Délmagyar logó

2016. 09. 27. kedd - Adalbert 10°C | 20°C

Aki át akar kelni a Tiszán, előbb telefonáljon

Csongrád - December 15-én szét kell szedni a csongrádi pontonhidat, függetlenül a víz- és időjárástól. A komp viszont csak akkor jár, ha egy kilométernél nagyobb a látótávolság a Tiszán. Az utóbbi hetekben sokan fordultak vissza csalódottan az átkelőtől.
Akármilyen az időjárás, a csongrádi fahidat a jogszabálynak megfelelően szétszedik minden év december 15-én. Ameddig törvényt nem módosítanak – az elmúlt években több cikkünk foglalkozott ezzel –, ez nem fog változni.

Ez bosszantja a közlekedőket, de az még inkább, hogy ilyenkor a komp sem mindig jár. Akár Nagytőke, akár Tiszaalpár irányába kerülnek az autósok, a folyónak közvetlenül a túlsó partján lévő tanyájukhoz is több mint 40 kilométert kell megtenni.

Legutóbb az ismert csongrádi fafaragó, Tisza Sándor fordult lapunkhoz ezzel a gonddal. Ködös volt az idő, nem indult el a vízi jármű. Nem csak őt érte váratlanul a dolog. Láttunk a Facebookon olyan levelet, amelyben egy Csépa felől érkező férfi háborgott azon: elvárná, hogy legalább előre tájékoztassák a fennakadásról az embereket.
 
Tiszta a levegő. Indulhat a csongrádi komp.  A szerző felvétele
Tiszta a levegő. Indulhat a csongrádi komp. A szerző felvétele

A lejárónál azonban tábla hirdeti: csak világosban és megfelelő időjárási viszonyok mellett közlekedik a komp. Azaz ködben, viharban, jégzajlásban nem. Ez állítólag mindig így volt.

Ahogy átszeli a folyót a komp, ködös időben összeütközhetne például egy szabályosan, kivilágítva haladó kishajóval. Márpedig a szabályok szerint legalább egy kilométert be kell látni a Tiszán. Az üzemeltető Varga Dénes azt mondta: a várható hosszabb leállás időpontját előre közzé tudják tenni, a váratlan időjárási jelenségeket azonban ők sem látják előre. A 63/483-856-os számon a kollégái felvilágosítják az utazókat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kupleráj maradt a tűzijátékozók után

Kupleráj maradt a tűzijátékozók után
Sok patron, kiégett tűzijáték és vele járó szemét maradt a szilveszteri mulatság után a csongrádi Tisza-gáton. Tovább olvasom