Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Adott méretek és az anyagiak

Közösségi célokat szolgálna a felújításra váró csongrádi ifjúsági ház – de a helyi közösségek nemigen kérnek belőle. A városi fúvószenekar és az Alföld néptáncegyüttes sem ott képzeli el a jövőt, a Csongrádi Senior Úszó és Szabadidősport Egyesület vezetője pedig elfogadhatatlannak tartja a bemutatott terveket. A főépítész szerint a közösségi céloknak megfelel majd az új létesítmény, melynek tervezésénél az adott méretek és az anyagiak is meghatározó szerepet játszottak.
Az épület jelenleg piaci célokat szolgáló előcsarnokában internetkávéház lenne italautomatákkal. Fotó: Bíró Dániel
Szaporodnak az aggodalmak a csongrádi ifjúsági ház tervezett felújítása kapcsán. Eddig „csak" a beruházás forrásainak biztosítása és az üzemeltetés mutatkozott problémásnak, de most már az is felmerül kérdésként, hogy ki fogja használni az új közösségi házat, ha a helyi közösségek nem. Mint arról lapunkban beszámoltunk, az önkormányzat 53 millió forint támogatást nyert a 27 éves épület korszerűsítésére, a település pedig 23 millióval járult volna hozzá a költségekhez, de az elkészült tervek megvalósítása ennél jóval nagyobb összeget emésztett volna fel. Emiatt a tervek és a költségek módosítására lesz szükség. A működtetés kérdése sem tisztázott, hiszen a városnak vagy egyedül, vagy vállalkozó bevonásával kell állnia az éves szinten 10-12 millió forintra rúgó kiadásokat. Minderről csak jövőre döntenek a városházán.

Arról viszont már többen is határozott véleményt alkottak, hogy nem kérnek az új közösségi házból. Az Alföld néptáncegyüttes – amelyet a képviselő-testületi előterjesztések szövege rendre a szintén helyhiánnyal küszködő városi fúvószenekarral, illetve az ifjúsági ház felújításával együtt, egy mondatban említ – nem szeretne odaköltözni. Forgó Edit, az együttes vezetője Kováts Attilához, a fúvósok karmesteréhez hasonlóan önálló főhadiszállásban gondolkodik. Úgy vélik, a felújított ifjúsági ház adottságai számukra nem megfelelőek. A néptáncosok azt szeretnék, ha jelenlegi táncházukat bővíthetnék, a fúvósok pedig a megszűnő Síp utcai iskola egyik termére pályáznak.

Majdnem kosárpálya

A tervek szerint a földszinten zuhanyzóval ellátott öltözőket, az előcsarnokban internetkávézót, mellette szertárt és raktárt alakítanak ki. Fogyasztani italautomatából lehet majd. A csaknem kosárlabdapálya nagyságú küzdőtér parkettaborítást kap, palánkokat viszont pénzhiány miatt egyelőre nem szerelnek fel. Az emeleten két szertári helyiség és két klubszoba lesz, a nagyobbik 37 négyzetméteres. Szintén a felső szinten kap helyet a galériás nézőtér, illetve az akadálymentesítés érdekében liftakna is épül, de a lift beszereléséhez további milliókra lesz szükség.

A sport- és szabadidő egyesületek sincsenek elragadtatva a bemutatott tervektől. Gergely Ildikó, a Csongrádi Senior Úszó és Szabadidősport Egyesület elnöke elfogadhatatlannak tartja a tervezett átalakításokat, szerinte éppen a közösségi céloknak nem felelnek meg úgy a ház. Alapvető hiányosságnak nevezte, hogy büfét és fogadót sem alakítanának ki az épületben, és foglalkozásra alkalmas helyiség is kevés lenne benne.
Tervezett egészségnevelő és megőrző programjuk révén – amelynek előkészítéséhez a rendelőintézet, lebonyolításához pedig több helyi klub is csatlakozott – pont a családokat szeretnék megnyerni a közös mozgásra, de szerinte az új közösségi ház erre alkalmatlan lenne.

– A közösségi és sportcélok maximális figyelembevételével készült a terv, az épület méretei pedig adottak voltak – nyilatkozta lapunknak a megfogalmazódott kritikák kapcsán a város főépítésze. Seress Balázs szerint az igénybe vehető forrásokon múlik, hogyan bővíthető az épület felszereltsége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdéses a csongrádi elkerülő út sorsa

Egyelőre csupán egy minisztériumi ígéret a biztosíték arra, hogy 2010-ig megépülhet a 451-es főút… Tovább olvasom