Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Atomenergiáról - nem középiskolás fokon

Csongrád - A csongrádi gimnazistáknál senkinek sem volt meggyőzőbb érvrendszere a disputaversenyen. Mindent tudtak az atomenergiáról, akár ellene, akár mellette kellett érvelni.
– Talán a jövő politikusai lesznek a lányokból, érdemes odafigyelni a karrierjükre – dicsérte tanítványait Kissné Kocsis Mariann. A csongrádi Batsányi-gimnázium kilencedikes diákjai nemrég megnyerték korosztályukban a Kecskeméten rendezett országos disputaversenyt. Pedig nem kis fába vágta a fejszéjét Sarusi-Kis Adél, Szabó Anett és Nagyistók Edit: heteken át készültek arra, hogy akár pró, akár kontra bárkit meggyőzzenek az előre kiadott témakörről, azaz arról, szükséges-e az atomenergia Magyarország számára.

Edit, Anett és Adél mindenkit meggyőzött az országos versenyen. A szerző felvétele
Edit, Anett és Adél mindenkit meggyőzött az országos versenyen. A szerző felvétele

Mi a disputa verseny?

Az angolszász nyelvterületről származó disputa verseny az Egyesült Államokból indult, a vitakultúrát ösztönző játék ma már Európában is elterjedt. Célja, hogy fejlessze az önálló ismeretszerzés képességét, a toleranciát, a kooperatív és érdekérvényesítő képességeket, a nyilvánosság előtti megszólalást, illetve felkészítsen a felnőtt állampolgári életre. A nyilvános beszéd tudománya az ókortól kezdve része az oktatásnak, hiszen a megszólalni és érvelni tudás a közéletben való részvétel alapfeltétele volt már ekkor is.

– Az első lépés a minden területre kiterjedő adatgyűjtés volt. Az atomenergia felhasználásának társadalmi, környezetvédelmi, gazdasági vetületével, illetve a fosszilis energiahordozók jellemzőivel is tisztában kellett lenni – mesélték a lányok. A szereplést igazi csapatmunkaként írták le, hiszen a jó eredményt csak összedolgozva, egymás munkáját segítve érhették el. Ha nem volnának első óta osztálytársak és barátok, talán nem is sikerült volna, tették hozzá. Ezt az összhangot a zsűri tagjai is észrevették, az értékelés során külön kiemelték, árulta el az osztályfőnökük.

– Az alapos felkészülésben a szaktárgyakat tanító Simon Tibor és Szabó László sokat segített a lányoknak. Emellett a szép beszéd, a logikus gondolkodás és a talpraesettség is elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki eredményes legyen a disputaversenyeken – mondta Kissné Kocsis Mariann. A diákok a felkészülés során számtalan hasznos ismerettel gazdagodtak, de a vizsgahelyzetek sem lesznek számukra idegenek, sorolta a verseny előnyeit a tanárnő. A vitákban a csapatok teljesítményén kívül az egyéni szereplést is pontozták, Nagyistók Edit első helyen végzett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon is ég a második adventi gyertya

Csongrádon az ünnepi műsort az Ének Zene Általános iskola kisdiákjai és tanárai adták. Tovább olvasom