Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Az NFH szerint törvénysértő volt a Megy a gőzös reklámja

Csongrád - Burkolt reklámozás miatt eljárást indított a Megy a gőzös című film ügyében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A Magyar Reklámszövetség viszont nem talált kivetnivalót abban, hogy a Csongrádon forgatott filmet egy álhírrel harangozták be. A jogi hercehurca is jó reklám: a Megy a gőzöst már csaknem kétszázezren látták.
„Tilos közzétenni burkolt és tudatosan nem észlelhető reklámot" – mondta ki a héten a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, és ez az állásfoglalás médiatörténeti esemény lehet. A hatóság ugyanis egy úgynevezett médiahekkről nyilvánított véleményt. Lapunk is hírül adta nemrégen, hogy a nagyrészt Csongrádon forgatott új Koltai-film, a Megy a gőzös reklámkampánya eredeti üzenettel indult. A stáb szerződést kötött egy országos lappal, és közzétett egy hírt, miszerint régészek megtalálták Álmos vezér legendabeli nővérének, a barcikai ősanyának a sírját. A hírt komolyan vette a Magyar Távirati Iroda, ráadásul a stáb a kazincbarcikai polgármesteri hivatalt is beavatta, így ott az újságíró kérdésére megerősítették: tényleg megvan az ősanya.

Koltai Róbert, a film rendezője a csongrádi bemutatón. Fotó: Karnok Csaba

Az MTI előbb közölte a hírt, majd kicsit később utánajárt, és 66 perc múlva a cáfolatot is közzétette. Október végén pedig reklámfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, etikai vizsgálatot kért a Magyar Reklámszövetségtől, mondván, ez „a közvélemény szándékos félrevezetésén alapuló" reklám volt. P. Koltai Gábor, a film producere akkor lapunknak azt mondta, megdöbbentette az MTI reakciója. Szerinte a távirati iroda egy egyszerű internetes kereséssel rájöhetett volna arra, hogy a hír nem komoly, hiszen a „barcikai ősanya" kifejezés korábban már egy, a Megy a gőzösről szóló internetes hírben már szerepelt. Az ősanya földi maradványai fontos szerepet kapnak a filmben, az ereklyét vonaton hordozzák körbe az országban. A Megy a gőzös készítői később elnézést kértek, de a nem létező ősanya önálló életre kelt: novemberben Kazincbarcikán fölavatták a szobrát, nyilvánvalóan viccből.

Az MTI bejelentésére először a Magyar Reklámszövetség reagált: nem találta aggályosnak az álhír felhasználását. Másként látta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amely megállapította, az ősanya felbukkanása megsértette a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényt, és megindította az eljárást.

A film producerét, P. Koltai Gábort Los Angelesben érte a fogyasztóvédelmi állásfoglalás híre és lapunk kérdése. Azt mondta, érdemben akkor fognak reagálni, amikor hazatérnek.

Mindez természetesen ismét jó reklámja a Megy a gőzösnek, amelyre sokan váltanak jegyet. Év végéig várhatóan eléri a kétszázezres nézőszámot is.

Olvasóink írták

 • 1. joy 2007. december 13. 08:18
  „MTI!
  Saját trehányságát miért próbálja mással megfizettetni?
  A per helyett én nagyon-nyagyon lapítottam volna, és halkan elnézést kértem volna a megtévesztettektől, míg önök kiterítik a falu főterére a sz.ros lepedőt!
  Az ügyben önök csak veszthetnek:
  Olasólk előtt hitelüket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablások Csongrádon és Felgyőn

Csongrád - A csongrádiak segítségét kéri a helyi rendőrkapitányság egy rablás ügyében. A városban… Tovább olvasom