Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Aggódnak Csongrádon a központosítás miatt

Csongrád - A szakképző központok elhappolása miatt aggódik a csongrádi és a megyei önkormányzat. Hiába hoznak létre gyakorlati bázist nyolc telephelyen, az elnyerhető egymilliárdos forrás 90 százalékát egy helyen kellene felhasználni.
A szakképző központok elhappolása miatt aggódik a csongrádi és a megyei önkormányzat. Hiába született megállapodás arról, hogy nyolc telephelyen hoznak létre gyakorlati bázist a különböző szakmacsoportoknak, az infrastrukturális fejlesztésekre elnyerhető egymilliárdos forrás 90 százalékát egy helyen kellene felhasználni a pályázati kiírás alapján. A megyei közgyűlés alelnöke szerint hibás politika a szakképzés szegedi központosítása.

Éppen a közös pályázati siker reményében fogott össze a szakképző intézményeket tömörítő Csongrád megyei és a szegedi konzorcium, de úgy tűnik, csak az egyik fél, nevezetesen a megyeszékhely jöhet ki eredményesen ebből a megállapodásból. A térségi integrált szakképző központ (tiszk) létrehozása céljából egyezségre jutott városok, így Szentes, Csongrád, Hódmezővásárhely, illetve Orosháza és Kunszentmárton középiskolái számára fontos lenne, hogy lehetőleg helyben tudják biztosítani a gyakorlati képzés feltételeit. Ennek tükrében külön telephelyen oktatnák a gépészeti, építőipari, mezőgazdasági és idegenforgalmi szakmacsoport tanulóit. Csongrádon lenne az építőipar bázisa, a jól felszerelt tanműhely elhappolása miatt azonban többen aggódnak: legutóbb Murányi László csongrádi önkormányzati képviselő hozta szóba a témát.

A csongrádi Sághy Mihály Szakközépiskolában még szükség lenne egy jól felszerelt tanműhelyre, de elképzelhető, hogy az már a megyeszékhelyen épül meg. Fotó: Tésik Attila

– A megyei önkormányzat konzorciuma és a szegedi társulás azért szövetkezett egymással, mert beláttuk, hogy a közös pályázat sikerére nagyobb esély van. Azért mentünk bele, mert garantálták, hogy megépülnek a tervezett telephelyek – mondta lapunknak Gyovai Gáspár csongrádi alpolgármester, a megyei közgyűlés fideszes képviselője. A szervezeti struktúra átalakítására el is küldték a közös pályázatot, de amikor nemrégiben megjelentek az infrastrukturális fejlesztési program feltételei, kétségessé vált a korábban egyeztetett tervek megvalósítása.

– Kellő biztosítékot kaptunk a szegedi konzorciumtól, de arra nem gondoltunk, hogy a kormányzat – minden szakmaiságot nélkülözve – képes központosítani a szakképzést pusztán azért, hogy a baloldali vezetésű nagyvárosokat helyzetbe hozhassa. Mi kiegyensúlyozott viszonyokat szeretnénk, ezért született az a megállapodás, hogy összesen nyolc telephelyen hozzunk létre gyakorlati bázist az öt szakmacsoportnak – nyilatkozta lapunknak Kovács Kálmán. A megyei közgyűlés alelnöke szerint nem túl biztató a helyzet, de igyekeznek javítani a kondíciókat. A kiírást azért vitatják, mert a maximálisan elnyerhető egymilliárd forint 90 százalékát egy helyen kellene elkölteni, így viszont Szegeden kívül nem jut máshová érdemi beruházás. Az már csak hab a tortán, hogy így a két – a szervezeti átalakításra és az infrastrukturális fejlesztésekre vonatkozó – pályamunka nincs szinkronban egymással.

A megye pártján

– Mi azt szeretnénk, ha a megye álláspontja győzne, hiszen akkor térségünkben – a csongrádi, szentesi, hódmezővásárhelyi és orosházi oktatóbázisokkal – jelentősen javulna a szakképzés színvonala, de a döntés a fenntartók feladata. Természetesen akkor sem szűnnének meg a képzések, ha nem a terveink szerint alakulnának a dolgok, de az biztos, hogy számunkra elérhetetlen távolságba kerülne egy ilyen nagy fejlesztés – kommentálta az eddigi fejleményeket Kőrösi Tibor, a helyi középiskolákat tömörítő Csongrádi Oktatási Központ igazgatója.

Olvasóink írták

  • 1. Kuci 2008. március 05. 09:30
    „Mi ebben a meglepő ? Miért támogatna egy olyan helyet ahol nincs munkahely !!! Nincs a fiataloknak jövőképe ..!! S tudtommal a közép iskolákat a megye működteti , vagy nem ?! S ha igen akkor innentől kezdve egyszerű a válasz mindenre . Sajnos ez van REFORM " fejlődés " ?! .Lassan ha így haladunk az óvodák is így járnak majd hordjuk a gyerekeket egy helyre , mert az Államnak így gazdaságos . Sajnos az Állam mint látjuk mindenből kivonul s csak az adóbeszedéseket nem privatizálta még , de itt az is elképzelhető . Ez az én magán véleményem nem kell vele senkinek egyetérteni .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patrik anyukája akár börtönbe is vonulna

Csongrád - A nyílt gerinccel született gyermekét egyedül nevelő csongrádi édesanya első fokon elvesztette a szentesi kórház ellen indított műhibapert, és az eddigi perköltség miatt fellebbezni sem mer. Tovább olvasom