Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A vezetékes áram csak álom

Csongrád - Három családnál már vezetéken kellene mennie az áramnak, de a mai napig aggregátor zúg az udvaron. Lehetőséget kaptak a villamosításra, majd a napelemek összetörtek, a határidők csúsznak. Kis magyar valóság – Csongrádon.
Öt éve kaptak először ígéretet arra a csongrádi Nagyrétben élő Lovász Zoltánék, hogy az ő tanyájukat is ellátják árammal. A dologról aztán nem lehetett többet hallani, így érthető volt az örömük, amikor decemberben arról értesültek: egy tanyafejlesztési programnak köszönhetően ők is benne vannak abban a három családban, akiknél mobil napelemes áramfejlesztőt telepítenek. Egyelőre úgy tűnik: korán örültek.

– Két nagyréti és egy bokrosi tanyát jelöltek ki az önkormányzatnál. Feltétel volt, hogy életvitelszerűen használjuk a házat, és máshol ne legyen lakóingatlanunk – emlékezett vissza a feleség, Kacsó Veronika. – Úgy tudjuk, a város összesen 22 millió forint uniós és kormányzati pénzre pályázott. Januárban szólt a tanyagondnok, hogy az ügy már folyamatban van, majd márciusban eljött az önkormányzat műszaki szakembere a projektet elnyerő budapesti cég képviselőjével. Akkor azt mondták, májusban elkezdik a munkát, mert a pályázat határideje június vége.

A szakemberek fölszerelték a szükséges eszközöket, már csak az áram hiányzik. A szerző felvétele
A szakemberek fölszerelték a szükséges eszközöket, már csak az áram hiányzik.
A szerző felvétele

A legolcsóbb megoldásnak az kínálkozott, ha a kivitelező Kínából szállíttatja a napelemeket. A házaspár elmondta, hogy június elején találkoztak ismét az érintett szakemberekkel. Akkor kiderült: a napelemek a vártnál jóval nagyobbak lesznek, így nem férnek el a melléképület tetejére. Közben az áramellátáshoz szükséges számtalan kiegészítő eszközt és a mintegy másfél tonnát nyomó speciális akkumulátorokat június 20-án lerakták náluk, a villanyszerelők beépítették azokat a melléképületbe. Kőművest fogadtak, aki a veteményes helyén elkészítette a tervek alapján a nagy teherbírású betongerendákat. Ekkor már augusztust mutatott a naptár.

– A pesti cég a zsaluanyagot is leküldte, hogy a kőműves haladjon a munkával. Augusztus 3-án felhívott a cég munkatársa, és elmondta: szállítás közben a hajón az összes napelem összetört. Akkor úgy hallottuk, hogy az önkormányzat már nem szívesen foglalkozna ismét a kínaiakkal, inkább lefújná az egész projektet – hallottuk Lovászéktól. Megijedtek, hiszen úgy gondolták: ez talán az utolsó lehetőség, hogy több kilométerre a várostól végre náluk is legyen áram.

– Szóltak az önkormányzattól, hogy szereltessünk le mindent, mert elviszik. Erre nem voltunk hajlandóak. Azt is mondták, számoljuk össze az anyagi kárunkat, ami nem egyszerű feladat. Legalább félmilliót költöttünk a melléképület felújítására, a betonozásra, de számtalan olyan tétel is volt időközben, amit nem lehet pénzzel megfizetni. Három disznót és fagyasztóládát vettünk, mert azt gondoltuk: ősszel majd abban végzik. Ezért mit számoljunk fel? Vagy mit kérjen a hasonló cipőben járó szomszéd a százéves diófáért, amelyet ki kellett vágnia, mert útban volt a napelemeknek? – kérdezték.

Lovászék elmondták, hogy legújabb információik szerint az önkormányzat határidő-módosítást kért a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, a napelemeket pedig egy szolnoki gyártótól szerezné be a kivitelező.

– Sokat töprengtünk, hogy a nyilvánossághoz forduljunk-e. Végül az dühített föl, hogy ennyi hercehurca után olyan rekciókat is hallottam: csupán úri szeszély számunkra ez a tanyavillamosítás – mérgelődött az asszony. – Nem értem ezt az egészet. Attól félek, valakiknek a nemtörődömsége, hanyagsága miatt kicsúszunk az időből. Bízom a minisztérium beleegyezésében, nem szeretném, ha egy ilyen szenzációs lehetőséget elbukna három család.

Olvasóink írták

 • 19. Turul2 2012. szeptember 20. 17:28
  „http://tv2.hu/tenyek/video/hiaba-vartak-nincs-aram-se-napelem
  ,,hogy kitől ezt viszont még nem tudom"-Ez meggyőző válasz volt a polgármester úrtól.Köszönjük.”
 • 18. Mozimasiniszta 2012. szeptember 19. 21:29
  „2.-es ! nagy valószínűséggel Veled kell egyet értsek.. 3.-as ! eszméletlen nagy szerencse hogy ebben is profi vagy... 12.-es ! az lesz az ország veszte, ha a hozzád hasonló észjárásúak elszaporodnak...szerinted a fidesz törte ripityára a hajón, a napelemeket...
  17.-es ! neked kellene tanyára menned ....ennyi ésszel ott rövidesen éhen is halnál...”
 • 17. eljensokaszeged 2012. szeptember 19. 06:58
  „költöztek volna panelba, ott van áram. mit flancolnak a tanyán?”
 • 16. ingázó_dolgozó 2012. szeptember 19. 06:39
  „Azért a vezeték kihúzás nem olyan egyszerű. Milyen messze van az utolsó trafó? Van-e a trafónak még annyi szabad kapacitása, hogy a 3 tanyát ellássa? Esetlegesen a trafó bővítése, a tanyákhoz vezető oszlopok lerakása (csata a földtulajdonosokkal, akik földjére az oszlopok kerülnének) több 10 millió forint. Ennél jobb megoldás a napelem, csak persze nem a gagyi kínai.....
  Ott is sántít a dolog, hogy nagyobbak lettek a napelemek. Akkor hogyan is készült el a pályázat? Milyen típusú napelem is lett a költségvetésbe beárazva? Ha eredendően is a gagyira pályáztak, tudniuk kellett annak a méretét, hiszen a méret és a kapacitás együtt jár. Vagy megpályázták a "normális" napelemet, és dupla annyit vettek (volna) félpénzért, hogy jusson még ide-oda is napelemecske.........?”
 • 15. azbest 2012. szeptember 18. 19:27
  „Aki vezeték kihúzását mondja, az elfelejti, hogy ha a nem akármilyen áramellátásra, hanem napelemes áramellátásra szól a pályázat, akkor csak azt lehet belőle létesíteni. Ha lett volna saját tőkéjük erre, akkor gondolom maguktól megcsináltatták volna a vezetékeset.”
 • 14. Queenmargareth 2012. szeptember 18. 19:21
  „szegények, hogy lehet így kicseszni velük?Mert tanyasiak?!”
 • 13. keletaru 2012. szeptember 18. 17:07
  „Ez itt már a szokás hatalma pirosra tapsolták kezüket majd nagy semmi . DE megcsináltuk fújja a szél a hangot...Üdv Kuci”
 • 12. xenopus 2012. szeptember 18. 16:32
  „Sajnos a FIDESZ minden területen ugyanígy ténykedik!
  Ez az ország veszte! A szakértelem hiánya!
  Csak a profit, zsebbevaló.....”
 • 11. ascendum 2012. szeptember 18. 14:57
  „Inkább egy drótot kellett volna kihúzni odáig humbugoskodás helyett, és nemcsak Lovászéknak, de mindenki másnak lenne árama egycsapásra.”
 • 10. szatyi 2012. szeptember 18. 13:59
  „"2. Emberségetavilágnak 2012.09.18. 08:11 "

  A napelem és a napkollektor két különböző dolog! Az egyik áramot termel, a másik meleg vizet!”
 • 9. klj-54 2012. szeptember 18. 13:47
  „@ csafe:
  Nekem mondod aki tanyán lakott?
  Én úgy oldottam meg az első pár hónapot és soha nem volt gondom, még akkor sem amikor Szegeden 163 Km/h-s vihar volt.
  A szélkerék felrakásakor a farok beállítással lehet beállítani azt, miként reagáljon a szélre
  Homokhátságon pedig olyan nincs, hogy ne mozduljon a levegő.”
 • 8. lukrecia 2012. szeptember 18. 12:33
  „Nagy magyar valóság . Eu projekt”
 • 7. csafe 2012. szeptember 18. 10:20
  „A két mélyhűtőláda nem működött volna sem napelemmel, sem szélgenerátorral. Az napi 0,9 kWó energiát fogyaszt egyenként, évi átlagban.
  klj-54 Nyáron a szélkerék nagyon keveset termel, mert vagy nagyon kicsit fúj a szél, vagy nagyon fúj amikor le kell hogy álljon. A megoldás az EON lenne!
  daffy!10 millióból nem jönne ki a dolog. Még a 30 is necces”
 • 6. Egyolvasó 2012. szeptember 18. 10:10
  „Javaslom kérjenek segítséget az EU-tól, (de ne a Magyar EU-s képviselőktől)hogy ők ilyen fejlesztésre pályáztak, csak hát sajnos se pénz se villamosítás, és segítsenek nekik, hogy ilyen esetekben mit lehet tenni.
  Szomorú, de ez másképpen nem fog menni, az EU-s fejlesztésű pénzek itt Magyarországon gyorsan eltűnnek, a fejlesztés pedig rendszerint, vagy elmarad vagy olyan silány minőségben készül el, hogy azért rendes ember pénzt nem adna ki.”
 • 5. daffy 2012. szeptember 18. 09:19
  „Már 30 millánál tart a dolog,ebből a pénzből,már az E-on vígan kiépítette volna a hálózatot.20KV-os hálózattal és 400V-os energiaellátással.Azt hiszem az Eon 10 millióból megoldotta volna a problémát.”
 • 4. daffy 2012. szeptember 18. 09:14
  „Majd nyúszó vill megszereli.”
 • 3. klj-54 2012. szeptember 18. 09:02
  „Kettő komoly (180 AH) akku + egy darab 24 voltos ifa busz generátor és egy szélkerék valamint egy áramátalakító /24-230V/ és nincs ilyen gond!
  Tanyasi környezetben napokig szél nélkül is működnek az eszközök róla.”
 • 2. Emberségetavilágnak 2012. szeptember 18. 08:11
  „Pályázati pénzalapok elkenésének tipikus példája. Tele van az ország olcsó kínai gagyikategóriás napkollektorral.
  http://www.geosolar.hu/geohirlevel/html/milyen_a_jo_napkollektor/”
 • 1. szatyi 2012. szeptember 18. 07:53
  „"...szállítás közben a hajón az összes napelem összetört..."

  Nagy maszatolás az egész sztori! Nem volt másik/következő szállítmány?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hihetetlen sebességgel száguldottak a kishajók a vízen

Nemzetközi sebességi hajómodell versenyt rendeztek a Serház-zugi holtágon. Tovább olvasom