Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Batsányis diákok segítik a sérült gyerekeket

Csongrád - Szabadidejüket áldozzák a Batsányi-gimnázium diákjai, hogy rendszeresen segíthessenek. Az enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékosokat oktató Kozmutza-iskolával két éve alakult ki a szoros kapcsolat.
A Batsányi-gimnázium pedagógia szakos hallgatói második éve rendszeres látogatói, segítői a Kozmutza Flóra Óvoda és Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon csongrádi tagintézményének. Az iskola rendezvényein aktívan részt vesznek, ötleteikkel, munkájukkal segítik a gyógypedagógusokat, barátkoznak a gyerekekkel, elsajátítják a különleges igényű tanulókkal való bánásmódot.

– Úgy gondoljuk, mindkét fél gazdagodik – nemcsak tapasztalatokban, lélekben is. Télen interaktív Mikulás-ünnepséget, farsangkor pedig igazi télbúcsúztatót mutattunk be a kicsiknek, ha kell, együtt főzünk, játszunk velük. Igyekszünk meghálálni a tőlük kapott szeretetet: a gimnazisták már többször meghívták a kozmutzás gyerekeket kézműveskedni és filmet nézni – mondta Péter Zoltánné, a Batsányi pedagógusa.

Petrityné Zsótér Erika, a Kozmutza tagintézmény-vezetője mindig örömmel fogadja a középiskolásokat.

– Iskolánk udvarán nemrég egy modern játszótér épült, amelyet nemcsak a mi tanulóink, hanem a városban élő többi kisgyermek is használhatja. A területet egy régi, kopott vaskerítés veszi körül – ismertette a helyzetet az intézményvezető. – A gimnázium csapata felajánlotta, hogy a gyerekek ízlésének megfelelően lefestik, ehhez az eszközöket, szerszámokat, festéket helyi vállalkozóktól kaptuk. A munka hosszadalmas: szombaton kezdődött, és még legalább kétszer jönnek a fiatalok.

Olvasóink írták

 • 20. agyhalott 2011. április 28. 16:56
  „"16. Hajdu 2011.04.27. 23:54
  "... miért lenne baj, ha segítenek és közben tanulnak is bánni a sérült gyerekekkel azok a diákok akik pedagógiai pájára készülnek,.."
  Majd ha érti is azt, amit olvas, mutassa már meg, hol kötött bele ebbe bárki? Pályától függetlenül :D

  "milyen lista, hol éltek??"
  Magyarország, Csongrád, 2011. De úgy tűnik, nem sok dolog változott a politikában az elmúlt 50 évben.

  "Hetekig nem volt fűtés? Ezt nem gondolhatjátok komolyan. "
  Ha tanul vagy dolgozik ismerőse a Bársonyban, kérdezze meg tőle, mekkora hülyeség ez.
  (A 15 C fokot nem nevezném alkalmasnak arra, hogy napi 6-7 órát üljön benne a gyerek, dolgozzon a tanár. De igaza, van, ez is több mint a 0. Ebből a nézőpontból még sok is. Régóta mondják, hogy szokatlan szemszögből látom a világot.)”
 • 19. agyhalott 2011. április 28. 16:48
  „"Elvtársak! Még nincs kampány, nem kell hazudozni!"
  Ebben teljesen egyetértünk :) Pont erre vonatkozott az első reakcióm, a 4. hozzászólás kapcsán. Nem kell minden cikkhez témától függetlenül benyögni valami elvakult hívőnek (szerződtetett polgártársnak ;) az "Éjjjen a PÁRT és az Ő BÖlcs Vezére!" sablont.

  Megtisztelő a feltételezés, de nem vagyok tanár, és szerencsére állami alkalmazott sem. Viszont vannak leszármazóim, leszármazottaim, oldalági rokonaim és baráti köröm. Sőt még szomszédaim is. (valamint elég sokat jártam iskolába és perverz módon szerettem) Őket élesben érintik azok a dolgok, amikhez hozzászólok. És ugye nem túl sértő, ha az ő tapasztalataiknak jobban hiszek, mint egy névtelen kommentelő mocskolódásainak. Mert ellenérveket nem nagyon szoktam olvasni, csak fröcsögést (ugye milyen tanulékony vagyok =)?”
 • 18. Juccus 2011. április 28. 16:29
  „17:
  Látom tanult lapi barátunktól, de még nem eleget. LOL
  Hogy honnan vesszük? Tapasztalat!!!
  Szóval, ha valaki leírja a valós viszonyokat és nem hajol a földig tibi bá´ és vazallusai előtt az fröcsög...no comment
  egyébként meg ha ez fröcsögés, akkor talán meg kellene kérdezni a diákok szüleit is, érdekes fröcsögéseket hallhatna.
  Jah, az előző igazgató talán azért nem volt feljelentve, mert nem volt erre szükség, és ez senkinek eszébe sem jutott volna. LOL

  "vége a zavarosban halászásnak" mondatát tényleg köszönöm!!! Napokig fogok rajta röhögni, de szerintem nemcsak én, hanem mindenki aki olvassa!! LOL”
 • 17. tiszavirág 2011. április 28. 10:27
  „Juccus, agyhalott!
  Ez aztán a fröcsögés ! Ezt honnan veszitek? A munkahely tudjátok olyan dolog, ahol rendnek kell lennie. Ez fáj annyira, hogy vége a zavarosban halászásnak,lógásnak? És hogy miért nem jelentették fel az előző igazgatót? Mert a feljelentgetés és a névtelen levél a ti stílusotok!
  Várom már Bambuskát is! Elvtársak! Még nincs kampány, nem kell hazudozni!”
 • 16. Hajdu 2011. április 27. 23:54
  „Hát ez hihetetlen,egy egyszerű jószándékú cikkből idáig eljutni, a régi BJG-ben ugye volt pedagógiai szakközép rész, miért lenne baj, ha segítenek és közben tanulnak is bánni a sérült gyerekekkel azok a diákok akik pedagógiai pájára készülnek, ennél jobb ötletet, hogy tanár/tanítvány/segítségre szoruló diák közt feloldódjon a légkör kicsit és jobban megismerhessék egymást ??
  Jucus, Agyhalott mi történt, kiesett a cumi a szátokból, mindenféle koholt vádakkal előjöttök, komolyan ez már szánalmas, milyen lista, hol éltek?? Hetekig nem volt fűtés? Ezt nem gondolhatjátok komolyan. Képzeljétek, ha így folytatjátok lehet pártutasításra eltörlik a telet, hogy ne keljen fűteni! :)”
 • 15. azénéletem 2011. április 26. 08:07
  „14. agyhalott 2011.04.25. 21:19
  Igen, elolvastam a 4-es hozzászólást is és szerintem is túlzás - nem tetszik. A "másvilág" lereagálása viszont igen! De abban megegyezünk, ez a cikk nem az említett személyről szól. Ehhez a programhoz a lehetőséget a jelenlegi helyettes igazgató biztosítja.”
 • 14. agyhalott 2011. április 25. 21:19
  „"12. real2011 2011.04.22. 17:51
  Elhiszem, hogy nagyon fáj a másvilág kedves agyhalott!"

  Dehogy fáj a Másvilág, az egy tök jó hely! Néha visszanézek ide, hogy még jobban megszeressem. Sokat tesznek érte egyesek, hogy ez a véleményem csak erősödjön ;)

  "Ez már tényleg művészet! Egy szívet melengető cikk kapcsán ide tudnak eljutni?"
  Olvasd el a 4. hozzászólást. Attól van herótom, hogy egy rakás tehetségtelen ember, csak azért mert a párt pozícióba emelte azt gondolja, hogy ő tojta a világot. A jelenlegi városvezetés (és talpnyalói) mit tett(ek) eddig? Visszafelé köpköd, előre siránkozik, és közben túlfizeti és tömjénezi önmagát. Aztán ha lát egy értelmesnek tűnő kezdeményezést, megpróbálja lenyúlni.
  Hát nem! Ehhez sincs semmi közük! Azt sem tudják, ki mit csinál, hol mi történik, csak azt, hogy ki a megbízható elvtárs és ki az ellenség :(
  De teljesen igazad van, ez nem ehhez a cikkhez tartozik, és kár is rá ennyi szót vesztegetni. Egy jó ideig semmi nem fog megváltozni.”
 • 13. gyöngyszem2 2011. április 22. 20:08
  „SEGÍTENI EGYMÁSON NEMES FELADAT!/Nem utolsó sorban olcsóbb is./Régen sem volt ez másképp-ha nem tévedek-Pl.:diákoknak szervezett szüret,hagymaszedés...És még a diák is örül hogy elmarad 1-2 óra.A munka jó hangulatban telik,a tulaj örül hogy nem kell arra az időre embereket fizetni,vagy sokkal kevesebbet,tehát mindenki happy.Akkor meg kit zavar az hogy diákok segítenek másokon?A dolgozó ember is megtehetné(főleg akik annyira ráérnek mert nem dolgoznak és csak kullognak a városban vagy otthon fekszenek).”
 • 12. real2011 2011. április 22. 17:51
  „Elhiszem, hogy nagyon fáj a másvilág kedves agyhalott!”
 • 11. azénéletem 2011. április 22. 17:43
  „Ez már tényleg művészet! Egy szívet melengető cikk kapcsán ide tudnak eljutni?
  Mariann és Erika igazán sajnálom!
  Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok minden kedves és kedvetlen fórumozónak!”
 • 10. agyhalott 2011. április 22. 14:14
  „T. irreal2011!
  Nem a fegyelmivel van gond, hanem a fenyegetéssel, listázással, a teljesítmények nem elismerésével, a dolgozók (és diákok!) barátokra és ellenségekre való felosztásával, és hasonlókkal. De úgy látom, Ön lehet a belső listaállítók vezére, ha ennyire tisztában van mindennel, mégis csak egyetlen dologba köt bele ;)
  "Ti azok vagytok,"
  Ön pedig az, aki el sem tudja képzelni, hogy más embereknek mások a szempontjai, mint a hatalomnak és barátainak. Amit a vezér akar, az úgy jó, a többieknek meg kuss :P
  Az előző vezetés alatt nem volt meghibásodás a kazánházban? Hányszor jelentették fel az akkori igazgatót? Ennek mi lehet az oka?
  (Az süket duma, hogy meghibásodott a kazán, és azért kellett hetekig kabátban tanítani. ;)
  Miért az a jegyző Csongrádon, aki? Csak erre válaszoljon4 ;)”
 • 9. real2011 2011. április 22. 10:30
  „A diákoknak és a Tanárnőnek elismerés a példamutató kezdeményezésért!”
 • 8. real2011 2011. április 22. 10:26
  „Juccus, agyhalott !
  Ti azok vagytok, akikhez bármikor be lehett ülni egy kis s..nyalásra, vagy azok akik az üdüléseiket rendszeresen a szolgálati kocsival bonyolították, vagy azok akik az éjszakai kazánmeghibásodás miatt már reggel ,a javítás alatt a munkavédelmisekhez tették a feljelentést? Nagyon szép dolgok ám ezek! Ennek a korszaknak valóban vége lett szerencsére!!! Írjátok már le, hogy hányan és miért kaptak fegyelmit! Persze azt nem kell, hogy kik, csak azt, hogy miért...”
 • 7. Juccus 2011. április 21. 12:44
  „Maximálisan alá tudom támasztani agyhalott állításait. tibi bá´ valóban listát vezetett a nem megfelelő szellemben dolgozó tanárokról, a fenyegetések is teljesen mindennaposak. Annyit tennék még hozzá, hogy tibcsike ezekre általában annyit reagált, ha valaki szóvá tette/teszi: "ha kiderül úgyis letagadom". Igazad van lapi, ezek az ötletek valóban fel sem merültek az előző vezetésben!
  A jegyzőhöz annyit, hogy minden szempontból röhej az az ember. Sokkal jobb szakemberek vannak a városban is.”
 • 6. agyhalott 2011. április 20. 23:53
  „"Dr.Kőrössi Tibor volt főigazgató egy egészen új oktatás és nevelés kultúra alapjait rakta le a CSOK élén, ami máig hat"

  Azért járnak oda diákok 4-5-8-(több :) évig, van némi viszonyítási alapjuk. Ha őket is megkérdezné erről, esetleg rokonaikat vagy az ott dolgozókat, persze nem fegyelmiket kilátásba helyezve a véleményükért...
  Én nem vagyok annyira biztos benne, hogy az asztalon táncoltak örömükben azoktól az alapoktól, amiket ott ő lerakott. Az ismerőseim kicsit nekem mást meséltek, olyan ´50-es évekbeli hangulatot fenyegetésekkel, listázásokkal, közvetlen pártirányítással, nemtörődömséggel, de fölösleges izmozással, erőfitogtatással, gáncsoskodással, akadékoskodással, MagyarAnna felé maximális megfelelési vággyal (minden más le van...)
  Aki látott mondjuk egy évnyitót (akár csak a kábeltv-n), Kőrösi előtt és után, ahol az államtitkár pártgyűlésre való szöveget nyom a nép fejébe, ... szerintem nem keveri össze a vezetőket. Ha ezt az elődje csinálja, a hirtv Csongrádra költözött volna egy hétre...
  A CSOK létezése óta a BJG-ben történő változások külső szemlélők számára (is) inkább a visszafejlődésről szólnak :(
  De azért legyünk rájuk büszkék.

  Ez a program meg tisztán annak köszönhető, hogy visszakerült a tanári karba egy lelkes tanárnő, aki meg tud magának és a problémának nyerni diákokat, és aki az előző vezetés utolsó éveiben gyed-en/gyes-en volt, így véletlenül az igazgatóváltással egybeesik a tevékenységének kezdete.
  Szerintem az ilyen elvek annyira fordultak meg az egykori CSOK-vezér fejében, mint amennyire ez irányú érzékenysége polgármesterként is látszik. Zsíros állások a haveroknak (60 km-nél közelebb nem volt alkalmas jegyző?), fizetésemelés maguknak (2 jogásznak sem tűnt fel, hogy jogszabályt szegnek ezzel), fűtetlen iskolák és ingyenmunka a tanároknak (lásd az elmúlt hónapok híreit)
  De jól érzik, hogy valamivel erősíteniük kellene, ha másként nem, verbálisan, mert amit eddig országos, megyei vagy városi szinten művelnek, amióta hatalomra kerültek, az tragédia. Nem tudom, meddig lesz még elég a süket duma és a múlt hibáztatása a tényleges cselekvés helyett. De egyszer hátha városi szinten mi is felismerjük a lapszemle által látni vélt alapokat.”
 • 5. niemand 2011. április 20. 19:49
  „Mindkét iskola tanulói sokat kapnak ettől az együttműködéstől. A vezetőség bebizonyítja rátermettségét.”
 • 4. lapszemle 2011. április 19. 16:39
  „Az elmúlt hírek arra engednek következtetni, hogy Dr.Kőrössi Tibor volt főigazgató egy egészen új oktatás és nevelés kultúra alapjait rakta le a CSOK élén, ami máig hat. Az előző vezetés idején hasonló ötletek fel sem merültek nem, hogy megvalósultak volna.”
 • 3. Nika23 2011. április 19. 16:21
  „A "Batsányi-gimnázium" becsületes neve Batsányi János Gimnázium...persze most már tagintézmény, de akkor sem Batsányi-gimnázium!!!Jesszus...”
 • 2. agyhalott 2011. április 19. 15:17
  „Hajrá Mariann Tanárnő & BJG! :)
  Ne szokjanak le róla, hátha egy kis empátiát is tanulnak a diákok.”
 • 1. azénéletem 2011. április 19. 12:34
  „Nagyon jó ötletnek tartom, a találkozásokat. Ahogy a tanárnő is elmodta mindkét fél gazdatodik ezzel a kapcsolattal. Péter Zoltánné Mariannról még azt is érdemes tudni, hogy idén a gimnázium diákjai megválasztották a második legnépszerűbb tanárnak. Gratulálok és további sikereket kívánok!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendbe tették az utcákat: aszfaltozás uniós támogatással Csongrádon

A héten készül el a csongrádi Hársfa utca teljes aszfaltozása, ezzel ismét befejeződik egy útfelújítás-sorozat a városban. Tovább olvasom