Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

A város szélére merészkednek a rókák

Csongrád - Az elmúlt hetekben több helyen is láttak rókát a Csongrád városszéli területein. Hogy a rejtőzködő életmódot folytató ragadozóktól ez a viselkedés szokatlan-e, ennek jártunk utána.
- A rókák kora tavasszal lefialnak. Egy-egy kotorékban ilyenkor általában 4-8 kölyök lehet. A gondos rókaanya egész nyáron tanítgatja, nevelgeti kis rókáit, mígnem eljön az elválasztás ideje. Ez az időszak általában szeptemberre tehető, ilyenkor a szukák szó szerint elmarják maguk mellől kölykeiket, jelezve nekik, hogy eljött felnőtté válásuk ideje. Ilyenkor eshet meg, hogy emberek közelébe is kerülhetnek új territóriumuk keresése közben - magyarázta Meggyesi József, a Csongrádi Május 1. Vadásztársaság vadászmestere.

A gondos rókaanya egész nyáron tanítgatja, nevelgeti kis rókáit.
A gondos rókaanya egész nyáron tanítgatja, nevelgeti kis rókáit.

A rókákból mindig van túlszaporulat, hiszen Magyarországon ez egy szabályozhatatlan „dúvad" fajta. A túlszaporodásuk oka az, hogy az elmúlt 10 évben az EU által maximálisan támogatott veszettség elleni projekt meghozta eredményét. - A veszettség, mint természetes szelekció megszűnt, ennek következtében jelentős állománydúsulás lépett fel, valamint sajnálatos módon nagyon elterjedt a rühesség a rókák körében, főleg a Dunántúlon, valamint folyamatosan az ország többi részén is. Ez szintén veszélyes az emberre mert fertőző, de az őzekre és a többi állatfajra is. Ezért is látni sok kopasz farkú rókát - mondta el a vadászmester.

Az állománynövekedésük azért sem jó, mert sokkal nagyobb kárt okoznak a vadgazdálkodásban. Hogy az egyensúly megmaradjon, fokozottabban kell ritkítani a róka állományt. A társaság taglétszáma 42 fő, ebből vadászatilag 20-an aktívak, rájuk hárul ez a munka. Egyik legaktívabb fiatal taguk Nyilas Péter az idén eddig 70 egyedet lőtt ki.

Olvasóink írták

 • 4. vuk 2012. szeptember 20. 14:03
  „3. klj-54 2012.09.20. 11:54
  Na jo Enflield az mar durvan kulvaros, en egyes-kettes zonaban is lattam rokicakat. Angel station es Hoxton/Shoredich kornyeken. Vannak azok mindenhol :)”
 • 3. macs 2012. szeptember 20. 12:26
  „Még most is ott tartunk, hogy nem a tyúkólat javítjuk meg, hanem a rókát szidjuk, ha él az alkalommal? :-)”
 • 2. klj-54 2012. szeptember 20. 11:54
  „Enfieldben (London) kézből ettek, de megsimogatni már nem lehetett Vuk szakit :)”
 • 1. vuk 2012. szeptember 20. 11:34
  „Na es? London belvarosaban is szabadon lofralnak, miert ijednenek meg egy kis varoshatartol?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káposztafőző verseny Csongrádon

A jövő hétvégén rendezik meg a IV. Szüreti Mulatságot Csongrádon, a Dob utcában. Tovább olvasom