Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Bányagödör a bokrosi szőlőhegyen

Bokros - A bokrosi szőlőhegyen éktelenkedő homokbánya betemetésére még várni kell, de két kormányrendelet módosítási javaslata már elkészült a témában. A gödör szomszédságában gazdálkodó szőlész szerint a jelenlegi körülmények között legfeljebb három évig marad életképes a 11 hektáros ültetvénye, amit egyébként állami támogatásból telepített.
Kormányrendelet-módosítást kezdeményez a Magyar Agrárkamara, hogy többé ne lehessen a hegyközségek jóváhagyása nélkül külszíni bányát nyitni a szőlőtermelő területeken. A jogszabályi hiányosságra a csongrádi szőlőhegyen létesített homokbánya ügye világított rá. A helyi termelőket tömörítő szervezet két éve próbálja elérni, hogy zárják be a bányát, de eddig nem jutottak eredményre. A területet néhány éve felvásárló helybeli kért és kapott is engedélyt a csongrádi hegyközségtől arra, hogy kivágja, majd újratelepítse az ültetvényt. A régi tőkék eltávolítása után azonban eladta az újratelepítési jogot, a birtokot pedig átminősíttette szántóvá, majd megkezdte a homok kitermelését.

Visszafordíthatatlan károk

Ungerbauer György hegyközségi elnök szerint nem csak a bányanyitás teszi lehetetlenné a szőlőtermesztést, hanem a régi bányák elmaradt rekultivációja is, amit szintén nem ellenőriznek megfelelően az illetékesek. Hozzátette, törvénytelen módon a homokbányának kijelölt terület termőrétegét is eladják a bánya üzemeltetői, ami szintén visszafordíthatatlan károkat okoz a csongrádi szőlőhegyen.

– Ha a bánya tovább üzemelhet, legfeljebb három évig marad életképes a környező 11 hektáros ültetvényem, amit egyébként 1994-ben állami támogatásból telepítettünk – mondta lapunknak a szomszédos földek gazdája, Gémes Pál. Mivel a lehulló csapadék a bányagödörben köt ki, vízutánpótlás nélkül maradnak a tőkék, a szőlőszemek pedig legfeljebb sörétméretűre nőnek. Az idei aszályos időjárás még inkább felgyorsította a kedvezőtlen folyamatokat: egyre csökken a szőlőhegy vízmegtartó képessége. Gémes Pál szerint hosszú távon egy kilométeres körben jelentősen megváltozhatnak az ökológiai viszonyok.

A hegyközség panaszait eddig elutasították az illetékesek: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), illetve a szolnoki bányakapitányság sem talált szabálytalanságot a bányanyitásnál. Utóbbi hatóság kapcsán fontos megjegyezni, hogy a bányakapitányság vezetője legutóbb lapunknak elismerte, érzése szerint az engedélyezésnél könnyelműen jártak el a hivatalok.

Az ügy mihamarabbi rendezése érdekében – a szőlészek kérésére – Csikai Miklós, az Agrárkamara elnöke még augusztusban megkereste az agrártárca vezetőit, hogy személyesen tájékoztassa őket a hegyközségben tapasztalt abszurd helyzetről. Csikai tegnap elmondta lapunknak, hogy a kamara azóta már kidolgozta azokat a hegyközségi és bányászatról szóló törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletek módosítási javaslatait, amelyek garantálnák, hogy a hegyközségeknek beleszólásuk legyen a művelésből kivont szőlőterületek hasznosításába. Emellett azt szeretnék, hogy a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak hozzájárulása is feltétele legyen a bányanyitások engedélyezésének. A javaslatot a napokban nyújtják át az agártárca képviselőinek, de hogy mikor temethetik be a bokrosi szőlőhegyen éktelenkedő bányagödröt, az továbbra is kérdés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőzerővel Megy a gőzös Csongrádon

Csongrád - Négy napon át telt házzal vetítették Csongrádon a városban forgatott Megy a gőzös című… Tovább olvasom