Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Az évtized legjobb bora lehet az idei Csongrádon

Befejeződött Bokroson a szüret, és kiderült: az évtized csúcsbora lehet az idei évjárat. Az elmúlt nyolc év termésátlagának csupán a felét teszi ki a Csongrád környékén megtermelt 21 ezer mázsa szőlő. Habár a felvásárlói árak is jelentősen emelkedtek, a termőterület további csökkenésére számítanak a hegyközségben, a támogatott kivágásra ugyanis megint vannak jelentkezők.
A szüret véget ért, most már csak a pincén és a borászati munkán múlik, milyen lesz a minőség. Fotó: Tésik Attila
Jól jött a hosszúra nyúlt indián nyár a csongrádi hegyközségben: az évtized csúcsborává érhet az idei évjárat. A Csongrádhoz és Bokroshoz közeli, hétszáz hektárnyi termőterületen múlt csütörtökön fejeződött be a szüret, ami a szőlő minőségét tekintve kiváló eredményeket hozott. Bár az idei 21 ezer mázsás termés 25 százalékkal többet nyomott a mérlegen, mint a tavalyi, nyolc év összehasonlításában csak az átlag felét tette ki. Kiss István hegybíró szerint az elmaradás egyik oka a termőterület tízszázalékos csökkenése, ami a támogatott kivágásnak volt köszönhető. A másik tényező a téli fagy gyenge ültetvényekre gyakorolt kártékony hatása lehet, ami szintén befolyásolta a terméseredményeket.

– Csodálatos minőségű szőlőt szüretelhettünk a csongrádi tőkékről – fogalmazott lapunknak Kiss István. A hegybíró szerint az említett jelző nemcsak a kimagasló cukorfok, a pazar színvilág és a bőséges beltartalom miatt indokolt, hanem azért is, mert ilyen harmonikus összetételű anyag még nem került a pincékbe – legalábbis az utóbbi évtizedben biztos nem. Ezért is véli úgy Kiss István, hogy megfelelő borászati munkával az évtized csúcsborai születhetnek a 2006-os évjáratból.

A szüret mérlegéhez hozzátartozik, hogy a hektáronkénti 30-32 mázsás átlagtermés nem túl meggyőző ellenérv az ültetvény felszámolásán morfondírozó termelők számára. Mint ahogy a felvásárlási ár sem az, hiába emelkedett 25–30 százalékkal a tavalyi évhez képest: a termőterület szűkülésére számítanak a szakemberek. Ennek jele, hogy továbbra is van érdeklődés a kivágási támogatás iránt. A becslések szerint 2007-ben újabb 60-70 hektárral csökkenhet a művelt szőlőterület Csongrádon és környékén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy alkotó – egy '56-os szobor Csongrádon

Időben elkészül Csongrádon a Szentháromság téri 1956-os emlékmű, melyen négy alkotó dolgozik –… Tovább olvasom