Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Árpád-kori temető Felgyőn

Egy hét múlva befejeződik a felgyői hulladéklerakó területének régészeti feltárása: a kutatók 4400 objektumot regisztráltak a tízhektáros földdarabon. A szarmata- és avarkori leletek mellett egy tizenegyedik századi temetőre is rábukkantak, ami annak a jele, hogy Szent István idején is lakták a felgyői határt. A leletegyüttes teljes feldolgozása két-három évig is eltarthat.
Mostanság holdbéli tájra emlékeztet a tervezett lerakó tízhektáros területe, ahol 4400 objektumot tártak föl a régészek Fotó: Bíró Dániel
A határidőnél két héttel korábban, november végére befejeződik a felgyői hulladéklerakó régészeti feltárása. Mostanság holdbéli tájra emlékeztet az a tízhektáros terület, ahol májusban kezdődött meg a leletmentés. Az elmúlt hét hónapban naponta közel százan ragadtak lapátot, talicskát és ecsetet, hogy felszínre kerülhessenek a régmúlt emlékei.

Munkájukat nehezítette az embert próbáló időjárás, ami nyáron hőség, az utóbbi hetekben pedig viharos szél formájában jelentkezett a kietlen szántón.

Már az első hetekben rábukkantak a kutatók egy avar sírra, utána viszont hónapokig nem találtak hasonló nyughelyet. Ugyanakkor, mint arról
Kedden felvonulnak

Lapunktól értesült a felgyői hulladékgazdálkodási telep építője, kivitelezője, hogy a december közepi határidőnél hamarabb végeznek a régészek a feltárással. Czakó István, a társaság képviselője érdeklődésünkre elmondta, kedden földmunkagépekkel felvonulnak a területre, hogy az év végéig előkészítsék a terepet a lerakó, a komposztáló és válogató üzem építéséhez.  
lapunkban korábban beszámoltunk, öt, kétezer évvel ezelőtt élt szarmata gyermek temetetlen maradványa is előkerült. Őket pusztán hulladékgödörbe dobták. Ősszel egy Árpád-kori temetőt találtak a régészek.

A száz feltárt sírból az emberi csontok mellett bronzból készült ékszerek, hajkarikák, fülbevalók és gyűrűk, valamint pénzérmék kerültek elő. A vizsgálatok során kiderült, keresztény emberek temetkezési helyéről van szó, ami arra utal, hogy a tizenegyedik században egy település lehetett a környéken.

Revizorok Felgyőn

Érdemben nem érintette a felgyői ásatást az M5-ös autópálya nyomvonalán végrehajtott leletmentés megyei szinten vitatott elszámolása. Paluch Tibor elmondta: Felgyőn is jártak ellenőrök, akik azt vizsgálták, hogy az említett régészeti feltárásért kapott pénzből vásárolt eszközök, számítógépek és fényképezőgépek megvannak-e. Szabálytalanságot nem találtak a revizorok.  
Összesen 4400 – szaknyelven objektumnak nevezett – házat, kemencét, árkot, gödröt, valamint használati tárgyat és emberi maradványt regisztráltak a leendő lerakó helyén – tudtuk meg Paluch Tibortól. Az ásatás vezetője elmondta, Szegeden már megkezdődött a cserépdarabok átmosása, a csontok pedig az antropológiai tanszékre kerültek. A leletek mellett az összes vizsgált objektumnál kilónyi földmintát vettek a szakemberek, és ezeket is egyenként elemzik. Paluch szerint a leletegyüttes teljes feldolgozása két-három évig is eltarthat. A felgyői leletek a csongrádi levéltár szomszédságába tervezett 300 négyzetméteres múzeumi raktárba kerülnek, aminek építése az elképzelések szerint akár már ez év végén megkezdődhet.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötleteket várnak az épületre

Bő fél év múlva megszűnik az oktatás a csongrádi Síp utcai általános iskolában, de arról még nincs… Tovább olvasom