Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Amerikába készül a csongrádi hallgató

Egy éven át a Virgina Military Institute hallgatója lesz a csongrádi Sebő László. A Batsányi gimnázium egykori diákja magyar katonatiszt lesz, de kiváló tanulmányi eredményének és az elnyert ösztöndíjnak köszönhetően most Amerikában is tanulhat.
Sebő László sikerrel pályázott az ösztöndíjra: Virginiában tanul a biztonságpolitikáról. Fotó: Bálint Gyula György
Repülővel megy Amerikába a csongrádi Sebő László. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar Katonai Vezetői Karának III. évfolyamos hallgatója elnyert egy ösztöndíjat, és amikor találkoztunk, azt latolgattuk, mit vihet magával az útra most, amikor – a terrorfenyegetettség miatt – szigorú előírásokat léptettek életbe.

László 2004-ben végezte el a Batsányiban a 8 osztályos gimnáziumot, angol és olasz nyelvből felsőfokú vizsgát tett, ugyanakkor régi álma a katonai pálya. Szeretne részt venni külföldi békemissziókban, bejárhatja a világot, és közben új- és új helyzetekben teheti próbára a képességeit. Igen, egyfajta kalandvágy is hajtja.

Az ösztöndíjat, amelyre pályázott, a rektor írta ki, s így egy évvel meghosszabbodik tanulás ideje, mert az amerikai képzéshez egy év tanulmányi szabadságot kell igénybe vennie.

– Nem lesz teljesen ismeretlen a számomra ez az egyetem, mert tavaly a szobatársam kapott ide ösztöndíjat, tőle hallottam már a virginiai képzésről, s arról, hogy az amerikai társak segítenek a beilleszkedésben – mondja László. – Úgy tudom, a biztonságpolitika, a diplomácia, az Egyesült Államok külpolitikája és belpolitikája szerepel a tantárgyak közt.
A család kicsit aggódik, hiszen egy évig nem látják a fiút, a távolság nagy, viszont a mai körülmények között akár napi kapcsolatban is maradhatnak a telefon, az internet révén. László nővére is büszke volt arra, hogy az öccse megnyerte a pályázatot.

– Úgy gondolom, egy év elég idő arra, hogy valamennyire megismerkedhessek az országgal, remélem, az angol nyelvet egy év múlva már majdnem anyanyelvi szinten beszélem. Arra számítok, hogy „odakinn" lehet majd kosárlabdázni, futni, úszni, de a sportlövészetet is szeretem. Ezenkívül egy évig teljesen önállóan kell majd döntenem a dolgaimban. De hát ebben már van némi gyakorlatom – mondja a leendő katonatiszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro Urbe-díjas mérnök Csongrádon

Tavasszal négy hétig veszélyhelyzetben volt Csongrád városa a Tisza áradása miatt. Ördögh Józsefnek,… Tovább olvasom