Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

A rozé volt a csongrádi kedvenc

Csongrád - A helyi borok is több ezer érdeklődőt vonzottak a háromnapos csongrádi borfesztiválon. Csak a lila hagymás zsíros kenyér hiányzott néhány kóstolónak.
Évekbe tellett, de végül megfogadták a csongrádi borfesztivál szervezői a kiállítók tanácsát: szellősebben állították fel a pavilonokat. Ha nem így tettek volna, talán el sem fér a borkóstolásra érkező tömeg. Szombat este alig lehetett elférni a „borutcának" keresztelt Dob utcában. Ülőhely híján némelyek a járdára kényszerültek, ott ízlelgették kedvenc nedűjüket. Két nyugdíjas korú hölgy például arról csevegett egy kerítés tövében meghúzódva, hogy annyira finom a boruk, hogy nem tudják letenni, így pedig biztosan becsípnek. Első látásra egyébként a legtöbben a hűsítő rozét kortyolták, de a vörös fajták és a szerencsiek aszúja is jól fogyott.

– Tőlünk a csongrádi muskotályt, a rozét, és meglepetésünkre a pinot noirt viszik a leginkább – számolt be az Ungerbauer pincészet forgalmáról Ungerbauer Anikó. Gulyás Ferencnek, a csongrádi hegyközség korábbi elnökének még nyilatkozni sem volt ideje, annyian rohamozták borait, amikhez természetesen ismeretterjesztő kiselőadás is járt. A bokrosi Rubin Borház pavilonját megkerülni sem lehetett: aki ódzkodott a kóstolástól, az sem úszta meg szárazon.

Jó kedvre derítették a borutca vendégeit a csongrádi tőkékről származó nedűk. Fotó: Bíró Dániel
Jó kedvre derítették a borutca vendégeit a csongrádi tőkékről származó nedűk.
Fotó: Bíró Dániel

– Először vagyunk itt, de nagyon tetszik ez a forgatag – mondta lapunknak Csaba. A Csongrádon nevelkedett, de már Budapesten élő fiatalember barátnőjével együtt érkezett a borutcába, ahol rögtön lecsaptak kedvenc borfajtáikra. Még ki sem ürült a poharuk, amikor már tudták, mivel töltik teli újra. Csaba a rozéra voksolt, Tímea pedig úgy döntött, valamilyen tokaji különlegességet édesget magához. A fiatal pár szerint a borskála teljes volt, a csongrádi és környékbeli borászatok kitettek magukért, de azt megjegyezték, hogy néhány pálinkafőző kontyalávalóját is szívesen megkóstolták volna. És még valami, amit hiányoltak, pedig a tudósítónak is jól esett volna a hosszú nap után: zsíros kenyér lila hagymával.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a borfesztivál a csongrádi Dob utcában

Csongrád - Kegyesek voltak az égiek, így gond nélkül kezdődhetett meg a 12. borfesztivál tegnap… Tovább olvasom