Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A Tiszáért fut Hídvégi-Üstös Pál

Csongrád - Egyszer már végigúszta a Tiszát, most a forrástól a torkolatig vezető 1050 kilométeres utat futva teszi meg Hídvégi-Üstös Pál, aki extrém sportteljesítményével szeretné felhívni a figyelmet az öt országot átszelő szőke folyó természeti értékeire.
A 38 éves túlélési specialista hétfőn délután érkezett Csongrádra, ahonnan tegnap reggel Kovács Lajos színművész társaságában indult tovább. Ma a Mindszent–Szeged etap következik, délután 4 órakor a szegedi Praktiker Áruháznál lesz a befutó.

A Csongrádon forgatott Tüskevár című film Matula bácsija – Kovács Lajos színművész – is csatlakozott néhány kilométer erejéig Hídvégi-Üstös Pálhoz, aki fejébe vette, hogy a Tisza forrásától egészen a torkolatig fut. A 38 éves túlélési specialista az Együtt az élő Tiszáért program futáraként a szőke folyó természeti értékeire szeretné ráirányítani a figyelmet. Egyszer már sikerült neki: 2006-ban 33 nap alatt, 255 órát a vízben töltve végigúszta a Tiszát. Ezzel a közel 852 kilométeres úszással világrekordot állított fel.

A Tüskevár című film Matula bácsija – Kovács Lajos színművész (jobbról) – is csatlakozott néhány kilométer erejéig Hídvégi-Üstös Pálhoz. A szerző felvétele
A Tüskevár című film Matula bácsija – Kovács Lajos színművész (jobbról) – is csatlakozott néhány kilométer erejéig Hídvégi-Üstös Pálhoz. A szerző felvétele

– Az ezredfordulón döntöttem úgy, hogy valamit tennem kell a Tiszáért. A két évvel ezelőtti és a mostani túrám is csak egy sorozat állomása. Évről évre szeretnék ide visszatérni, sportversenyeket szervezni, ez a folyó ugyanis megérdemli a küzdelmet, az összefogást. A célom csupán annyi, hogy ez az üzenet elérjen a lehető legtöbb emberhez – mondta lapunknak Hídvégi-Üstös Pál. A nem mindennapi erőpróbán naponta átlag 50 kilométert tesz meg, ahol lehet, a folyó közvetlen közelében, a gáton fut, de a program népszerűsítése érdekében olykor közútra vált, hogy találkozhasson a Tisza menti települések vezetőivel. Az utóbbi napokban a hőség nagyon megviselte, ezért jól jött az őt kísérő gyúró segítsége. Azt, hogy milyen jól gazdálkodik az erejével, az internetes blogja példázza, tudniillik ilyen etapok után is marad arra energiája, hogy a világhálón beszámoljon a túrán szerzett élményeiről.

Matula bácsi is cipőt húzott Csongrádon. A szerző felvétele
Matula bácsi is cipőt húzott Csongrádon. A szerző felvétele

– A srác nagyon rendben van, ha hosszában lefutja a Tiszát – szólt elismerően erről a nem mindennapi teljesítményről Kovács Lajos színművész. A bemutatásra váró Tüskevár című mozifilm Matula bácsija Balogh György rendező kérésére vállalta el, hogy Gyuláról átkocsikázva némi futóedzésen vegyen részt Csongrádon, méghozzá egy extrém sportoló társaságában. – Örömmel jöttem, hiszen egyrészt nemes cél érdekében tehetek valamit, másrészt magam is ezt a sportágat gyakorlom hosszú évek óta. Korábban a maratont is letudtam egyszer, mostanság beérem napi 6-8 kilométerrel. Nem tudom, meddig bírom majd a hősünkkel, de 3-4 kilométer biztosan jól fog esni – tette hozzá a színész, aki a gáton várta Hídvégi-Üstös Pált. Az Erdélyből származó, kétgyermekes családapa tegnap több tucat gimnazista kíséretében indult neki a Csongrád–Mindszent szakasznak. A szín- és a túlélőművész néhány perces ismerkedése után megindult a csapat – együtt a Tiszáért.

Még 6 nap a torkolatig

Március 19-én az 1260 méter magasan fekvő Fekete-Tisza forrástól indult el az 1050 kilométeres túrára Hídvégi-Üstös Pál. Tegnap a mindszenti művelődési központban éjszakázott, ma reggel pedig Szeged felé veszi az irányt. Mártélyig közúton fut, onnan az algyői Tisza-hídig a gáton, majd ismét aszfaltra vált, és várhatóan 16 órakor érkezik meg a szegedi Praktiker Áruházhoz. Szegedről Magyarkanizsán, Zentán, Adán és Törökbecsén keresztül fut a Tisza titeli torkolatához, ahová a tervek szerint június 9-én érkezik meg.

Olvasóink írták

  • 2. komcslka 2008. június 07. 15:54
    „Matula a két kamerázás között taxizott. Ami nem megy nem kell erőltetni. A neve a korára is utal: bácsi.”
  • 1. seleron 2008. június 04. 15:17
    „Fuss Forrest Fuss”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandpályára futná, sportmedencékre nem Csongrádon

Csongrád - Strandfocira és röplabdázásra is alkalmas homokos pályát alakítana ki a csongrádi… Tovább olvasom