággal büntettek, de július elseje óta a 18 év alattiakat kiszolgálók már arra is számíthatnak, hogy szeszesital- és dohánytermék-árusítási engedélyüket visszavonják, a visszaesőknél pedig kezdeményezhetik az üzlet bezárását is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós pénzek Csanyteleken

Csanytelek - Forgó Henrik csanyteleki polgármester a magyarországi Leader-központ meghívott… Tovább olvasom