Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Amikor a főszerkesztő is zenél

Csongrád - Mucsi Gergő, a Galli János Alapfokú Művészeti Iskola megbízott tagintézmény vezetője igazán sokszínű egyéniség: ütőhangszeres művész, tanár, főszerkesztő és zenész is.
Csongrád művészeti élete az elmúlt években egyre mozgalmasabbá vált, hála a művészetek egy-egy ágával elhivatottan foglalkozó néhány lelkes csongrádi embernek, akik nem csak foglalkozni szeretnek vele, de meg is akarják ismertetni „kedvencüket" más kultúrára éhes emberekkel, egyre szélesebb körben. Ilyen például Mucsi Gergő is.

Amikor a főszerkesztő is zenél - GALÉRIA

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
Beszélgetésünkre iskolájának zeneszárnyában, az ütős teremben, - ez az egyik legnagyobb a szárnyon, de még így sem terebélyes - ültünk le, ahogyan ő mondta: „itt élek"… A falakon régi plakátok, és még régebbi ütős hangszerek. A szobában van a kedvenc, a számára örök szerelem, a vibrafon is. Előveszi, és sorra megszólaltatja kedvenc hangszereit, és közben sugárzik róla a szeretet, a zene és a hangszerek szeretete.

Gergő 1987-ben Szegeden született, majd nem sokkal később családjával Makóra költözött. Itt a Bartók Béla általános-, és zeneiskolában kezdte meg zenei- ütőhangszeres tanulmányait 9 évesen. Középiskolába a szegedi Tömörkény István Gimnázium-, és Művészeti Szakközép Iskola mellett az SZTE Konzervatóriumának ütős tanszakán tanult. – Nem volt egyszerű életem azon időszaka, mert egyszerre két sulit kellett párhozamosan végezni. Úgy nézett ki egy napom, hogy délelőtt az általános tárgyakat tanultam, ebéd után pedig irány a konzi estig, majd haza, gyakorlás, és készülés a másnapi órákra. A középiskola után, az SZTE Zeneművészeti Egyetemen, zeneművész tanár szakon tanultam 5 évig. Mindig is a művészet, a művész lét vonzott igazán, és ez bennem van a mai napig. Ezen időszak alatt nagyon sok zenei hatás ért engem - és nem csak a tanulmányaim miatt. Megismertem Nagyon sok zenei stílus irányzatot, amik közül számos a mai napig is elkísér. Ott lépett be az életembe a jazz, amit nagyon megszerettem az improvizatív jellege miatt is - mondta az ütőhangszeres művész.

Amikor a főszerkesztő is zenél - GALÉRIA

Az egyetem alatt már 2 évet tanított Csongrádon, és a 2010. májusi vizsga után szűk egy évvel megbízott tagintézmény vezető lett a Galliban. Az egyetem alatt dolgozott a Szegedi Szimfonikus Zenekarban, 2001-től 2008-ig. Állandó kisegítő zenészként rengeteget koncertezett, turnézott velük és részt vett színházi előadásokban is. Az utazásairól sosem tért haza anélkül, hogy ne hozott volna magával egy-egy újabb ütős hangszert, ami az adott országra jellemző. A gyűjteménye jelenleg 30-40 darab között van.

– A hangszergyűjtési mániám a középiskola alatt kezdődött. Érdekes dolog ez, mert ha nézünk egy hegedűst, neki van egy vagy két hangszere, amikkel akár egész életén át zenél. Az ütősöknél ez kicsit másképp van, hiszen a több ezer hangszer közül nehéz lenne - és nem is lehet - kiválasztani csak egyet. Mindig megismerünk újabbakat, és meg is szeretjük azokat, és ez egy végeláthatatlan folyamat is lehetne, ha nem lenne igen költséges mulatság. A gyűjteményem közel 40 darabból áll, zömmel külföldről származó hangforrásokkal. Vannak Afrikából és Dél-Amerikából velem jöttek is. Már hagyománnyá lett, hogy minden külföldi fellépésről hozok egy újabbat. Az életem a hang és a zene. A lakásunk minden pontján van egy- egy hangszer. Szinte megszállottan keresem az új hangokat… Nem csak gyűjtök, de készítek is hangszereket. Persze csak hobbi szinten. Sokszor saját ötlet alapján készül el egy új darab, de előfordul az is, hogy nem tudok megvenni valamit, ami tetszik, így elkészítem magamnak. Szeretem, amikor az idea megtestesül a kezeim által. Ez érthető a zenére, de minden más művészeti ágra is. Ez maga a művészet – mesél tovább Gergő.

Amikor a főszerkesztő is zenél - GALÉRIA

Mindig is vonzotta a kortárs művészet. Az évek során fokozatosan nyílt a tudata és színesedett a zenei világa a megismert stílusok által. Saját ambíciója volt a zenés tárlat vezetés gondolata is, melyet meg is valósított zenész társaival a Csongrádi Galériában. A tárlatvezetés közben és a végén improvizatív zenei dallamok megszólaltatásával összekapcsolódnak különböző művészeti ágak. Mucsi Gergő számos díjat nyert különböző versenyeken. Olaszországban nemzetközi ütőhangszeres versenyen 1. helyezést ért el vibrafon kategóriában. Franciaországban is részt vett számos megméretetésen, melyeken előkelő helyezéseket szerzett.

Az MTA Szegedi Bizottsága, fiatal kutatóknak kiírt pályázatát megnyerte a vibrafonról szóló átfogó kutatásával. Országos versenyeken különdíjak, előkelő helyezések - felsorolni is nehéz lenne mind, de mindegyikről nagy örömmel beszélt és büszke is elért eredményeire. Rendszeresen publikál, és főszerkesztője egy ütős magazinnak is. - Kedvenc hangszerem a vibrafon. Ez egy örök szerelem. A közép suli alatt a sok jazz zene hallgatásának hatására lecseréltem az addigi kedvenc marimba-t a vibrafonra. Az egyetem első évében a szüleim igen komoly segítségével sikerült megvásárolni a Vibrafont. Saját hangszerrel könnyebb gyakorolni és sokkal szabadabbá is teszi az embert. A mai napig is szinte minden nap gyakorlok a szinten tartás miatt is, de a fejlődésért még sokkal többet kell tenni. Szeretek zenéket tanulni, most is egy koncertre készülök. Szívemnek nagyon kedvesek még a Tibeti éneklő tál, vagy hangtál- ezzel gyógyítani is lehet-, az Udu- ez egy cserép hangszer-, a Cajon - perui ütős hangszer, egy doboz-, a Sansula - az afrikai Calimba átalakított változata-, az Óceándob, Esőbot… és mind. Szeretem a „zajkeltő" hangszereket. Jó érzés megszólaltatni más népek hangszereit, és azokon a saját ötleteket megvalósítva zenélni. Az pedig igazi öröm, ha ez másoknak is tetszik – mondta mosolyogva Gergő.

Amikor a főszerkesztő is zenél - GALÉRIA

Csongrádra kerülésével egy régi álma teljesült, ami a könnyűzenéhez kötődött. – Mindig is szerettem volna könnyűzenei együttesben ütőzni, de a tanulmányaim alatt ezt sajnos nem sikerült megvalósítani. Amikor ebbe a Tisza-parti kisvárosba kerültem nagyon sok jó dolog történt velem. Ezek egyike régi álmom beteljesedéseként a MásKÉP zenekar lett. 5 barátommal közösen alkotjuk ezt a zenekart, aminek Pigler András a vezetője, és ő írja a dalokat is. A barátságunk már a zenekar előtt kialakult, ami az óta csak erősödött, és még kollegális viszony is van közöttünk. Mindannyian nagyon élvezzük a zenélést. A zenénk világzenei stílust képvisel, repertoárunk vers feldolgozásokból áll. Jelenleg József Attila, és Weörös Sándor verseit zenésítjük meg és adjuk elő a koncertjeinken – zárta a beszélgetésünket Mucsi Gergő, a csongrádi zenei-, és művészeti élet egyik meghatározó egyénisége.

Olvasóink írták

  • 1. natessek 2013. január 25. 10:25
    „Játszik didzseridún (didgeridoo-n) is? http://hu.wikipedia.org/wiki/Didzseridu/ Ha Ő nem, esetleg Csák Laci?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi ingatlanokról döntenek

Zöldmezős beruházásként munkahelyet teremtene és logisztikával foglalkozna egy dunaharaszti cég a csongrádi ipari parkban. Tovább olvasom