Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Balga József legyűrte a betegséget

Létrehozta a Tiszai Galériát, helyi újságot alapított, hangversenyeket rendezett a templomban, támogatóival együtt. Aztán az év derekán súlyos agyvérzés érte. Csongrádon sokan kérdezgették a közös ismerősöktől, mi újság Balga Józseffel. S most, hogy egészsége napról napra javul, sokan megállítják az utcán. Lapunknak elmondta: tervei vannak, be akarja fejezni, amit elkezdett.
Balga József: Egy pillanatig sem gondoltam arra, hogy feladom Fotó: Bálint Gyula György
Már halálhírét költötték, de Balga József él, és tervei vannak, egészsége pedig napról napra javul. Kiállításon, utcán megállítják. Mosolyogva köszöni meg az érdeklődést: „Élek, hál' istennek és az orvosoknak!"

Az év derekán olyan súlyos agyvérzés érte, hogy Szentesen, a kórházban nyolc napig küzdöttek az életéért, majd – úgy tudja – az egyik őt ismerő orvos közreműködésével Szegedre vitte a mentő. Talán a nem igazán sima útnak köszönhetően a mentőben nyerte vissza öntudatát, s nehezen fogta fel, mi történt, mikor és hova viszik.

– Egy pillanatig sem gondoltam arra, hogy feladom. Élni akartam, visszatérni a családomhoz, barátaimhoz és a városomhoz, ahol elkezdtem, de még sok mindent nem fejeztem be sok – meséli Balga József. – Ezt a házat sem! Nyomasztott, mi lesz a tiszazugi zenei fesztivál zárórendezvényével, s egyszer csak látogatóm érkezett: Murányi László, aki beugrott a szervező szerepébe, és a Nagyboldogasszony-templomban nem maradt el a sokak által várva várt zenei élmény. Ez a kilencedik volt, jövőre várható – remélem, lesz erőm hozzá – a tizedik. Csongrád egy régiós rendezvénynek ad otthont, Szegedtől Kunszentmártonig, sőt a fővárosig terjed ennek vonzásköre...

Balga József június 8-ától szeptember 10-éig volt kórházban. Nagy adag lelkierőt adott neki az is, hogy meglátogatta dr. Szerb János szentesi főorvos, akinek korábban páciense volt. Aztán Szöllőssy József, az ismert hegedűművész is arra biztatta: tessék visszatérni. Ám a nagy meglepetés Murányi László volt, aki vállalta, egy alkalommal helyettesíti őt, és fogadja a Baross Gábor vezényelte kórust és zenekart, mely immár nemcsak Kunszentmártonhoz, hanem Csongrádhoz is szorosan kötődik.

Balga József azt is megvallotta, hogy ha nem hallgatott volna olyan sok jó zenét, talán még ma is ágyban feküdne, nem tudott volna visszafordulni a halál kapujából. S ezzel a régi dolgai, történetei is más megvilágításba kerültek: „mint képek a közelmúlt falán".

Úgy látja, a gazdasági és a művészeti élet nem közeledik egymáshoz, kis csodák azért vannak: az idén a megyei közgyűlés is támogatta a Baross-produkciót, a nyári hangversenyt. Folytatni akarja a hangversenyek szervezését, amihez még sok erő kell, s mint a Kultúra 2000 alapítvány kurátora, várja az adományokat, és reméli, az új plébános folytatja, amit Zsótér Antallal elkezdtek, a jó zene számára nyitott lesz a templom. Készülőben van Piroska Jánosról, a festőművészről, a város egykori polgármesteréről készült emlékkönyv, amit az alapítvány fölkarolt, mondván: Csongrádnak, ha élni akar, meg kell becsülnie értékeit. Ehhez persze az akarat mellett pénz szükséges, és kellenek civilek is, akik egy-egy jó ügy mellé odaállnak. Balga József konok hittel vallja: a küzdelem – vagyis az élet – csak akkor sikeres, ha jó célokat választ magának az ember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan telt az éve?

Ezer éve nem láttalak, mintha nem is egy városban élnénk, hogy vagy? A véletlenül összefutó… Tovább olvasom