Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Baj lenne, ha jönne egy nagybefektető

Bajba kerülne Csongrád, ha komoly befektetői ajánlatot kapna – hangzott el a kistérségi kereskedelmi és iparkamara fórumán kedden. A szervezet csongrádi tagjai a szakképzés hiányosságaira hívták fel a figyelmet.
Nagyobb hátországra lenne szüksége a térségi, a megyei és az országos kereskedelmi és iparkamarának ahhoz, hogy érdekérvényesítő képességét megfelelően ki tudja aknázni. Ezért fontos, hogy a még be nem lépett vállalkozók, cégek csatlakozzanak a szervezethez – hangzott el a csongrádi kistérségi tanácskozáson, ahol az elnök, Justin Imre lapunk kérdésére kifejtette: a tagok számát legalább duplájára kellene növelni, de úgy, hogy a tagság rangja megmaradjon, vagy ha lehet, erősödjön.

A megjelent vállalkozók szerint több információra lenne szüksége a tanulóképzést végző cégeknek, gyorstalpalók helyett a munkaerő-piaci elvárásokhoz igazodó szakképzésre lenne szükség, mert ahogy egy szállodatulajdonos nyilatkozott: furcsa, hogy évente tucatszám képez idegenforgalmi szakembereket a csongrádi gimnázium, mikor Csongrádon és környékén leszállóágban van a turizmus, lakatos- és kereskedelmi képzés pedig nincs a városban, holott ezekre a szakmákra folyamatos igény mutatkozik. Kőkuti Attila megyei alelnök az oktatási és szakképzési lobbi számlájára írta, hogy évek óta nem történt változás.

– Bajba kerülne a város, ha komoly befektetői ajánlatot kapna – szögezte le Bedő Tamás. A polgármester tapasztalatai szerint a tőkeerős érdeklődőket kizárólag az foglalkoztatja, elérhető-e közművel a település által felajánlott terület, és van-e elegendő szakképzett munkaerő.

Csongrádon hiába sok a munkanélküli, még a jelenlegi munkaadói igényeket sem tudja kielégíteni a kistérség, fémmunkásokból hiány van hosszú ideje. Ugyanakkor az önkormányzat arra törekszik, hogy párbeszéd alakuljon ki a döntéshozók és az érintett vállalkozói szféra között, ezért Bedő úgy véli, helyet kell biztosítani a kamarának a szakbizottságokban. Csongrád egyébként idén összesen kilencmillió forintot különített el a munkahelyteremtés támogatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fatolvajokat fogtak

Huszonnégy köbméter drága faanyag ellopásával gyanúsítanak három csongrádi férfit, akik közül kettőt… Tovább olvasom