Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

A testvérvárossal üzletelni is lehet

Csongrád - A kulturális hozadék mellett célszerű lenne gazdaságilag is gyümölcsözővé tenni a testvérvárosi kapcsolatokat. Ez egy csongrádi testületi ülésen vetődött fel.
A finn Raisio, a szerbiai Óbecse, a franciaországi, nyolc kistelepülést tömörítő úgynevezett AGD szövetség és a lengyel Belchatów után nemrég a romániai Gyergyószentmiklóst is testvérvárossá fogadta Csongrád. Az ötlet, hogy egymástól távol eső városok, falvak partneri viszonyt alakítsanak ki, a 20. században, annak is inkább a második felében elsőként Európában merült fel.

Nemrég a romániai Gyergyószentmiklóst is testvérvárossá fogadta Csongrád.
Nemrég a romániai Gyergyószentmiklóst is testvérvárossá fogadta Csongrád.

 Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Ezek a kapcsolatok elsősorban azt célozzák, hogy a különböző nemzetek megismerjék egymás kultúráját, de például Észak-Amerikában az üzlet megerősítésére is remekül kiaknázzák a lehetőséget. Ez az ötlet Csongrádon is felmerült, Murányi László képviselő meg is kérdezte egy testületi ülésen: lehetne-e valami mást is kezdeni a testvérvárosokkal a kölcsönös kirándulásokon kívül. A szándék a Tisza-parti város részéről megvan, a lengyelek például a bor iránt érdeklődnek, tudtuk meg az önkormányzattól. Konkrét lépéseket eddig egyik fél sem tett, pedig érdemes lenne mondjuk Tokaj példáját követni. A borászatáról világhírű észak-magyarországi város a kaliforniai, ugyancsak az ebben az üzletágban utazó Sonomát „jegyezte el". Az ötlet bevált: a közös témakörben tartottak már együtt fesztivált, konferenciát.

Hogy az anyagilag is megtérülő összefonódás létrejön-e az öt európai ország településeivel, egyelőre nem tudni. Ha gazdasági hasznot esetleg nem is hoz egy ilyen kapcsolat, mondta egy másik képviselő, Bartókné Vincze Zsuzsanna, a kulturális hozadéka felbecsülhetetlen.

Vannak jó példák

Az interneten kutatva például Sopron, Szekszárd vagy Miskolc esetében találtunk leírást arról, hogy helyi cégek üzletelnek a testvérvárosok vállalkozásaival. Csongrád szomszédvára, Szentes egy cég alapításával éppen ezekben a hónapokban tesz azért komoly lépéseket, hogy megvesse a lábát Oroszországban. De a kapcsolatfelvétel fordított sorrendben is történhet: korábban a szerbiai Pélmonostor dolgozta fel Mohács cukorrépáját, csak ez után fűzték szorosabbra a szálakat.

Olvasóink írták

 • 4. Turul2 2013. március 18. 06:56
  „Van itt egy másik testvérvárosunk is,ahol felfoghatatlan dolog történt:
  http://alfahir.hu/brutalis_gyilkossag_magyar_fiatalt_oltek_delvideken”
 • 3. Norbi56 2013. március 15. 10:16
  „Nem szeretnék senki megbántani, de ha én újságcikket írnék, vagy újságot szerkesztenék egy település testvérvárosairól szóló cikkel kapcsolatban, beírnám a Google-ba(mint ahogy a képszerkesztő is megtette), hogy Gyergyószentmikós és az ebben a linkben szereplő több száz kép közül választanék, (mint ahogy a képszerkesztő is megtette ) de bizonyosan nem ezt a helységnévtáblát , hiszen vannak sokkal jellemzőbb képek, s inkább csatolnám a linket a cikkhez. A cikk mellékleteként vagy illusztrációjaként csatolt kép inkább negatív üzeneteket hordoz, mint pozitívakat. Egyébként osztom a két előttem kommentelő véleményét!
  http://www.google.hu/search?q=gyergy%C3%B3szentmikl%C3%B3s&hl=hu&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=_eJCUbGtEYTJsgbkioCoCQ&sqi=2&ved=0CEoQsAQ&biw=1280&bih=629”
 • 2. Turul2 2013. március 12. 12:03
  „"romániai Gyergyószentmiklóst"
  Szégyen és gyalázat,hogy sokan így beszélnek az elcsatolt részekről!!!!!”
 • 1. dages 2013. március 12. 11:32
  „Pélmonostor - Drávaszög, jelenleg Horvátország
  Szebb képet keresve sem lehetett volna találni, a felirat pedig helyesen:
  "Nemrég az erdélyi Gyergyószentmiklóst is testvérvárossá fogadta Csongrád."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégváró Csongrád

Hívjuk fel magunkra a figyelmet, ösztönözzük a turistákat a látogatásra, tájékoztassuk az utazókat a nevezetességeinkről – vetette föl testületi ülésen Murányi László önkormányzati képviselő. Tovább olvasom