Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Ahol megnőtt a gyermekvállalási kedv

Tömörkény - Tömörkényen mindent megtesznek annak érdekében, hogy helyben is megtalálja számítását az ember. A település folyamatos fejlődésének köszönhetően megállt a népességfogyás: tavaly kétszer annyi gyermek született, mint a korábbi években.
Csongrádtól 18 kilométerre délre fekszik Tömörkény. Az 1870 lelkes település környéke – Móra Ferenc 1931–32-ben végzett ásatásainak eredménye alapján – az újkőkor óta folyamatosan lakott, nevét egy 1326-os oklevélben említik először. A török hódoltság után a mindszent–algyői uradalom része lett, és csak 1894-től számít újra önálló településnek.

Bár az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent a falu lakosainak száma, és csak a betelepülők miatt volt alig érzékelhető a népességfogyás, tavaly örömteli fordulat állt be a gyermekvállalás terén. – Évek óta 7-8 gyermek született csak Tömörkényen, ezért is hoztunk 2002-ben egy olyan döntést, hogy 50 ezer forinttal támogatjuk a családalapító párokat. Ennek a juttatásnak és a falu fejlődésének is köszönhető, hogy tavaly megduplázódott az újszülöttek száma. 2007-ben 16 tömörkényi gyermek jött világra, és úgy néz ki, idén is hasonlóan alakul a születésszám – mondta lapunknak Fekete Gábor polgármester.

A kistérségi összefogásnak köszönhetően Tömörkényt elkerülték az intézménybezárások. Az iskola és az óvoda továbbra is működik, sőt informatikai és eszközfejlesztések is folyamatban vannak a tagintézményeknél. Az idősek otthona is társulási formában üzemel. A legnagyobb foglalkoztató a faluban a polgármesteri hivatal, illetve a kistérségi fenntartású tagintézmények, de a volt tsz-ből alakult Tömörkényi Agrár Kft.-nek is szerepe van abban, hogy csak 105 regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván a településen. Két, részben pályázati forrásból megvalósult beruházás is javította a helyi mutatókat: a mozi helyén kialakított telephelyen 18 csökkent munkaképességű falubeli jutott munkához, a vásártérnél épített állatátrakó pedig szintén beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen az állattenyésztők is megtalálták számításukat. Itt évente 2600-2700 jószágot mérlegelnek.

A faluban az egyik legkedveltebb közlekedési eszköz a kerékpár. Fotó: DM/DV
A faluban az egyik legkedveltebb közlekedési eszköz a kerékpár.
Fotó: DM/DV

Az infrastruktúra terén is számos fejlesztést hajtottak végre. Néhány éve átadták a Tömörkényt Pusztaszerrel összekötő utat, így megszűnt a község zsáktelepülés jellege, rendbe tették a gazdátlan villanyhálózatot, valamint kábeltévé- és internethálózat épült ki a faluban. Mindemellett öt utcában felújították az útburkolatot, két másikat leaszfaltoztak, és több parkoló is épült az intézmények közelében.

– A szennyvízelvezető rendszer hiányzik, illetve az ivóvíz minőségének javítása is fontos feladat számunkra, ezért ott vagyunk egy regionális konzorciumban, amelynek segítségével a régi vezetékhálózatunkat is felújítanánk – fogalmazta meg a terveket a polgármester. A művelődési ház bővítése és a buszforduló kicsinosítása is napirenden van, de ezeket pályázati támogatásból valósítaná meg az önkormányzat. Fekete Gábor elárulta, sokszor felvetik neki, hogy az idegenforgalom élénkítése érdekében a település is beszállhatna a vendéglátásba, de Tömörkény első embere szerint ezen a területen a magántőkének kell kockázatot vállalnia. Az önkormányzat csak annyit tehet, de ebben bármikor partner, hogy megteremti a programszervezés lehetőségeit, illetve felkarolja a különböző turisztikai attrakciókat.

Kisvasútjuk is van

Tömörkény számos természeti értékkel rendelkezik. Ilyen a 850 hektáron elterülő halastórendszer, ami része a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetnek. A halgazdálkodás révén az elmúlt ötven évben a környék madárvilága is gazdagodott. A területen egy madármegfigyelő torony is áll, de ugyanitt 18 kilométer hosszú pályával rendelkező kisvasút is működik. Külterületen található Tóth János tanyája, ami a hagyományos parasztudvar mintája: itt mangalicákat, magyar szürke ökröket, juhokat és kecskéket is megtekinthetnek az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon működik a kisebbségi kormányzás – Bedő tanácsai

Csongrád - Kisebbségben nagyon nehéz kormányozni, de nem lehetetlen – erre példa Csongrád, ahol 2002 óta az MSZP-s polgármester a jobboldalt bevonva vezeti az önkormányzatot. Tovább olvasom