Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Átköltöztették az éhező csongrádi marhákat

Csongrád - Egy közeli istállóba költöztették át pénteken az alultáplált szarvasmarhákat a csongrádi tanyáról. Az elkobzott állatok lábon tették meg a hatszáz métert. Ami történik, valójában családi tragédia.
Egy közeli istállóba költöztették át pénteken az alultáplált szarvasmarhákat a csongrádi tanyáról. Az elkobzott állatok lábon tették meg a hatszáz métert. Ami történik, valójában családi tragédia: a tulajdonosok orvosi kezelés alatt állnak, idős édesapjuk – akit karácsonykor súlyos betegen találtak meg a tanyában az önkormányzat dolgozói – péntek éjjel elhunyt a kórházban.

A rendőrség az állatok elkobzására tett soron kívül javaslatot az ügyészségnek, eközben a csongrádi önkormányzat emberei pénteken kora reggel hozzáfogtak a marhák költöztetéséhez. Mint arról korábban beszámoltunk, a város külterületén, a Paptanya közelében egy szarvasmarha-állomány került veszélybe a nem megfelelő tartás miatt. A jószágokat fénytelen istállókban tartották, nem etették, nem itatták őket, és alattuk nem takarítottak. Első alkalommal a szakemberek 47 jószágot számoltak meg, közülük az elmúlt napokban az éhezés következtében három elpusztult. A pénteki költözés alkalmával a sötét istállók zugaiból még három élő borjú került elő.

A lepusztult, romos tanyáról új helyre költöztették a marhákat...

A tanyától mintegy hatszáz méterre lévő istállót kölcsönkapta az önkormányzat. Ide vezették át lábon a jószágokat. Ezentúl rendszeresen kapnak takarmányt és vizet, őrzik őket. A költöztetésben a közterület-felügyelők, a városgondnokság emberei és rendőrök tevékenyen vettek részt. Kötelekkel, orrkarikákkal felszerelkezve érkeztek a tanyához. A marhák egy része engedelmesen sétált át a közeli istállóba, másokat nehezebb volt vezetni. Közben több elkóborolt, majd visszatért. A bikákkal viszont meg kellett küzdeni, mert támadtak.

Gál József állatorvos számozta meg a fülükön a jószágokat. A doktort korábban – másokhoz hasonlóan – vasvillával és doronggal fogadták a tanyán. Amikor még tudott a tulajdonosokkal beszélni, adott nekik tanácsot is a gazdálkodással kapcsolatban, a Gyovai nővérek azonban semmiféle segítséget nem fogadtak el, sem tőle, sem mástól. Az állatorvos úgy tudja, nagy kiterjedésű földjeik is vannak parlagon. Emlékezett arra, hogy a családnál egyszer évekkel ezelőtt számba vette a marhákat, akkor az asszonyok rászóltak, nehogy kiejtse a száján a számot, mert kettő biztos elhullik. Szemtanúk korábban látták azt is, hogy ha idegen ment be a házba, a nővérek seprővel szentelték meg a sarkokat.

...ahol enni is adtak a legyengült állatoknak. Fotó: Karnok Csaba

A tanya most lakatlan, a jéghideg januárban szomorú látványt nyújtanak a nyomorúságos épületek. Az udvaron nyolc-tíz kutya csahol minden érkezőre. Az istállókban pedig még mindig látni elhullott marhák csontvázait.

Folyik a büntetőeljárás

Állatkínzás megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás két állattartóval szemben a Csongrádi Rendőrkapitányságon – tudatta az üggyel kapcsolatban Tuczakov Szilvána. A szóvivő közölte, a rendőrség az elkobzásra soron kívül tesz javaslatot az ügyészségnek, annak érdekében, hogy az állatokat mielőbb értékesíteni lehessen. A tulajdonosok, Gyovai Ilona és Gyovai Irma lapunk információi szerint a szentesi kórházban orvosi kezelés alatt áll. Édesapjukat, Gyovai Imrét a tanyáról rendkívül legyengült állapotban karácsonykor vitte be a mentő a kórházba. A nyolcvannyolc éves férfi péntek éjjel elhunyt.

Olvasóink írták

 • 6. sorstárs 2008. január 06. 18:00
  „Igenis segiteni kellet volna rajtuk nem elitélni. Azilyen ember nem tudja mi az ,hogy nyaralás másoknak a pofájába termelte a finom falatot.Szégyeljék azok magukatakik az országot ilyen helyzetbe jutatták.”
 • 5. Anonimus 2008. január 06. 15:54
  „Azért, mert valaki szegény nem kötelező árdatlan körülmények között élni nekik se és a körülöttük lévő embereknek és állatoknak sem. Már elég régóta így élnek, csak valakinek most jutott eszébe odafigyelni. Az idős ember nyugodjék békében!”
 • 4. Őszinte sajnálattal 2008. január 05. 19:39
  „Kedves Naca!
  Hogy törhetsz pálcát ismeretlenül kettő szerencsétlen emberen?
  Semmilyen vallási szektának nem tagjai. A nyomoruság juttatta ide
  Őket. Az egész család a kezén megtudná számolni,hogy mikor élt jobb napokat,a boldogságot meg csak esetleg hirből ismerik,vagy beszéltek már olyan emberrel.
  Ők megjárták az élet bugyrait,nem elitélni,botránkozni hanem felebaráti segitséget kellene Nekik nyujtani.”
 • 3. Hank 2008. január 05. 12:05
  „Nyugodjék békében!
  Azért azon csodálkozom, hogy ha az idős embert ennyire betegen találták, akkor miért nem indult eljárás a nővérek ellen? Ugyanis ők "gondozták" az édesapjukat.

  Egyébként ezek a cikkek "marha" érdekesek, és szerintem mást is lehetne már írni Csongrádról.”
 • 2. naca 2008. január 05. 10:58
  „Az idős ember nyugodjék békében! De a lányai soha ne leljenek lelki békét a tettükért. Nem elképzelhető az információlk alapján, hogy valamely vallási szekta tagjai? Igenis, erőteljesen lépjenek fel velük szemben!”
 • 1. skorpio21 2008. január 05. 05:54
  „Nyugodjék békében!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzinkútreklám a patikában

Szeged - „Recept nélküli gyógyszerek éjjel a Mol-kútnál" – olvashatja a beteg a csongrádi központi gyógyszertár ajtajára kiragasztott tájékoztatón. Tovább olvasom