Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

A szőlőtelepítésre is jár támogatás

Tizennégyezer-hétszáz euró támogatást kaphat hektáronként az, aki új szőlőültetvényt telepít. Igaz, a kivágást is támogatják. A Csongrádi Hegyközség most azért küzd, hogy álljon meg a termőterület csökkenése, az akácerdő ne hódítsa meg a történelmi szőlőhegyet. Arra hívják fel a figyelmet, hogy aki fagytűrő, piacképes fajtát telepít, az a város jövőjéért is dolgozik.
Kiss István, a csongrádi hegybíró most arra hívja fel a figyelmét a szőlőből élőknek, hogy a Magyar Közlönyben közzétették az év elején „a szőlőültetvények szerkezetátalakításáról" szóló 7/2007-es FVM-rendeletet. Nem könnyű olvasmány, de jó fogódzókat adhat azoknak, akik nem temetni akarják a szőlőágazatot. Jó tudni, hogy az 1996. május elseje és 2004. április 30-a között kivágott ültetvények helye 2010. július 31-éig felhasználható új szőlőtelepítésre. Nyolc éven belül telepíthető újra az a terület, amelyről az uniós csatlakozás – vagyis 2004 május elseje – után vágták ki a szőlőt. A telepítési jog eladható, akár más borvidékre is átvihető. Borvidékenként terv készül arról, hogy milyen új fajtákkal érdemes fölváltani a régieket.

Pályázat

A csongrádi hegybíró fölhívta a figyelmet az új szőlőültetvények támogatására is. Ez maximum tizennégyezer-hétszáz euró lehet hektáronként. Sikeres pályázattal lehet hozzájutni az uniós támogatáshoz, ha a pályázó mindenben megfelel az említett FVM-rendeletben foglaltaknak.

A szigorú követelmények nem riasztják el a csongrádi gazdákat: a hegybíró örömmel számolt be az érdeklődésről, s reméli, hogy a telepítési pályázati kérelmek sok munkát adnak majd neki. Ami aggasztja: február 28-áig nem kapott választ a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól, hogy a 2007/2008-as borpiaci évre adnak-e ki támogatott kivágásra engedélyt, s mi lesz azokkal, akik az őszi telepítésre jelentkeztek a hegyközségnél.

Amennyiben a támogatott kivágások folytatódnak, a hegybíró nem emelhet ellene gátat, köteles a kérelmeket továbbítani. Mint arról korábban beszámoltunk, az első menetben a csongrádi hegyközség területének tíz százalékát vágták ki. Negyven nap alatt 40 hektárra nyújtott be kérelmet 26 személy. A kivágni akarók döntését nagy mértékben befolyásolta, hogy a szőlő felvásárlási ára nem vagy alig fedezi a ráfordítást. Olyan bátor vállalkozó már régen nincs, aki öreg szőlőterületbe fektetné be a pénzét. Mi lesz azzal a területtel, amelyet kivettek a szőlőkataszterből? Minden más híreszteléssel szemben az illegális erdőtelepítést az erdőfelügyelőségnek föl kell számolnia – figyelmeztet a hegybíró.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kereszttűzben Csongrádon a Szentháromság téri park

Politikai és szakmai körökből is kritizálják a csongrádi Szentháromság tér felújításának tervét. A… Tovább olvasom