Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Ámen a tömörkényi fenntartóváltásra

Tömörkény - A katolikus egyház veszi át a faluban az oktatást. A hitben nevelés és az anyagi megfontolások egyaránt sürgették a döntést. A szülők támogatták a döntést.
Úgy határozott nemrégiben a község vezetése, hogy szeptember 1-jétől a Szeged–csanádi Egyházmegye fenntartásába adja az óvodát és az iskolát. Bár a döntés a közelmúltban született, a tárgyalások két éve folynak, árulta el Bánfi Sándorpolgármester. A község a Csongrádi Kistérség Többcélú Társulás tagja, így a tömörkényi intézmények öt éve tartoznak a Csongrádi Kistérség Egyesített Alapfokú Oktatási Intézményei közé. A társulás azonban nem váltotta be a falu számára a hozzáfűzött reményeket.

– Egyre nehezebb lett a fenntartás. A gyermeklétszám csökken, a normatíva annyi, amennyi, a pedagógusok bérét és a közüzemi díjakat pedig fizetni kell. Az állami gondoskodást sem láttuk teljesen biztonságosnak, el kellett tehát gondolkodni az intézmények jövőjén – fogalmazott a község vezetője.
A Kiss-Rigó László megyés püspökkel folytatott tárgyalások egy ideig leálltak, majd az év elején újabb lendületet vettek. Az egyházi fenntartásba adást a szülők ellenvélemény nélkül támogatták, hiszen az álláspontjuk szerint a legfontosabb, hogy bármilyen áron, de megmaradjon a faluban a nyolcosztályos oktatás, fogalmazott Bánfi Sándor.

– Tizenöt fős osztálylétszámokkal nem sok jövője volt az iskolának. Ez és a katolikus szellemiség egyformán nyomott a latban. A tanárok nem lesznek szeptembertől közalkalmazottak. Köztük még vannak bizonytalankodók, pedig az egyház garantálja, hogy aki státuszban van, annak megmarad a munkahelye. Bakssal, Ópusztaszerrel és Pusztaszerrel együtt négy egyházi iskolának lesz egy közös igazgatója, nálunk csak munkaközösség-vezető lesz. Szegény falu vagyunk: ezt találtuk a legjobb megoldásnak.

Olvasóink írták

 • 4. daffy 2012. augusztus 08. 22:08
  „Csak nem Isten fenyegetésével,és haragjával kell jobb belátásra bírni a nebulókat.Mert elég volt az elmúlt évszázadok alatt tévúton terelni az embereket.Az egyház nem ismeri a feltétel nélküli szeretet törvényét,csak a prédikációkban az istennel és az egy szülött fiával(pedig mi is azok vagyunk) való megfélemlítéssel,fenyegetéssel,bosszúk hadjárataival,haraggal,pánikkeltéssel,pokollal való rémizgetéssel,stb.tolják mindannyiunk arcában,hogy mi vár ránk,ha nem úgy cselekszünk,ahogy NEM isten na meg Jézus,hanem az 1HÁZ elvárja.Ha nem úgy lesz,lesz ám ne mulass az egyházikó tanai által kreált pokolban.Hallgasson valaki végig egy misét,mást nem lehet hallani az imákban,csak a fentebb felsorolt példákat versekbe öntve.”
 • 3. pirosmanci 2012. augusztus 08. 19:41
  „Fura! Az államnak nincs pénze oktatásra, az egyháznak van?
  "Ha így szól hozzánk egyik ellenfelünk: >nem óhajtok hozzátok csatlakozni, és erre nem is fogtok rávenni soha<, én nyugodtan így válaszolok: >a gyermeked máris az enyém. A nép örökké él. Ki vagy te? Elfogsz tűnni. De utódaid már az új táborban vannak. Rövidesen nem is ismernek majd semmi mást, csak ezt az új közösséget.<"

  No, tessék találgatni, kitől idézek! Aztán el lehet gondolkodni, mi a fene folyik itt ebben az országban. Meg azt is tessék nekem megmondani, tanítják-e még a felvilágosodást a magyar-és történelemórákon!”
 • 2. ate 2012. augusztus 08. 15:00
  „Nyugtával dicsérd a napot!
  Ha ott is a pap lesz az "igazgató"?.....Hát nem tudom?”
 • 1. abai 2012. augusztus 07. 19:21
  „Ámen!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfordították a parkolótáblát

A hétvégén látogatók ezrei érkeztek a Körös-toroki Napokra – néhányan még nem is tudják, mennyibe került nekik a buli. Tovább olvasom