Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Anglia tájai ihlették a csongrádi festő képeit

Csongrád - Síelt Skóciában, szörfözött Bristolban, de járt Walesben is a csongrádi Tapodi József. Képeit az angol tájak ihlették – először Budapesten, most Szegeden mutatja be őket. Hamarosan a csongrádi közönség is láthatja az akrilfestményeket.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
– Nincs olyan alkalom, hogy ne menjek ki a Körös-torokhoz, amikor hazalátogatok Csongrádra. Nagyon szeretem azt a helyet, megnyugtat. Ennek ellenére még nem festettem képet a Tiszáról. Ami késik, nem múlik, de a folyón kívül is rengeteg a jó téma Csongrádon és környékén. Nem hiába hozták létre a művésztelepet a város mellett. Gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem ott – hallottuk Tapodi Józseftől. A fiatal csongrádi alkotó képeit a szegedi Nyugi kertben állították ki.

Angliai tájak ihlették munkáit – közel öt évig élt és dolgozott Prestonban. Csiszolta nyelvtudását, és művészete is ez idő alatt bontakozott ki.

A festés gyógyír egy fárasztó nap után – vallja Tapodi József. Fotó: Bárány Péter
A festés gyógyír egy fárasztó nap után – vallja Tapodi József. Fotó: Bárány Péter

– A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán végeztem rajz szakon – életem legszebb négy éve volt. Csodás tanáraimtól rengeteget tanultam. Szerettem Holler László, Aranyi Sándor és Nátyi Róbert óráit – magyarázta a fiatal művész, aki a főiskolás évei alatt inkább feladatként tekintett az alkotásra. Angliában azonban már a festés kapcsolta ki egy fárasztó nap után. Amerre csak járt, figyelt, és papírra vetette vázlatait.

– Síeltünk Skóciában, szörföztünk Bristolban, de jártunk többek között Walesben is. Rengeteget kirándultunk Prestonban: elmentünk hegyi biciklizni, vagy egyszerűen csak sétáltunk a városban. Gyönyörű tájakat láttam, élénkzöld fűvel, színes virágokkal. Sütött a nap, majd hirtelen elborult, vibrált a természet – hallottuk Tapodi Józseftől, aki szinte minden képébe belecsempészi a rózsaszínt. – Sosem felejtem el: Prestonban sétáltam az utcán, amikor megláttam egy fát, tele virágokkal. Olyan volt, mint egy hatalmas, rózsaszínű vattacukor. Rengeteg lehullott már a földre is a szirmokból – mintha egy színes folyosón mentem volna keresztül. Ezután vettem rózsaszínű festéket, és majdnem minden képembe tettem belőle – magyarázta József. Két éve a magyar fővárosban él, egy közúti fuvarozó cég értékesítési menedzsere. Képeit így először Budapesten, a Dobozban mutatta be a nagyközönségnek – Hegyi Gáborral nyílt kiállításuk a hónap elején. A február végéig tartó szegedi kiállítás után a képek valószínűleg Csongrádra kerülnek. Az alkotó ugyanis meghívást kapott egykori iskolájába, a Batsányi János Gimnáziumba is.

Olvasóink írták

  • 1. jambrik 2013. február 26. 11:33
    „Aranyi sándor festőművész édesapja, megbecsült nőgyógyász orvos volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8,5 milliárd a borágazatnak – sok vagy kevés?

A kis és közepes pincészetek állítják elő a legjobb minőségű borokat, tőlük várható a borturizmus fölfuttatása is. Tovább olvasom