Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Az új lakásokat keresik az emberek

Megélénkült a kereslet az újonnan épült társasházi lakások iránt Csongrádon, a használt ingatlanok piacára viszont inkább a pangás jellemző. A vevők a 60-70 négyzetméteres, vagy annál nagyobb otthonokat keresik, a szoba-konyhás garzonok már nem váltanak ki érdeklődést. A beruházók a városközpontban fognának új társasház építésébe.
A városban a jelek szerint van igény modern, kulcsrakész lakásokra Fotó: Tésik Attila
Néhány, városközpontban épült és épülő új társasháznak köszönhető, hogy megélénkült az ingatlanpiac Csongrádon. A lakástámogatási rendszer átalakítása óta sorra arról számoltak be helyi szakemberek, hogy stagnál a forgalom, a téglablokkos lakások tartoznak inkább az eladható kategóriába, de a családi házak, illetve panelok iránt érdeklődés sem mutatkozik. Az árak sem változtak érdemben az elmúlt két évben: 2004-ben és most is százezer forintot kérnek egy panellakás négyzetméteréért, a téglablokkosok sem drágultak, értük 120-130 ezer forintot kérnek az eladók négyzetméterenként.

Ami az utóbb fölvázolt képet árnyalja, az az új lakások építése a városban. A beruházók egyelőre az Erzsébet utcát tekintik a legmegfelelőbb helyszínnek, a buszpályaudvar közelében két társasház már felépült, a Dob utca sarkán pedig egy 45 lakásos épületen dolgoznak. Az otthonok háromnegyede már gazdára is talált.
A központban már nincs hely

A városközpontban már nincs olyan eladásra szánt önkormányzati telek, ami alkalmas lenne társasházépítésre, viszont magánkézben lehetnek ilyenek – mint például a Szentháromság tér és az Ifjúság tér között a volt kenyérgyár területe, ami nemrégiben cserélt gazdát. Csongrádnak csak a bökényi városrészben, a Négyöles út mentén vannak új lakásépítésre tartogatott telkei, de a szükséges építésügyi eljárások miatt leghamarabb csak másfél év múlva kezdődhetnek ott beruházások – feltéve persze, ha lesz érdeklődő beruházó.  

A sarki, épülőfélben lévő Európa társasház esetében az első ütem őszi átadásáig a 25 lakásból már csak háromnak nincs tulajdonosa, a mellé épített 26 garázs is elkelt. A beruházó Sikk Projekt Kft. képviselője – aki kérte, nevét ne írjuk le – érdeklődésünkre elmondta, míg Kiskunfélegyházán megfizethetetlenné váltak a telkek, Csongrád szűz területnek számít az új lakásépítés terén, és amint az értékesítési adatok is jelzik, van igény a modern, kulcsrakész lakásokra. Ráadásul főleg a középméretűekre, azaz, a 60-70 négyzetméteresekre, vagy az annál nagyobbakra. Az üzletember szerint vásárlói szempontból a 200 ezer forintos négyzetméterár jelenti a lélektani határt, az alatt könnyebben rábólintanak az ügyletre a vevők.

Elárulta, további építkezésekre készülnek, mégpedig az Erzsébet utca közelében, de már csak kisebb méretű, 6-8 lakásos házakban gondolkodnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új híd és út is kellene a Kisrétbe

Egy új híddal és útépítéssel lehetne bevonni a csongrádi vérkeringésbe a Holt-Tisza által körülölelt… Tovább olvasom