Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

A tét a csongrádi borvidék jövője

Akár kétmillió forintot is kézhez kap az a szőlősgazda, aki uniós támogatással kivágja egy hektáron a szőlőjét. Csongrádon tavaly és az idén mintegy 100 hektár szőlőt vágott ki ötvenöt gazda. Kiss István hegybíró szerint ha 2007-ben ebben az ütemben szabadulnak meg a hegyközség területén a termő szőlőtőkéktől, akkor léket kaphat az itteni borágazat hajója.
– Még nincs vészhelyzet – véli Pálfi György, a csongrádi borpince vezetője, aki nem titkolt aggodalommal szemléli a termőterület mintegy tízszázalékos fogyatkozását. A jó termő táblák is odavesznek, fehér szőlő lassan már csak mutatóban lesz. Megállítani a kivágókat csak úgy lehetne, ha a szőlő ára jobb lenne. A borpiaci verseny nem ezt segíti.

Szabadkai Imre szőlőtermelő, szakmérnök szeretné az embereket lebeszélni a jövő feléléséről, de amíg ez a tevékenység nem hoz nyereséget, minden hiába. Az EU érvei, vagyis a pénze, sokkal meggyőzőbb.

– A kisebb szőlőbirtokkal rendelkezők, akik tőkehiányosak, kényszerűen, de elfogadják az EU ajánlatát – mondta Murányi László, aki a korábbi ciklusban az önkormányzat mezőgazdasági bizottságát vezette. Murányi fájó szívvel ugyan, de megszabadult a birtok nagyobb részétől. Szerinte 800 ezerrel lehet számolni egy hektár esetében, de ez jövedelemnek számít, ami után adózni kell. Ő és sok társa hobbi termelő lett, mert a szőlőt szereti, de a haszon nélküli munkát, a jégkárt nem.

Kiss István hegybíró, aki megszenvedte a kivágással járó bürokráciát, elmondta: a 2005–2006-os borpiaci évben mintegy 100 hektárt vágott ki 55 gazda. Egy hektárra átlagosan 7-800 ezer forintot kaptak. Ez még nem okoz komolyabb gondot a két helybeli borpincének, de ha 2007-ben ebben az ütemben szabadulnak meg a hegyközség területén a termő szőlőtőkéktől, akkor az itteni borágazat hajója léket kaphat.

És válaszolni kell a kérdésre: van-e jövője Csongrádon a szőlőnek?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség a termelőknek

A nehézségek ellenére lehet jövője a pritamin termesztésének – véli Forgó Henrik csanyteleki… Tovább olvasom