Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

A vízum 15 napra, az élmény egy életre szól

Vasárnap játsszák Budapesten, a Ferencváros stadionjában az összmagyar labdarúgó diákbajnokság döntőjét. Az Aranycsapat Alapítvány tornájának egyik elődöntőjét Csongrádon rendezik. A kárpátaljai Técsőről jött csapat tagjai 2-3 évvel fiatalabbak: csak őket tudta áthozni testnevelőjük, a nagyobbakat nem, és vízumuk is csak 15 napos. Az élmény mégis egy életre szól.
Labdázgatás a meccs előtt. Fotó: Bíró Dániel
Az Aranycsapat Alapítvány által negyedik alkalommal kiírt Kárpát-medencei összmagyar labdarúgó diákbajnokság elődöntőjén, Csongrádon Dunaszerdahely, Vágfarkasd, Zenta és Técső labdarúgó-csapata vesz részt. A négyestorna résztvevői selejtezőkön keresztül jutottak el a Tisza-parti városba, ahol a faipari szakközépiskola kollégiumában laknak egy héten át. A szervezők – közöttük a legendás játékos, Kű Lajos – a foci népszerűsítésén túl arra törekedtek, hogy az anyaország határain kívül rekedt magyar fiatalok így is megismerkedhessenek egymással. E célt szolgálta a közös szerdai ópusztaszeri kirándulás és a tegnapi helytörténeti vetélkedő is.

– A Feszty-körkép nagyon szép volt – mondta Sillik Gábor. A felvidéki Vágfarkasd 14 éves diákja elárulta, bár most először jár a Dél-Alföldön, nem idegen számára a forró rónaság, hiszen háromezres falujuk közelében sincsenek dombok, hegyek. Viszont úgy látta, a csongrádi lányok szebbek. Az esélyek kapcsán megjegyezte: a gólarányon múlik minden, ugyanis két győzelmük és egy döntetlenjük miatt szoros csata várható az elsőségért a zentaiakkal.

Mezei Józsinak is csak kellemes élményei vannak a kisvárossal kapcsolatban. A tizenkét éves técsői fiút Csongrád nyugalma fogta meg, ezért – bár Budapest áll szívéhez legközelebb – kellemesebb helynek tartja az elődöntő színhelyét, mint Debrecent vagy Nyíregyházát, ahol már többször is megfordult. Miközben ők a harmadik helyért küzdenek, fél szemmel a világbajnokságot figyelik, ahol – közfelkiáltással – a braziloknak szurkolnak, de még Ukrajna továbbjutásáról sem mondtak le.
Varga Gyula, a técsőiek testnevelője nem tartotta reális eredménynek a két meccsen szerzett egy pontot, hiszen csapata 2-3 évvel fiatalabb, mint ellenfeleik. A korkülönbség oka az, hogy nehéz volt átjutniuk a határon: csak a kicsiket tudták hozni, őket is 15 napos vízummal engedték el otthonról. Ami pedig a hűsölést illeti, elmondta, nem sajnálják, hogy az árvíz miatt lemaradtak a Körös-toroki strandolásról. Tisza ugyanis náluk is van, uszoda viszont nincs. Ezért igenis jól érzik magukat a csongrádi medencéknél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád és Szentes képviselői küzdöttek

A világsztárokkal egy időben tegnap a csongrádi és a szentesi képviselő-testület tagjai is labdába… Tovább olvasom