Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Az egyházé lehet a bokrosi iskola

Csongrád-Bokros - Fenntartót váltana a bokrosi általános iskola. A Kossuthból tavaly lett katolikus intézmény.
Szülői kezdeményezésre kerülhet a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásába a bokrosi iskola, amelynek több képviselő-testületi ülésen is felvetődött már a helyzete. Kis létszámú osztályokkal működik, messze van a belvárostól, de fennmaradása a város elemi érdeke – érveltek a döntéshozók. A városrész mellett a környező tanyákról, de még Tiszaalpárról is járnak oda gyerekek. Az iskola fennmaradása mellett szóló érv az is, hogy néhány diák esetében a szakértők kifejezetten a kis létszámú osztályokban való tanulást javasolják.

Legutóbb a múlt hónap végén nyilvánította ki a grémium: 13 beiratkozóval is elindul szeptembertől az elsős osztály. Ugyanezen a fórumon hangzott el az is: a szülők még a tanév elején vetették föl a fenntartóváltás ötletét. Az egyházmegye részéről korábban jelezték, hogy ilyen esetekben nem nyilatkoznak, amíg az átvételi folyamat le nem zárul, de Kőrösi Tibor polgármester még korábban arról számolt be: „a püspök úr részéről van egy szándéknyilatkozat arra vonatkozóan, hogy biztosítják az iskola 1–8. osztályának a működését".

A szülők az elmúlt napokban írásban is jelezték, hogy még mindig szeretnék az iskolát egyházi fenntartásban tudni, erősítette meg Gyovai Gáspár alpolgármester. Mivel a váltásra az intézményeknek május 30-áig van lehetőségük, a tárgyalási folyamatot fel kell gyorsítani, mondta. A lépéssel egyrészt a szülők kérésének enged a város, másrészt költséget takaríthat meg. Csongrádon legutóbb tavaly került egyházi kézbe egy általános iskola: a korábbi Kossuth, ma Nagyboldogasszony néven ismert intézmény.

Olvasóink írták

 • 3. Norbi56 2012. május 04. 10:54
  „Most az inga a másik irányba leng, eltelik 30-40 év és beáll egy normális(nak mondható) helyzetbe.Bár ez Magyarországon még nem nagyon sikerült.Egyébként eddig sem jártak a gyerekeink ideológiailag semleges iskolákba. 90-ig azért mert közvetlenül ott volt a "kommunizmus szelleme" , aztán csak a szellem szelleme volt ott, most pedig azért mert egy másik szellem igyekszik rátelepedni az oktatásra. A szabadság a egyik legnehezebben megszerezhető és megtartható dolog !S nekünk ez egyáltalán nem megy.”
 • 2. ate 2012. május 03. 16:09
  „"Szülői kezdeményezésre" ??
  Ez is olyan szülői kezdeményezés mint a Kossuthban volt......?
  Kalkutta ez igen fogós kérdés.”
 • 1. kalkutta 2012. május 03. 11:00
  „És hova járnak azok a gyerekek akik ideológiailag semleges oktatást szeretnének?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megígérte Adélnak leszokik a cigiről

Többször próbált már leszokni káros szenvedélyéről, de saját bevallása szerint nem volt elég kitartó Kőrösi Tibor. Tovább olvasom