Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Átvirrasztott éjszaka után rendelnek

Főállású, az éjszakázást jobban bíró fiatal orvosoknak kellene végezniük az ügyeleti munkát – vetődött föl Csongrádon. A mentőszolgálat kilenc éve szervezi ezt az ellátást a városban, s a tapasztalatok szerint ennek a feladatnak nem mindenki örül egyformán, elsősorban a fárasztó éjszakázás, másrészt az ügyeleti díjak miatt.
A jobb és gyorsabb ellátás reményében adta át a csongrádi önkormányzat a sürgősségi ügyeleti ellátást a mentőszolgálatnak. Ez a tevékenység ma már térségi, vagyis a tömörkényi, a csanyteleki és a felgyői háziorvost éjnek idején általában nem zörgetik fel, mert a gyógyító embert a csongrádi mentőállomáson lehet megtalálni. Több mint 25 ezer ember egészségére vigyáz délután 3-tól reggel 7-ig ez a szolgálat.

A térségi feladatokat ellátó központi ügyelet tárgyi feltételei jobban javultak az elmúlt években, mint a személyiek – derült ki az önkormányzat számára készített tájékoztatóból. Pedig orvosi körökben hallani: a legjobb gyógyszer maga az orvos, persze, ha jól felkészült, és nem agyongyötört. Kiderült: „a személyi állomány a munka törvénykönyvének változásai, valamint a szakma szigorú elvárásai miatt nehezen biztosítható, hiszen a rendkívüli körülmények között végzett munkához, valamint a szakmai elvárásokhoz nem társult teljes mértékben megfelelő anyagi megbecsülés." Az orvosi ügyeleti díjak: hétköznap ezer, hét végén ezerkétszáz forint, s a készenléti díj óránként 400 forint, igaz, ezek az összegek nőni fognak.

A központi orvosi ügyeleten a kötelezően előírt minimális feltételek nem hiányoznak. Ehhez nem kis mértékben hozzájárult az, hogy Csongrád Kistérség Többcélú Társulása a BM-nél sikeresen pályázott, és csaknem 11 millió forinthoz jutott. Komfortosabb lett az ügyeleti szoba, s a terepjáró autón kívül több nélkülözhetetlen eszközt – például 12 csatornás EKG-t, defibrillátort, vércukor- és vérnyomásmérőt – tudtak venni.

Néhány beszédes adat 2005-ről: 1747 esetben hívták az ügyeletes orvost a helyszínre, azonnal kellett indulni 1388-szor, három órán belül 206 alkalommal.

Bement az ügyeletre 4451 felnőtt és 1445 gyerek. A panaszok döntő többsége belgyógyászati jellegű volt.

Korábban is, most is szóba került: jobb lenne betegnek és orvosnak, ha az ügyeletet jó munkabírású, az éjszakázást még bíró orvosok főállásban végeznék. Nem könnyű egy-egy végigdolgozott éjszaka után fogadni a betegek rohamát másnap délelőtt. Az orvosok egészsége sem lehet másodrendű kérdés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A költőket ünnepelték

Megtelt a csongrádi Csemegi Károly könyvtár szombaton, amikor a költészet napja alkalmából rendeztek… Tovább olvasom