Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Ahol a szülő a legnagyobb szponzor

Csongrád - 34 érmet szereztek az evezős országos bajnokságon a szegediek, 11-et a csongrádiak. Előbbi csapat mögött ott áll a Démász, utóbbi mögül már kihátrált a vízügy. Ilyenkor egy profi focicsapat elkezd pocsékul játszani – Csongrádon viszont az bizonyosodik be napról napra, hogy a szülők szinte mindenre képesek sportoló gyerekükért.

Hétköznap a csongrádi evezősöknél: Petrity Rudolf falat vakol. A Csongrádi Evezős és Szabadidősport Egyesület edzője, korábbi válogatott, többszörös veterán világbajnok megtörli a kezét, bejön az épületbe az újságíróval, nyilatkozik, aztán engedelmet kér: megy, mert mindjárt megköt az anyag. A vízparton két lány kesztyűben, ollóval ritkítja a nádat. Most csak ennyien vannak, de délután negyed ötre összejönnek a versenyzők és a többiek. Nem kell toborozni, az egyesület létszáma évről évre nő magától. Idén már 80–100 ember jár ide rendszeresen evezni, köztük van 8, de 60 éves is, terjed a hír, hogy egyre jobbak a körülmények, ide el lehet engedni a gyereket. A legtöbben kikapcsolódni jönnek, de 25–30 versenyző mindig készül.

Muszáj tehát tatarozni a meglévő házat, és bővíteni is kell a helyet, hogy elférjen mindenki. Rudolf és az elnök, Mucsi István mutatja a régihez hozzáragasztott új épületet, amelyben öltözők, vizesblokkok vannak. A tetőtérben klub lesz, itt tanulni is lehet majd, hogy ezért ne legyen muszáj hazamenni.

Edzés a Serházzugi Holt-Tiszán. Évről évre többen vannak. Fotó: Bíró Dániel
Edzés a Serházzugi Holt-Tiszán. Évről évre többen vannak.
Fotó: Bíró Dániel

Az országos szövetség serleggel ismerte el a csongrádiak munkáját, a kis egyesületek közül ők voltak a legjobbak. Egyik versenyzőjük, Kincses Lilla már nemzetközi versenyeken is helytáll, a megyei önkormányzattól ő kapott lehetőséget arra, hogy élőben nézze a pekingi olimpiát. Van, amit lelkesedéssel nem lehet áthidalni: értékes másodperceket jelent egy versenyen az, hogy a nagy egyesületeknek modernebbek a hajóik. Egy egyes hajó 1 millió körüli összegbe kerül, így évente egynél többet nem tudnak venni. De lassan cserélődik a „járműpark". – Ha a focit, ami külön kategória, kivesszük, mi a legjobban támogatott egyesületek közé tartozunk, a város erejéhez mérten igyekszik a legtöbbet megadni; 1,5 millió forintot kapunk évente, pályázaton, a támogatóktól és a tagoktól kapjuk a többit, végső soron 4 millió forintnyi összegből gazdálkodunk – mondja az edző. A legfontosabb háttér mégsem anyagi szempontból fontos.

Mucsi István elnök az evezősök kupáival. Életre szóló élmény számára, hogy a fia sportolni kezdett. Fotó: Miskolczi Róbert
Mucsi István elnök az evezősök kupáival. Életre szóló élmény számára, hogy a fia sportolni kezdett. Fotó: Miskolczi Róbert

A hazai utánpótlás-nevelés sikere sok sportágban a szülők tettrekészségén és anyagi tehetségén múlik. Mucsi úrnak zöldséges üzlete van a Fő utcán. Akad hegesztő, kőműves, villanyszerelő, építész is a szülők között. Amikor megjöttek a nagyobbik hangár elemei, kiderült, ez már épületnek számít, meg kell terveztetni. Nem volt gond, ahogy összerakni se rajz nélkül. – Kitettük az elemeit a betonra, aztán variáltuk, mint a legót – mutatja Mucsi István a hajótárolót. Tavaly lett kész. Újkorában az NDK-ban szolgálta a szovjet haderőt. Egy internetező szülő tudta meg, hogy van ilyen, eladó, és meg lehet venni 250 ezer forintért.

Valaki mindig húzza az utánfutót

Az egyesületet 1981-ben a vízügy alapította, utóbb inkább járművet adott, ha menni kellett versenyre. A közösen, 600 ezerből vett hajószállító utánfutót most a szülők viszik. – Olyan még nem fordult elő, hogy ne lett volna valaki, aki elhúzza az utánfutót – mondja Mucsi István. Aki azután is elnök maradt, hogy a fia abbahagyta a sportot. – Ez számomra természetes: olyan barátokat adott nekem ez a közösség, akikkel azóta is összejárunk, együtt nyaralunk, közösen szilveszterezünk.

Olvasóink írták

 • 12. roberto93 2009. augusztus 11. 22:37
  „7. Tiszai Sportnapok: http://www.csongrad.hu/friss/hirek/2009/tiszai_sportnap2009.pdf”
 • 11. keletaru 2009. augusztus 11. 16:47
  „Mellesleg köszönet e szakosztály önzetlen alapítóinak , volt edzőinek . Forgó Ferenc , Bardi Beatrix , Maszlag István ( ügyeletes hajó szállító ) Id. Ormos Lajos .....1981..Üdv Kuci”
 • 10. keletaru 2009. augusztus 09. 09:50
  „bakosandras ? Igen fényévnyi lemaradással ! Nem igen lehet kisebb sikeres megyei szakosztályokról féloldalas cikket olvasni . Ellenben foci ahol csak csak település eredmények vannak , meg harminc szurkoló.....hírértékű . Mint olvashatja a hozzá szólásokban más szakosztályok sem látják komoly európai eredményüket a sajtóban ! Ennyi ......ha már védi a mundért ..! Üdv Kuci”
 • 9. bakosandras 2009. augusztus 08. 22:09
  „Kedves Keletaru!
  Ugyan vajon ez az újságcikk melyik újságban jelent meg? Nem a DM-ben?”
 • 8. faQtya 2009. augusztus 08. 16:28
  „Mi az a foci??
  (Állítólag sport. Magyarországon inkább fogalom...)”
 • 7. SBetti 2009. augusztus 05. 11:11
  „Én is GRATULÁLOK minden sportoló gyermeknek, különösen azoknak, akik érmeket nyertek a versenyeken!

  Köszönet a lelkes felnőtteknek is, akik szabadidejüket áldozzák arra, hogy a sportoló fiataloknak jobb életkörülményeket biztosítsanak!”
 • 6. csucsu2 2009. augusztus 05. 10:19
  „Sajnos itt a sport = foci.
  Pla hétvégén volt egy nemzetközi utánpótlás vízilabda kupa is szentesen, amirő szintén nincs egy hír sem. A csongrádiak 3 korosztályban indultak és ha jól tudom két 2. és egy 3. hely. Erről sincs semmi.
  De hogy csatlakozzak a cikk címéhez is egy kicsit. Itt úgy látszik csak a szülők azok akik úgy gondolják, hogy a fiataloknak sportolni kell, mert az jó. Más már erre nem nagyon ad pénzt.
  Mindenképpen gratula minden sikeres és aktív sportoló gyereknek.”
 • 5. keletaru 2009. augusztus 05. 08:20
  „nemecsek ! Mert csak a foci a hír..... DM beállítottságát meg ismerjük ..... Üdv Kuci”
 • 4. Balotelli 2009. augusztus 04. 22:00
  „A Csongrád Rádiót szívesen halgatnánk mivel tudjuk hogy jól informál, kiválló riportokat sugároz de a zene az hallgathatatlan a reklámokkal együtt.”
 • 3. nemecsek 2009. augusztus 04. 21:29
  „Azért a csongrádi KAJAKOSOKNAK sem kell szégyenkezniük az eredményeik miatt. Hazai bajnokságokban és a nemzetközi mezőnyben is helytállnak. A múlt héten hallottam a Csongrád Rádióban, hogy egy csongrádi kajakos lány, Horváth Alexandra, júliusban a lengyelországi Ifjúsági Kajak - Kenu Európa Bajnokságon kétszer bronzérmet nyert. Gratulálok! Nem értem ez miért nem hír a DÉLVILÁGBAN! Ha nem tudták, akkor miért nem hallgatják a Csongrádiót, nem szégyen átvenni a hírt! Vagy azért mert csongrádi, a szerkesztő urak már nem rakják be az újságba!”
 • 2. leri 2009. augusztus 04. 16:47
  „Ők nem kajakosok, hanem EVEZŐSÖK! Ez két külön sport, két külön Olimpiai szám, két külön egyesület. Az én gyermekeim is ide jártak és nagyon szerették.”
 • 1. bélás 2009. augusztus 04. 14:05
  „Nekik kellene pénzt adni, akik már bizonyítottak. Ők a KAJAKOSOK, nem a falábú focisták”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberáradat a Torokban

Csongrád - Emberáradat lepte el a csongrádi Körös-torkot szombat este. A szervezők becslése szerint… Tovább olvasom