Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Apadásra várnak a Körös-torokban

Egy métert kell még apadnia a Tisza vízszintjének ahhoz, hogy a jövő heti Körös-toroki napokra szárazra kerüljön Csongrád négyszáz méter hosszú homokpadja. A vízügyi szakemberek szerint erre megvan minden esély, arra azonban kevésbé, hogy tárcsázással finomítsanak a föveny állagán. A kemping faházaiban már nincs hely.
Fotó: Tésik Attila
Ezen a nyáron csupán négy napig élvezhették a Körös-torok szerelmesei az üdülőterület méltán híres homokpadját, ugyanis az árhullám késői levonulása és a júliusi csapadékos időjárás miatt a magas vízszint szinte állandósult a Tiszán. Az ideálisnak nem mondható szezon okán a mához egy hétre kezdődő négynapos Körös-toroki napok szervezői, illetve a terület vendéglátói és szállásadói méltán reménykednek abban, hogy a jelenleg tapasztalható napi 30-50 centiméteres apadás folytatódik, és a fő attrakció idejére szárazra kerül a többhektáros szabad strand.

– Ha nem lesz nagyobb eső, a tudomány mai állása szerint augusztus 4-éig csökken annyit a folyó vízállása, hogy lesz homokpad a toroki napokra – nyilatkozta lapunknak Ördögh József, a vízügyi igazgatóság helyi szakaszmérnökségének vezetője. Tegnap 150 centimétert mutatott a mérce, a teljes föveny előbukkanása 40 centis vízszintnél várható. A további apadáshoz egyébként minden feltétel adott: Kiskörénél le vannak zárva a zsilipek, kánikulát jósolnak a hét végéig, illetve a visszaduzzasztó hatású folyóknak, így a Marosnak és a Dunának is csökken a vízhozama.

Július első hete után hét végére ismét szárazra kerülhet a csongrádiak többhektáros plázsa. Fotó: Tésik Attila
– Ma már ki lehetett tenni a bójákat, hét végére sok strandolót várunk – mondta Berényi Edit, a partfürdőt üzemeltető Köröstours Kft. illetékese. A társaság képviselője hozzátette, ha kellően kiszárad a föveny, csütörtökig fel is tárcsázzák, hogy a megfelelő állagú plázs várja a fürdőzőket. A kemping faházaiban már nincs üres hely, és egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a még kiadatlan sátorhelyek iránt is.

– Programokat nem terveztünk a fövenyre, a vendégforgalom élénkülését viszont segítené, ha tovább apadna a Tisza – fogalmazott lapunknak Kocsis Imréné. A főszervező idegenforgalmi kft. ügyvezetője elárulta, előzetesen az Edda nyitónapi fellépése után érdeklődtek a legtöbben.
Üröm az örömben, hogy a hét második felére hőséget prognosztizáló időjósok szerint augusztus első napjaiban mérséklődik a meleg, sőt helyenként csapadékos időjárás várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gasztrománia és lóverseny

Új nyári rendezvény mutatkozik be a csongrádi napok előtti hét végén, holnaptól vasárnapig a… Tovább olvasom