Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

A tolvaj jobban tudja, mikor érik a gyümölcs

Csongrád - Amíg nincs őrzés, parlagon hagyja földjét egyik csongrádi olvasónk. A krumplit, gyümölcsöt ugyanis mindig előtte takarítják be a tolvajok. Csongrádon nincs mezőőrség – mai ülésén azt vizsgálja a képviselő-testület, mennyibe kerülne, ha lenne.
„Mi már évek óta nem járunk ki az öregszőlőbe. A tőkéket felszedtük, évente fizetünk a kaszálásért. Még a gyümölcsökért sem megyünk ki, mert azt is lelopták..." – írta a lapunk keddi számában megjelent kiskertes cikkünkre reagálva egyik csongrádi olvasónk az interneten. Az ő portájuk ebből a szempontból olyan, mint az állatorvosi ló: a krumplit szedés előtt két nappal összegyűjtötték a tolvajok, az eperágyást széttaposták, a gyümölcsöket is elvitték, még a kis fenyőfát is elfűrészelték 30 centivel a föld fölött. A kisházat többször föltörték, a kapcsolókat kiszerelték, végül még a szerszámokat is ellopták, pedig az nem szokás. „Úgyhogy ameddig nem változik ez a dolog, mi is csak a gazt irtjuk" – írja a Triniti néven bejelentkező hölgy.

A polgárőr Nagypál Sándor szőlőjében. 2007 áprilisában vágta ki valaki a tőkéket, ez volt a mélypont. Fotó: Bíró Dániel
A polgárőr Nagypál Sándor szőlőjében. 2007 áprilisában vágta ki valaki a tőkéket,
ez volt a mélypont. Fotó: Bíró Dániel

Ezzel a gonddal nincs egyedül. Csongrádon – ahogyan még jó néhány településen – nincs hivatásos mezőőrség. Tíz évvel ezelőtt a képviselő-testület szerződést kötött a vadászokkal és a polgárőrökkel, ők vigyáznak a termésre, ahogy tudnak. A szolgálat működik, de nem elég hatékonyan, mert a védendő terület hatalmas. Sok kár éri a földtulajdonosokat. A mélypont talán az volt, amikor tavalyelőtt az ismert polgárőr, Nagypál Sándor földjén kivágott valaki 804 szőlőtőkét. A kár milliós volt.

A képviselő-testület mai ülésén többek között azt is megvizsgálja, mibe kerülne egy igazi mezei őrszolgálat fölállítása. A testület várhatóan megbízza Berkes István jegyzőt, kérje ki ez ügyben a gazdák véleményét, és készítsen előterjesztést ez ügyben őszre. Ez még nem jelenti azt, hogy lesz mezőőrség. A régebbi kerttulajdonosok szerint a csősz volt az igazi régen, az mindig gyalog, észrevétlenül járt, és nem az úton, hanem a kertek között, így váratlanul bukkant fel. Akkor azonban még a tolvajok is gyalog jártak.

Olvasóink írták

 • 4. berkabela 2009. július 29. 12:16
  „Az én szőlőszomszédom sem volt a területén már 30 éve.Termeli a vaddohányt és a parlagfüvet a dolgozó szomszédainak-elfertőzve a környék területét.Kár a munkaundort a tolvajokra fogni! A 32 m2-es szerszámost "üdülőnek " minősítették az adóhajhászok, és igy több az adója mint a városi lakásnak.Ebből az adóból nem telne egy csőszre? Az adófizető szőlőtulajdonosok semmit nem kapnak az adójukért!
  Remélem nemcsak magánérdekből fakadtam-ki.”
 • 3. keletaru 2009. július 24. 20:54
  „Polgárőr , biztonsági őr , városőr , teremőr , temető őr , körterület felügyelő , mező őr , rendőr ......... ! Minek ? Addig amíg nem lesz tisztességes tulajdon védelemről törvény ! Egyik szervezet sem tud fellépni hatékonyan ! Egy más útját keresztezik ! A rendőrséget kellene meg erősíteni , civil szervezeteknek jutatott anyagi tárgyi eszközöket a "rendőröknek" csoportosítani . Akik szakképzettek , nem csak hiszik magukról ( tisztelet a kivételnek ) Ugyan már .... " polgárőr Nagypál Sándor szőlőjében. 2007 áprilisában vágta ki valaki a tőkéket,
  ez volt a mélypont " - ebből is látszik saját magukat, tulajdonukat sem tudják megvédeni ! Jogalkotóink nem valami hatékony tulajdon védelmi törvényeket hoznak , lehet direkt ! Értünk ? Értünk ! Üdv Kuci”
 • 2. Power 2009. július 24. 20:08
  „Gyenge kormány, gyenge állam, gyenge rendőrség, stb.”
 • 1. kékcitrom 2009. július 24. 19:23
  „Vásárhelyen van mezőőri szolgálat, a helyzet mégis hasonló! Fényes nappal a határt hátizsákkal, szatyorral felszerelt kisebb- nagyobb gyerekek járják és hazafelé sosem üresen cipelik azokat. Este pedig jönnek a nagyobbak, a felnőttek. A szemetet is ugyan úgy hordják a külterületekre, mint a mezőőrség megléte előtt.
  Sőt tanyákat bontanak el......pedig őrzik a határt! Vagy legalább is van erre a feladatra létrehozott szolgálat, de a tolvajok jobban tudják, hogy mikor merre járnak a mezőőrök, mint ők maguk. Ráadásul úgy megvan kötve a kezük, hogy még ha le is bukik egy "gyorstermelő", a mezőőr akkor sem sokat tehet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkerüli a szerencse az elkerülőút építőit

Csongrád - Négyszer akkora területen kell ásatni a csongrádi elkerülőút nyomvonalán, mint amennyin eredetileg tervezték. Tovább olvasom