Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Aki felkavarta a Torok állóvizét

Csongrád - Kása István felkavarta az állóvizet a csongrádi Körös-torokban. A vállalkozó eddig játszóteret, tengó- és strandfocipályát épített a Torokban, hétvégére pedig elkészül az üdülőterület új automata beléptetőrendszere, amit szintén ő finanszírozott. Egy rendezvénycsarnokot is felhúzott volna Csongrádon, de visszakozni kényszerült.
Megpezsdült az élet a csongrádi Körös-torokban, amióta Kása István előállt fejlesztési elképzeléseivel. A 60 éves vállalkozó évtizedeken keresztül autóvezetést oktatott, majd ital-nagykereskedést nyitott, ami 2008-ban egy nagyobb versenytárshoz került. Sikerült olyan megoldást találni, hogy a munkahelyeket megőrizhették, és még beruházható tőkéje is maradt a tulajdonában lévő Turbó Kft.-nek. A társaság tavaly megvásárolt az önkormányzattól egy vízparti üdülőt a Körös-torokban, és ezzel egy új fejezet kezdődött Kása István életében is.

– Látva a semmittevést és a minden szinten érzékelhető pazarlást, arra jutottam, hogy a felemelkedés záloga az önálló üzemeltetés lehet – mondta lapunknak a vállalkozó, aki ötletével decemberben fel is kereste a városvezetést. Első körben kikosarazták, mondván, az idei szezonban maradjon minden a régiben, legfeljebb 2010-től üzemeltetőt válthat a Torok. Pénteken megint napirendre került a kérdés a városházán, de csak arról döntöttek, hogy júniusban újra tárgyalnak róla.

Kása István azonban nem várt: önkormányzati területen több millió forintból bekerítette a strandfoci- és tengópályát, valamint egy játszóteret építtetett. Június közepére állatsimogató és gyermekeknek kalandpark épül a Kőcsárda szomszédságában, illetve napokon belül sötétedés után is használhatják a vendégek a nemrég átadott sportpályákat, ugyanis világítással látják el azokat.

Kása István: Meg akartam mutatni, hogy kisebb beruházásokkal is fel lehet lendíteni a forgalmat. A szerző felvétele
Kása István: Meg akartam mutatni, hogy kisebb beruházásokkal is fel lehet lendíteni a forgalmat.
A szerző felvétele

– Meg akartam mutatni, hogy kisebb beruházásokkal is fel lehet lendíteni a forgalmat. Nem nagy dolgok ezek, csupán nyitott szemmel kell járni a világban. Mert hiába varázslatos hely a Körös-torok, a szolgáltatások színvonala alacsony, és ez leginkább a kempingben érzékelhető – fogalmazott a vállalkozó, aki továbbra sem tett le arról, hogy 2010-től átvegye a terület működtetését. Így a jövőben fejlesztené a kempinget, hasznosítaná az idén megépült sportpályákat, a kalandparkért is fizetni kellene, mert mindennek az alapja, hogy semmi sincs ingyen. A parkolás sem. Eddig is fizetni kellett, de hétvégétől új időszámítás kezdődik. Ma kezdik ugyanis felszerelni azt az új automata beléptetőrendszert, amit szintén Kása István finanszírozott, de a város üzemelteti majd. Lényege, hogy a nyaralótulajdonosok plasztikkártyával jöhetnek majd be az üdülőterületre, a többieknek óránként 100, de naponta maximum 800 forintot kell majd fizetniük a behajtásért, és cserébe bárhol megállhatnak majd. Kedvezményes áron bérletet is lehet majd váltani, de még nem dőlt el, mennyiért.

Támadják a rendezvénycsarnok miatt

– A pénzt itt kerestem, és itt is szeretném elkölteni. Mivel esély sincs arra, hogy a város ilyet építsen, gondoltam, áldozok rá, mert a helyi sport, a labdarúgás mindig a szívügyem volt – mondta Kása István a rendezvénycsarnok építésével kapcsolatban. Egy több funkciós, 1200 négyzetméteres – műfüves borítással is ellátható – létesítményt szeretett volna felhúzni a buszállomással szemközti, évtizedek óta üresen álló telken, de annak ellenére kikosarazták, hogy a városkép megóvása érdekében igényes homlokzat épült volna hozzá, és a városközpont parkolási gondjait is enyhítette volna. Az önkormányzat a sporttelepen ajánlott másik telket, de az mások érdekét sértette. Egyre több támadás érte a napokban, ezért úgy döntött, inkább visszalép.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. roberto12 2009. június 13. 19:49
  „a másik dolog amiröl senki nem beszél:a sok vandál részeg által okozott károkat ki tériti meg a vállalkozoknak+kacsának?érthetö lenne hogy ezt beépitik az árakba,belépökbe,park.dijba.na meg a másik aki azt irta hogy haszonlesö a beléptetö kapura,mi abban a haszonlesés hogy a saját pénzéböl egy ilyet épittetet a város meg üzemelteti és elteszi a pénzt.iq bajnok nagy haszon mi? neked is ennyi hasznod legyen.baj hogy vonzani akarja a vendégeket ezzel a létesitményekkel,meg egy normális rendet szeretne teremteni?”
 • 26. roberto12 2009. június 13. 19:19
  „kacsát nem kellene senkinek se bántani. jo lesz ha majd elviszi a pénzét vidékre?fejleszti pl.egy nagyobb város szinvonalát egy ilyen beruházással mint amit a körösön csinált és remélhetöleg még csinálni is fog.sok ember páldát vehetne rola elsösorban emberségböl.”
 • 25. RadikálisLokálpatrióta 2009. június 11. 17:50
  „Pistike a tiszteséktelenekre gondoltál? Mellesleg beindult a gépezet K. úr ellen.Lehetne fogadni ki győz.Szerintem sok lúd disznót győz!Legyen Csongrád az elfekvők paradicsoma ott a jövő!”
 • 24. KovácsPistike 2009. június 08. 21:36
  „Utálom a haszonlesőket!”
 • 23. keletaru 2009. június 05. 11:25
  „kicsen ! A fórumon (mert szokott lenni , ahol elmondják a tulajoknak HÁNY ÓRA ) már több üdölőtulajdonos is mondott ,építő jellegű kritikát . De mindig egy közmondás jön ki a végére , a farok csoválja a kutyát. Tapasztalat , mindig annak a pár vállalkozónak van igaza ! Üdv Kuci”
 • 22. kicsen 2009. június 04. 20:39
  „Nagyon kellene egy fórum szezon kezdet előtt,hogy építő jelleggel mindenki mondja el hogyan lehetne szerinte legjobban a felmerülő problémákat orvosolni.Polgármester,gondnokság, üdülö tulaj,Kacsa bá,vállalkozók.kemping.”
 • 21. Power 2009. június 01. 21:17
  „"mert mindennek az alapja, hogy semmi sincs ingyen" - a levegővételt is meg kellene adóztatni, elvégre azt is közterületen, közös térben szívjuk.”
 • 20. nemecsek 2009. június 01. 13:09
  „Szerintem, azért mert Kacsa a pénzét Csongrádon a Körös - Torokban fekteti be - amely példaértékű a csongrádi vállalkozók számára és ezzel fityiszt mutat az önkormányzati képviselők és a sáska módjára élősködő körös-toroki vállalkozók felé -, még nem kellene (Kacsának) szobrot állítani. Habár a véleményem mindig is az volt, a városnak csak az alapellátást, működést kell biztosítani (utak, elektromos hálózat, vezetékes víz stb), a többi szolgáltatás üzleti alapon valósuljon meg (pl. Körös - Toroki Napok, strandfoci pálya üzemeltetése). A hivatal csak szabályozzon, hogy közösséget ne érje hátrány. A parkolás megfizettetése ok, de az után, hogy bejutott az autós a területre és ott parkol - a pénzéért - ahol akar, vagy ahol tud, ez rövidesen hatalmas közlekedési káoszt, dugót fog okozni. Parkolókat kell építeni, és akkor lehet pénzt kérni! Még egy észrevétel, remélem, nem fogják megtiltani a homokfövenyen való ingyenes focizást!”
 • 19. stevestrong 2009. június 01. 10:27
  „Óránként 100 Ft a díj, de max. 800 Ft, egy egész napos parkolásért nem is drága, még mindig jobb, mint az 500 Ft-os fürdőbelépő fejenként....”
 • 18. hank 2009. június 01. 05:43
  „Keletáru!

  Kacsa bácsi csak az árakat próbálja mérsékelni valahogy. A dijat nem ő határozza meg és a parkolókat sem ő épittette.
  A parkolási dijjal én sem értek egyet, de 800 Ft-ot igy le lehet tornászni jócskán.
  A múlt évi 600 Ft is nevetséges volt.

  Itt egy vállalkozó aki mindent üzemeltetne és nem engedik neki mert a jól megszokott nyögve nyelés az megy ebben a városban!

  Meg görgetjük magunk előtt a problémákat (uszoda, 2 milliárdos egészségváros project).

  Szerintem Kacsa bácsi jól látta a problémát. És más városokban, orszgáokban érdemes lenne körbenézni, hogy ők hogyan csinálják/csinálták.

  Hank”
 • 17. Power 2009. május 30. 21:35
  „Sok helyen voltam már üdülni autóval. Soha nem számoltak fel parkolási díjat, pedig zárt területen éjjel-nappal őrizték az üdülők autóit. Örüljenek, ha lesz vendégük!”
 • 16. keletaru 2009. május 30. 11:02
  „hank !

  Akkor lenne a parkolódij jogos ha "építettek" volna oda egy parkolót/-kat . Da a pusztán kivűl más nincs ott . Szerintem ami pénzt meg beszednek ezen címen, az meg nem költik a "parkolók" / üdülő telepre fejlesztésére . Olyan látszatja van mintha csak felélnék ! S ez a dij a semmiért ireális ! Ezért a szolgáltatásét még a 250Ft. is sok napi dijjban ! Persze itt ez a meg szokott , ha nem megy akkor felemelik az árát mint az uszi belépőknek . ( ami most 500-ra vissza ment valahogy , igaz kéthétre) De értünk ?! Hisz "értünk " hoznak minden döntést .....csak nélkülünk ...!? Üdv Kuci”
 • 15. hank 2009. május 30. 06:32
  „Kedves Keletáru!

  Nem teljesen értem a problémáját!
  Amig "diszőrség" vigyázta a behajtást, addig sem nézte senki, hogy ki merre parkol.
  Most mindössze a személyzetet cserélik gépre (vagy legalább is gondolom).
  Mi ebben a rossz? Vagy mi az igazi probléma?
  Szerintem és még sok mindenki szerint is irreálisan magas a 800 Ft-os parkolási dij. Van aki gyerekkel csak 1-2 órára jön le. Az minek fizessen ilyen összegeket? Kacsa bácsi csak ezt próbálja mérsékelni. A külső parkolóhoz is kellene ilyen mérőóra...

  Hank”
 • 14. mni 2009. május 29. 12:29
  „Én Kacsa Bácsi helyében le sem engedném az önkormányzat dolgozóit (képviselők,jegyző bácsi),minek?(kiegészítve B.Edittel)Ellenezték ezt az egész beruházást,most megvalósult és tessék,mint ahogy már előttem is írták magukra lesznek a legbüszkébbek.(a semmiért)Azt viszont sajnálni fogom és már sajnálom is,hogy a vidéki esetleg külföldi idelátogatók majd azt hiszik,hogy ezt a beruházást az önkormányzat csinálta,pedig,ha tudnák az igazat!Csak így tovább Kacsa Bácsi,sok erőt és kitartást kívánok!!!”
 • 13. stevestrong 2009. május 29. 10:19
  „Gondolom azért történnek ezek a beruházások, hogy ne csak szombat este legyen "forgalom" lennt , hanem, hogy mást is vonzzon ez a szerintem gyönyörű hely. És akkor talán az itt töltött vendégéjszakák száma is nőhetne...a ****** parkolók miatt sajnálom, de erre úgy tudom, hogy van két "szervezet" is akinek feladat lenne ezt is ellenőrizni.....a hegyközség központja most lettünk, ha jól tudom, hátha az idegenforgalomnál is összejöhet ez, csak egy "kis" munka kell hozzá....”
 • 12. keletaru 2009. május 29. 08:03
  „stevestrong ! " hogy az utóbbi időben a szállásadó üdülőtulajok ( akik gondolom "rendesen" fizetik az IFA-t, meg ilyeneket... ), vagy a vállalkozók " Ott lehet kiadni a szállást ahol "kereslet" van rá , na itt nincs ( meg lehet lent kérdezni egy két szállásadótt az elmúlt év nagy forgalmairól ). "fizetniük a behajtásért, és cserébe bárhol megállhatnak majd " ez is érdekes mert pl . az én beállom előtt is megállnak s nem tudok bemenni saját telkemre , akkor hogy is lessz ez , mikor hiába van kirakva a tábla , akkor is meg állnak ! Biztos az automata belléptető majd megoldja ezt is . Mint a disco-k utáni ........levonulást is . Jó az a beléptető rendszer érdekes a testület mikorfog majd dönteni arról, akkor tegyenek egy ilyen sorompot a szöllők közé oda is járnak emberek pihenni , egy tulajhoz négy belépő jár aki meg jön hozzájuk fizesen , jó mi ! Na lent ez a helyzet ! Persze nem számít , hogy a lent lvő tulajdonosoknak ilyen döntéseket hoznak hisz ezt a "kis kellemetlenséget " viseljék el ,vagy vegyenek még belépő kártyát pluszba . Értünk ? Hisz értük hozzák e rendeleteket . Üdv Kuci”
 • 11. kicsen 2009. május 28. 15:30
  „Kehidakustány zsákfalu és Tivadar története kisértetiesen kezd hasonlítani ami "bulinkhoz".Csongrádi mérnökök tervezték az uszodát jó lenne tudni amit Ők tudnak.Persze bölcsek és hallgatnak.”
 • 10. deszka 2009. május 28. 11:27
  „Tisztelt Szemlelodo!

  1. "Minden így szokott kezdődni,nagylelkű ingyen beruházás..."
  Érdekes, én ilyen beruházásra nem emlékszem, vagy talán nem is volt?

  2. "Látva a semmittevést és a minden szinten érzékelhető pazarlást..."
  Talán ezen az oldalon állva irritáló lehet Önnek a valóság.

  Az ilyen és az ehhez hasonló hozzáállás miatt tart ott a városunk, ahol tart.

  u.i.: Egyébként nem ártana a cikket alaposabban elolvasva véleményt fogalmazni, mert ebben a formában rémhírterjesztésről van szó az Ön részéről.
  A jó kezdeményezéseket így lehet tönkretenni.”
 • 9. stevestrong 2009. május 28. 08:49
  „Aki esetleg nem látta volna még...

  http://www.youtube.com/watch?v=3DIC55s65Ho”
 • 8. stevestrong 2009. május 28. 08:46
  „Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Ebben a városban nagyon sok ember megtehette volna eddig, hogy akár pár ezer forinttal támogassa a város fejlődését ( mondjuk a Körös-Toroki napokra egy ismertebb előadó meghívása...) - most végre van valaki aki megteszi. Azt, hogy nem ingyen, milyen felháborító! Pedig nem az, ez egy vállalkozás, és meg lehetne nézni, hogy az utóbbi időben a szállásadó üdülőtulajok ( akik gondolom "rendesen" fizetik az IFA-t, meg ilyeneket... ), vagy a vállalkozók mivel segítették azt a területet, ahonnan jelentős pénzt aratnak. Ha a város is kapna abból a pénzből vissza amit az utóbbi időkben befektetett az üdülőterületen ( járda, tusolók, rendezettebb part ), ez pedig csak a belépőkből, bérleti díjakból finanszírozható. Ha tévednék akkor elnézést....”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 millióból újul meg a csongrádi bölcsőde

Csongrád - 80 millió forintot nyert bölcsőde felújítására a csongrádi önkormányzat. A beruházással… Tovább olvasom