Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Átépítik, emelik a Hármas-Körös gátját

Csongrád megye - Felénél tart az a gátfelújítás, amely a Hármas-Körös jobb partját érinti. Többek között Szelevény, Csépa és Tiszasas közelében is újjáépítik a védművet.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Erre azért van szükség, mert 2006 tavaszán, minden idők eddigi legnagyobb árvize idején itt négy helyen repedt meg és csúszott el a töltés. A három község lakosságát kitelepítették, és napokon át hatezer civil és katona dolgozott éjjel-nappal azért, hogy ne szakadjon át a védmű. Ezt sikerült megakadályozni, de nyilvánvalóvá vált, hogy a töltés magassága, keresztmetszete és szerkezete sem felel már meg a célnak.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól tudjuk, hogy a két árvízvédelmi öblözetet, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyét is érintő beruházás előkészítése 2008-ban kezdődött. Tavaly novemberben kötöttek szerződést a kivitelezővel, a Kötiviép’B Kft.-vel. Az Új Széchenyi Tervből 3 milliárd 314 millió 664 ezer forinttal támogatott munka 10,8 kilométeren zajlik, és először a Csongrád megyét érintő
gátakon kezdődött el. Itt a földmunkák 80 százalékát már elvégezték.

Eltávolították a töltésről a humuszt, úgynevezett agyagéket alakítottak ki.

Most erre visszaterítik a humuszt, kialakítják a rézsűt és a szivárgórendszert, félmillió köbméternyi földet megmozgatva. A gát a mértékadó árvízszintnél egy méterrel magasabb lesz.

Felénél tartanak a gátfelújítási munkálatok. Fotó: Mészáros József
Felénél tartanak a gátfelújítási munkálatok. Fotó: Mészáros József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi fürdő: nincs veszve semmi

Van, aki szerint a projektből semmi nem lesz, van, aki bízik benne. A Városkép Kft. dolgai már-már politikai gumicsont – fogalmazott egy képviselő. Tovább olvasom