Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Agrárcentrum Felgyőn

Felgyő - Felgyőn majdnem mindenki el tud helyezkedni, aki dolgozni akar – most is. A gazdálkodók mellett négy nagyobb agrárüzem működik a közelben – hamarosan megépül az ötödik is, a Hungerit baromfitelepe.
Az önkormányzat azzal segít, amivel tud: pályázati pénzből bicikliutat épít a munkahelyig, megerősíti, kiszélesíti az öreg kocsiutat, hogy elbírja a kamionokat.

Tizenöt embert tudott bevonni az Út a munkához elnevezésű országos programba a felgyői önkormányzat. Ez nem sok. Az 1412 lelkes település polgármestere, Ábel István erről azt mondja, távol álljon tőle a dicsekvés, de itt majdnem mindenki el tud helyezkedni, aki dolgozni akar. Felgyő félúton Csongrád és Csanytelek között található, a városhoz közelebb. Sok falubeli a városba jár dolgozni, többnyire biciklin. Ezért volt nagy esemény a minap a Csongrád–Felgyő kerékpárút avatása. Egyik legfontosabb feladatuknak most már a kerékpárút továbbépítését tekintik Csanytelek felé. Márpedig egyre több biciklissel kell arrafelé számolni, hiszen hamarosan épül ott egy baromfitelep. Valóban épül, jövőre készül el, a Hungerit építi – erősítette meg a hírt Magyar József, a cég vezérigazgatója. Ez az ország egyik legmodernebb ilyen üzeme lesz, 12-14 embernek ad majd munkát, és évente 2 millió jószágot küld a cég saját szentesi vágóhídjára. A Hungeritnek ez már a második felgyői telepe: az elsőt három éve modernizálták, ott 11-en dolgoznak. A megyében más községekben is a mezőgazdaság ad kenyeret az embereknek, a legtöbb helyen azonban már – vagy még? – nincsenek olyan nagyüzemek, amelyek a saját földdel nem boldoguló, de a munkához, jószághoz még értő embereknek megélhetést nyújtanának. A felgyői cégek iparűzési adója is jelentős, a több mint 200 milliós önkormányzati költségvetésben legutóbb 26 millió volt ez az összeg.

Vágósor. Évi kétmillió jószágot szállít majd az új felgyői baromfitelep a szentesi Hungeritnek. Fotók: Tésik Attila
Vágósor. Évi kétmillió jószágot szállít majd az új felgyői baromfitelep a szentesi Hungeritnek.
Fotó: Tésik Attila

A mezőgazdaságot érintő problémák persze Felgyőn is ugyanúgy jelentkeznek, mint másutt. Vannak olyan falubeli gazdálkodók, akiknek még milliókkal tartozik a csongrádi malom korábbi gazdája. Az ilyen gondok ellen nincs orvosság, egy községi önkormányzatnak pedig egyébként is kicsi a mozgástere. De amivel tud, azzal segít. Például könnyebben pályázhat infrastruktúrafejlesztésre, mint egy cég.

A polgármester arról számolt be, hogy nyertek 340 millió forintot a Majsai út kiszélesítésére. Megerősítik az aszfaltot, hogy a nagy teherszállítmányokat is bírja. Ez azért fontos beruházás, mert errefelé közlekednek a meglévő baromfitelepre tartó járművek, s a helyi vállalkozók gépei is. A következő lépés tényleg a bicikliút folytatása lesz. Ábel István azt mondja, nincs különösebb gond a busszal, de aki dolgozni jár, az szívesebben megy biciklivel, vagy villanyrobogóval. Egy ekkora településen pedig az is méltánylandó szempont, amikor a beruházásokról döntenek, hogy az iskolában tanító tanárok is kerékpárral járnak be, hogy példát mutassanak a gyerekeknek.

A tíz éve létesült, Németországba is exportáló palántagyár komoly munkaadónak számít Felgyőn.
A tíz éve létesült, Németországba is exportáló palántagyár komoly
munkaadónak számít Felgyőn. Fotó: Tésik Attila

Palántagyár, nemesítő, sertéstelep

Felgyő közelében nem csak a szentesi Hungerit képviseli a nagyüzemi mezőgazdaságot. Tíz évvel ezelőtt itt telepedett le a Grow Group Magyar-Holland Palántanevelő Kft., közkeletű nevén a „palántagyár", amely általában 35 embert foglalkoztat, idényben pedig még 50-et. A cég 4 és fél hektáron nevel, és a német piacra is szállít. Itt működik a növénynemesítő Rijk Zwaan Kft., aztán a város felé a Héjja Testvérek Kft. sertéstelepe, de a csongrádi család – amely a város mellett modern vágóhidat működtet – gazdálkodik is egy nagy darab felgyői földön, ahogyan jó néhány helyi agrárvállalkozás is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két városból 17 biciklit lopott a hajléktalan

Csongrád - Összesen 17 kerékpár eltulajdonítását ismerte be az a 21 éves hajléktalan férfi, akit… Tovább olvasom