Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Bajos medencék Csongrádon

Gyógymedencévé minősítették a csongrádi strandfürdő tanmedencéjét, így nem kell hozzá vízforgatót építeni. Ugyanakkor továbbra sem legális a csak nyári szezonban üzemeltetett pancsolómedence működtetése.
Gyógymedencévé minősítették a csongrádi strandfürdő tanmedencéjét, így nem kell hozzá vízforgatót építeni. Ugyanakkor továbbra sem legális a csak nyári szezonban üzemeltetett pancsolómedence működtetése. Tudniillik oda mindenképpen kellene egy vízforgató. A városvezetés úgy döntött, vállalja a szabálytalan üzemeltetés következményeit.

Megkapta az átminősítéshez szükséges vízjogi engedélyt, így a jövőben gyógymedenceként üzemel a csongrádi strand tanmedencéje. A váltást az a kényszerhelyzet indokolta, hogy – bár évek óta tudott volt szakmai körökben a 2006-os határidő – az elmúlt esztendő végéig nem szerelték fel az előírásnak megfelelő vízforgatóval a medencét. Mivel a szakhatóság több fórumon is jelezte, hogy a fürdőüzemeltetők nem kapnak több haladékot a tárgyi feltételek biztosítására, a csongrádi önkormányzat úgy döntött, kihasználja az egyetlen kiskaput: átminősítteti a medencét, gyógyvizes medencét ugyanis nem kell tisztítóberendezéssel ellátni.

Új 33-as 2009-ben

Az önkormányzat 2010-ig szóló gazdasági és munkaprogramja szerint elsőként a 33 méteres medence épülne meg a közel egymilliárdos összköltségűre becsült uszodafejlesztési programban. Mivel jelenleg a tervek engedélyeztetése folyik, optimális esetben leghamarabb 2009-re készülhet el az új, télen fedetté alakítható medence. A program része egy másik fedett tanuszoda építése is. Ahhoz, hogy a fejlesztések megvalósuljanak, el kell majd bontani a fenti cikkben említett két medencét.

Habár ezzel a medencelezárást megúszták Csongrádon, az mindenképp elgondolkodtató, hogy az egykori tanmedencét az eredeti rendeltetésének megfelelően már nem lehet használni. Tudniillik az előírások szerint gyógymedencében nem lehet úszást oktatni.

Van még egy problémás medence a csongrádi strandon, mégpedig a csak nyári szezonban üzemeltetett hátsó gyerekpancsoló. A működtetésével kapcsolatos lakossági igényt nem lehet elvitatni, ezért a témában még interpellált is az egyik önkormányzati képviselő. A politikusnak adott válaszból viszont kiderül, a jogszabályok szerint ide is kellene vízforgató, de itt sincs. Korábban mi is megírtuk, amit a strandot működtető Idegenforgalmi Kft. ügyvezetője is megerősített, hogy az ilyen esetekben kiszabható bírság(ok) mértéke alkalmanként akár több százezer forintra is rúghat.

Mindezek tudatában Bedő Tamás polgármester úgy határozott, vállalják a szabálytalan üzemeltetés következményeit. Döntését lapunknak azzal indokolta, hogy szükség van erre a szolgáltatásra a fürdő területén, a majdan jelentkező problémákra pedig meg fogják találni a megoldást. Hozzátette, azért nem kap vízforgatót a pancsoló, mert úgyis mellé épül majd meg az új, 33 méteres medence, és akkortól megoldott lesz a víztisztítás. Felvetésünkre, miszerint a tervezett fürdőfejlesztés megvalósításának időpontja – már csak a pályázat sikere miatt is – egyelőre kérdéses, Bedő Tamás elismerte, egyelőre nem tudni, mikortól válik teljesen rendezetté a jelenlegi helyzet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendteremtés a Körös-torokban

Gyakrabban járőröznek a rendőrök és a polgárőrök a csongrádi Körös-torokban, így próbálják elejét… Tovább olvasom