Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

A tavalyi termés duplájára számítanak Csongrádon

A lelkiismeretes csongrádi szőlősgazdák e hét végét is a szőlőkben töltötték, ahol ritkán találkoznak mostanában rókával, nyúllal – jó étvágyú cserebogárral viszont gyakrabban. Ha nagyobb baj nem éri a borvidéket, a tavalyi termés kétszeresét szüretelhetik idén.
A múlt hét közepén az egyik fülledt délutánon viharos erejű szél alaposan meggyötörte a szőlők egy részét, sőt jéggel is verte némelyik táblát Bokroson. Kiss István becslése szerint tíz-tizenöt százalékos termékkiesést okozhatott. A hegybíró arra hívja fel gazdatársainak figyelmét, hogy ne késlekedjenek a rothadás elleni permetezéssel, mert a kár a késlekedéssel arányosan növekedhet.

Sok a gaz az öregszőlőkben

Annak ellenére, hogy az eddigi túl sok csapadék nem kedvezett a szőlőknek – ha nagyobb természeti csapás nem éri a csongrádi borvidéket –, akkor a tavalyi termésnek a kétszeresét szüretelhetik a gazdák. Erre azok számítsanak, akik nem hanyagolják el a tennivalókat. A csongrádi határban mintegy 650 hektáron zöldell a szőlőültetvény, ám évről évre csúfosabb képet mutatnak az öregszőlőkben a kertek, ahol a gaz uralja a terepet. Jó néhány tulajdonos annyira nem törődik – a többnyire megöröklött – szőlőjével, hogy sem új telepítésre, de a kivágásra sem tesz kísérletet – noha az utóbbit uniós források ösztönzik.

Olcsón vették a termést

A hegybíró gyakran járja a szőlőket, rókával, nyúllal vagy egyéb nagyobb állattal ritkán találkozik, de újabban elszaporodtak a cserebogarak. Ezek szeretik a szőlőlevelet, képesek csaknem az egészet fölzabálni, ha a tulajdonos megfelelő szerrel nem gyéríti őket.

Kelemen Ferenc csongrádi szőlősgazda, a Szent Vince Borrend tagja úgy látja, igazán jó, vagyis minőségi termésre számíthat az, aki a korábbi évek súlyos fagykárai után rendbe tette szőlőjét, pótolta a hiányzó tőkéket, szakszerűen elvégezte a növényvédelmet. Sajnálatosnak tartja, hogy egyre többen fordítanak hátat ennek a kultúrának, mely ősidők óta honos ezen a tájon, igaz, ehhez az is hozzájárult, hogy a szőlő felvásárlási ára igen alacsony volt az elmúlt egy évtizedben.

Jégverés után

– Nem szereti a szőlő, ha olyan sok vizet kap, mint az idén, mert gátolja a tápanyagfelvételben – mondta Szabadkai Imre növényvédelmi szakmérnök, akihez igen sokan fordulnak naponta tanácsért. – Mivel csaknem száz hektáron pusztított a jégverés, ezért most sok munkát ad a szakszerű permetezés. Leginkább a lisztharmat ellen kell védeni a termést, a peronoszpóra közepesen fertőz és legkisebb kárt az állati kártevők okoznak.

Ha nem lesz túl meleg július második fele és az augusztus, akkor a szüreti szezon az idén szeptember közepén kezdődhet – mondták a gazdák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszeres díszpolgár Forgó István

Nem sodródott messze szülőfalujától Forgó István: Makón telepedett le, tanácselnökként vezette a… Tovább olvasom