Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A városközpontban sok a beteg ember

Csongrád - A városközpontban sok a beteg ember, a legjobb Bokroson élni, derült ki egy vizsgálatból. Tíz év után ismét felmérték a csongrádiak egészségi állapotát.
Majdnem egy évtizede készült utoljára olyan alapos és átfogó felmérés a város lakosainak egészségügyi állapotáról, mint amelyet az elmúlt ülésen ismertettek a képviselő-testület tagjaival. A felmérést a polgármesteri hivatal szociális irodája irányította, választókerületenként végezték. Az információk egy része kizárólag kérdőíves lakossági egészségfelmérések segítségével szerezhető be, a munkába ezért az elmúlt hónapokban a Szociális Ellátások Intézménye Családsegítő Szolgálata és a szociális és egészségügyi iroda munkatársait is bevonták. Az elemzés során 468 családtól kaptak értékelhető adatsort, amelyből a városrészekre jellemző nemi arány is kiderült, de a szembetűnő, olykor kiugró eltérések is a mentális és fizikai állapotról.

Nem túl jók a kilátásai a 6. körzetben, azaz nagyjából a buszpályaudvar és a vasútállomás közötti területen élő lakosoknak. Asztma, tüdőbetegségek, a szívinfarktus gyakorisága, a magas vérnyomás, illetve az agyvérzés tekintetében is „dobogós" helyen végeztek a város többi területéhez képest. A felmérés alapján úgy tűnik: egészségesebb a külterületen élni, hiszen a 8. kerületben, Bokroson a válaszadók nem említettek nagy számban krónikus betegségeket.

Csongrád elöregedése mellett a felmérés lesújtó adatokat nyújt a szakemberek számára. Az anyag megemlíti „az egészség nem érték" szemléletet, a szűrővizsgálatok mellőzését, valamint azt, hogy az esetleg mégis kiderített betegségeket az érintettek nem kezeltetik. Valószínű, hogy hazánk szinte bármely településén hasonló végkövetkeztetéseket vonhattak volna le a felmérést végző munkatársak: a város lakosai passzívak, nem sportolnak, helytelenül táplálkoznak, egészségtelenül élnek.

Mi szükség volt erre a felmérésre, egyáltalán volt-e értelme ennyi munkát fektetni bele? – hangzott el a képviselői kérdés. A vizsgálat nem öncélú volt, válaszolt a szociálpolitikai iroda vezetője, Uzsoki Zsuzsanna. – A döntéshozók számára gyűjtöttünk össze adatokat. Ezzel kijelölhetjük a fejlesztési irányokat, illetve pályázatokban adatokkal támaszthatjuk alá a kitűzött célt – fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 8. gyöngyszem2 2013. január 05. 15:55
  „látom nem vagyok egyedül....már azt hittem tudatlan vagyok,nem is tudtam erről a felmérésről.
  amit nem értettem,hogy miért nem a körzeti orvosoktól gyüjtötték be a statisztikát?
  "az esetleg mégis kiderített betegségeket az érintettek nem kezeltetik"
  nem-e?...azért ezt a kijelentést kicsit átgondolnám a mai egészségügyi helyzettel kapcsolatosan.Milyen is az ellátás?(pl.hónapokat kell várni egy vizsgálatra)milyen a kórházi kezelés?na és a gyógyszeres "kísérletezések"/ha nem válik be,kipróbálunk mást/,számos félrekezelések.....és még lehetne sorolhatni,lenne 1-2 történetem is ,de túl hosszú lenne leírni,meg szerintem mindenki tudja hogyan is működnek itt a dolgok mostanság.
  ,,az egészség nem érték"
  ezt pedig arra módosítanám:"az ember nem érték"”
 • 7. Nadim 2013. január 04. 15:21
  „én még értesítést is kaptam hogy majd fel keresnek, de eddig nem jöttek. (elmehetek itthonról)he he”
 • 6. Cactus 2013. január 03. 21:59
  „"felmérték a csongrádiak egészségi állapotát"

  én kimaradtam...akkor nem vagyok csongrádi? :o”
 • 5. timoboll2 2013. január 03. 19:37
  „Képviselő Úr, mi lenne, ha egyszer a valósággal néznének szembe és elkezdenének végre felelős városatyaként tevékenykedni, még ha eddig nem is sikerült, és egy statisztika láttán nem kifogásokat keresni. A statisztika elkészítésének módja azt kell mondani, sajnos mindegy, mert amit kimutatott, az a valóság - statisztika nélkül is!”
 • 4. Juccus 2013. január 03. 18:16
  „Reprezentatív-e volt?
  LOL”
 • 3. keletaru 2013. január 03. 18:09
  „Ez igen, tehát bent most már hivatalosan is tudják mennyire el van öregedve a FALU !!! Akkor HA jól értem meg is van az irány ???!!! Bokros szintjére kell fejlődni ?! Akkor megint jó lesz ! Na ezek után nem kell sokat gondolkodni , miért tartunk ITT ?? Üdv Kuci ( Lévai Attila )”
 • 2. timoboll2 2013. január 03. 10:21
  „Annak a képviselőnek, aki képes kiizzadni magából azt a kérdést, hogy van-e értelme az ilyen jellegű felméréseknek, el kellene gondolkodnia azon, hogy alkalmas-e közfeladatok ellátására - finoman fogalmazva. A kép egyébként lesújtó, de hát mitől lenne jobb?!”
 • 1. natessek 2013. január 03. 10:19
  „A sok csóresz-móresz miatt meggyengült a bajszos pozíciója? A korábbi vállveregetés helyett a Hóvirág utcában is másféle mozdulattal illetik a boldog, kiegyensúlyozott bokrosiak? Nem baj komám, kreálunk statisztikát! /"Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok" - Sir Winston Leonard Spencer Churchill /”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Dr. Sándor Antalné

87 éves korában elhunyt Dr. Sándor Antalné, a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola egykori, Pro Urbe-díjjal kitüntetett tanára. Tovább olvasom