Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Bedő Tamás lemondott képviselői mandátumáról

Csongrád - Pénteki ülésén elfogadta Csongrád idei költségvetését a város képviselő-testülete. A tanácskozáson elhangzott, kevés esély van arra, hogy az intézményi dolgozók visszamenőleg megkapják a havi 2000 forintos étkezési hozzájárulást. A város volt polgármestere, Bedő Tamás lemondott képviselői mandátumáról.
A korábbi években sem volt pénz az önként vállalt feladatokra, de hitelből finanszírozta ezeket a város – vezette föl a költségvetési vitát Héjja István, a pénzügyi bizottság elnöke a csongrádi képviselő-testület pénteki ülésén. A fideszes városatya hozzátette, a torta kisebb lett, és ez meghatározta a 2011-es pénzügyi tervezést. Az önkormányzat 300 milliós pályázati alapot különített el, amiből akár 1,5 milliárdos fejlesztés is végrehajtható. Murányi László arra volt kíváncsi, a Heringer-telep és az alsóváros részesül ezekből a beruházásokból. Kőrösi Tibor polgármester erre azt felelte, fontos a fejlesztés Csongrádnak, de nem minden áron, mert az intézmények működtetése óriási terhet ró az önkormányzatra. Bedő Tamás kifejtette, a több százmilliós hiány úgy állt össze, hogy az elmúlt 8 évben a jobboldali többségű testület rendre megszavazta a büdzsét. Arra is tett megjegyzést, hogy a rendelőintézet működtetését az általa vezetett önkormányzat is átadta volna magánkézbe, de ezt akkor politikai okokból meghiúsította az ellenzék, most viszont ugyanazok üdvözlik ezt az elképzelést.

Csak ebből a testületből lép ki

Nem vesz részt tovább a jelenlegi csongrádi képviselő-testület munkájában Bedő Tamás szocialista politikus, aki 2002 és 2010 közt a város polgármestere, előtte 4 évig pedig a városgazdasági bizottság vezetője volt. Bedő tavaly októberben alulmaradt a fideszes Kőrösi Tiborral szemben a polgármester-választáson. A pénteki költségvetési vita közben jelentette be döntését. Kérdésünkre később elmondta: az új testületben legtöbbször csak parttalan viták zajlanak, a szakmaiság háttérbe szorul, és úgy véli, az elmúlt hónapokban elsősorban az ő személyéről szólt a történet. Hozzátette, több, a polgármestersége idején zajlott beruházás miatt indulhatnak vizsgálatok – áll ezek elé. Továbbra is figyelemmel kíséri a testület üléseit, a megyei közgyűlésnek tagja marad, és nem a közélettől vonul vissza, csak ebből a testületből lépett ki – jelentette ki Bedő Tamás.

A volt polgármester egyetértett a Dohány sori óvoda bezárásával, egyúttal bejelentette, ez az utolsó költségvetési vitája, az ülés után lemond képviselői mandátumáról. Nagypál Sándor azt mondta, Bedő második ciklusában halmozódott föl a város adóssága. Havasi Jánosné azt kérte, ha lehetőség lesz rá, a közalkalmazottak év közben visszamenőleg kapják meg a havi 2000 forintos étkezési hozzájárulást. A polgármester erre annyit felelt, kevés esélyt lát rá. Hozzátette, a kormányzat anyagi segítségére is számít az önkormányzat. Ami a juttatásokat illeti, Kőrösi Tibor leszögezte, mindössze 3 ember bérét csökkentik 2011-ben: az övét és két helyetteséét. A büdzsét végül 10 igennel fogadta el a 12 fős grémium, Bedő Tamás tartózkodott.

A gyermekétkeztetésről szóló beszámolóból kiderült, hogy a városi intézmény, a Gamesz feladatellátása rentábilis volt, nem termelt veszteséget. A felszólalók közül néhányan kitértek rá, hogy a lapunk egyik cikkében is megjelent, panasz esetén nehéz ráhatást gyakorolni egy külső vállalkozásra, ha az önkormányzat kiszervezi a feladatot. A határozatból egyértelművé vált, a szolgáltatás színvonalának javítása érdekében továbbra is ezt szeretné a városvezetés, a közbeszerzési eljárást ezért hamarosan elindítják.

A helyi horgászegyesület tevékenységét is napirendjére tűzte a grémium. A tájékoztatóból kiderült, az egyesület 2,5 millió forintból idén téliesíti kisréti faházait, illetve 30 csónak elhelyezésére alkalmas mólót alakítanak ki a György-vízen. A képviselők szóba hozták a nagyréti holtág ügyét, amelynek kezelése évtizedekkel ezelőtt elkerült Csongrádtól. Arra kérték a polgármestert, tegyen meg mindent, hogy mielőbb rendeződjön ez a kérdés. A horgászok abban kérték az önkormányzat segítségét, hogy az úgynevezett györfös lejáró és a Körös-torok alsó vége között hullámzást tiltó táblák kerüljenek ki.

Olvasóink írták

105 hozzászólás
 • 105. Norbi56 2011. március 03. 14:51
  „103. agyhalott 2011.03.02. 21:18
  csatlakozom, annak az okán,és olyképpen, hogy
  az autómban( lengéscsillapítók) a Hársfa utcán a tél folyamán, a kátyúk miatt keletkezett kár meghaladja a gépjármű adó mértékét ! Ezért innen szólítom fel Dr. Nagy Rusztem jegyző urat, hogy egységesen töröljék a gépjárműadót erre az évre mindazoknál akiknek az állandó lakása az érintett úttal megközelíthető helyen van, Hársfa utca és attól délre!
  Örüljünk, hogy a hozzánk érkező, nem Csongrádiak nem indítanak pereket a város ellen, mert egyébként olyan jelezőket használtak a város vezetését illetően, hogy attól, még a klaviatúra is elpirul !”
 • 104. Norbi56 2011. március 03. 14:44
  „101. Néma 2011.03.02. 17:06
  Köszönöm az ötletet !
  ma próbáltam( telefonon) olyan helyet keresni, ahol lehetőség lenne ennek a működtetésére, amennyiben pozitív választ kapok ezen az oldalon felhívást teszek közzé! amennyiben érdeklődés lesz nincs ellenemre a dolog !”
 • 103. agyhalott 2011. március 02. 21:18
  „"A horgászok abban kérték az önkormányzat segítségét, ..."
  Én meg (sok ismerősömmel együtt) abban kérném, hogy a fülkeforradalom2 után felszedett aszfalt kerüljön vissza a Hársfa utca felületére, míg valaki ki nem töri a nyakát ezekben a tankcsapdákban.”
 • 102. deszka 2011. március 02. 19:35
  „Norbi56:Alakuljon meg az a vita klub!”
 • 101. Néma 2011. március 02. 17:06
  „Na végre,ha már nem tudunk segíteni a helybélieken legalább hasznosnak tűnő gondolatokkal vitázhatunk.Nagyon jó ötletnek tartom ,mert levezeti a felgyülemlett feszültségeket.Nagyon sok olyan javaslat fogalmazódott meg amivel keményen lehetne vitába szállni.Norbi ezét javasoltam ,hogy létre kellene hozni egy olyan élő vita klubot a Te vezetéseddel ahol barátian lehetne véleményt cserélni.Biztosan lenne sok támogató.A város is profitálhatna belőle.”
 • 100. azénéletem 2011. március 02. 08:16
  „A vitaanyag pár, általam nem elfogadható pontja közül a 16. is hangsúlyos volt. Tegnap olvastam, hogy az oktatási törvényben /azt gondolom a következő tanévtől/ a tankötelezettséget leviszik 15 évre. Ezzel kapcsolatban a következőkre jutottam:
  1. Jó, mert nem köteleznek olyan gyereket iskolában maradni, akik nem szeretnének ott lenni, nem érdekli őket a tanulás és indokolatlanul zavarják az órát, megakadályozva a tanárt és a többi tanulót a tanításban, tanulásban!
  Jó, mert nem azért járnak oda gyerekek, hogy megkaphassák a családi pótlékot - de akkor ők miből lesznek "ellátva"?
  A szülő dolga - aki szintén jószerivel iskolázatlan, segélyen élő ember.
  2. Rossz, mert szerintem nem lehet cél a tudatlan emberek "szaporítása".
  Azt is tudom, hogy erőszakkal nem lehet valakit tanulásra kényszeríteni, de mégis azt gondolom, hogy a mélyszegénységből a tudás lehet a kivezető út.
  Rossz, mert 15 éves képzettlen gyerekeket hol alkalmaznak? Jogos félelmem lehet, hogy még jobban megugrik a kiskorúak, vagy fiatalkorúak által elkövetett - sokszor könyörtelen - bűncselekmények száma. Nekem nehezen elfogadható, hogy 15 évesen már lehet dolgozni 65 évesen meg kell! Ennyi itt a munkahely?”
 • 99. Norbi56 2011. március 01. 20:01
  „93. én12 2011.03.01. 08:27
  94. azénéletem 2011.03.01. 09:02
  95. deszka 2011.03.01. 10:11
  96. bit 2011.03.01. 10:16
  Kedves hozzászólók, egyrészt köszönöm a kommenteket, "bit" köszönöm a hosszú választ
  1,2 pontokat illetően nincs nagy vita közöttünk, még a GDP sem kellett volna beleírnom, de ez MO-n olyannyira elterjedt már, hogy szinte észtre sem vesszük. Az sokkal nagyobb baj, hogy a régiónál kisebb méretben nem tudjuk igazán mérni a gazdasági teljesítményeket, inkább csak becslünk, annak minden hibájával.
  6. valóban az öngondoskodás, vagy a család gondoskodása elkerülhetetlen lesz 20-25 év múlva, de lehet, hogy előbb, hiszen a kivándorolt gyerekek legfeljebb (könyör)adományokkal tudnak segíteni. Már pedig amikor a fogyásról beszélünk soha nem szól senki arról a 300-500 már Nyugat-Európában élő 25-40 éves korú gyermekeinkről, akik nem itt fizetnek járadékot, és ez így kapcsolódik a 32. ponthoz.
  13. 50 milliárd Foritból 10000 (tízezer) lakást vásárolhatna fel az állam, ezzel beindíthatná a lakáspiacot és segítene a"rög(panel)höz kötött rétegen.
  24.,25.
  A közigazgatás átszervezésében én a járásoknak adnék nagyobb szerepet, a megye-rendszer adott a régióknak ebben a formájában nem hiszek. Akkor már inkább a határokon átnyúló régiók, de lehet, hogy mire ez magvalósulhatna már EU sem lesz.?!
  30. A pártfinaszírozás a legnagyobb gond, de ezt csak drasztikusan, vagy vasszigorral lehetne megoldani de ezt a politikai osztály nem akarja
  köszönöm megtisztelő figyelmeteket, köszönöm, hogy elolvastátok”
 • 98. Norbi56 2011. március 01. 17:08
  „97. Asti 2011.03.01. 16:30
  Szívesen venném, ha bővebben indokolná, hogy miért nem, és ha nem ezeket a lépéseket kellene megtenni - mert nem feltétlenül - akkor mit? Ön szerint ! És mit lehet tenni? Amennyire ismerem a XX. század második felének közgazdasági elméletei - és a gyakorlatai is- csődöt mondtak. Az a kérdés , hogy hogyan tovább ? Tovább?”
 • 97. Asti 2011. március 01. 16:30
  „Norbi56! Nem gondolom, hogy ezekért a gondolatokért történt meg a rendszerváltozás...”
 • 96. bit 2011. március 01. 10:16
  „Norbi56! Ha már vitaanyag, had szóljak hozzá! Előre bocsátom, nagy részével egyet értek és örülök, hogy ír, mert talán nem csak engem késztet az írottak tovább gondolásához és talán így juthatunk el a megoldáshoz (majd..., egyszer...).

  1/2.A GDP-t alapul venni egy ország/térség fejlődésének, tényleg problémás, lehet, hogy a GNP kifejezőbb, de jobbat talán még nem találtak ki. Had induljak ki a GDP-ből. A GDP (Mo.-on) előállított termékek és szolgáltatások összességének értéke. Ezt meg lehet adni 1 főre is, így kifejezésre kerül, átlagban 1 fő által előállított érték (leegyszerűsítve). Azonban, ha ezt az értéket olcsóbban állítja elő, jobb technológiával, ötlettel...stb, az értéket relatíve drágábban tudja eladni, mint a konkurencia, tehát nagyobb lehet a bevétele és az állam is profitál belőle. Nem akarok belemenni a közgazdaságtanba (nem is kenyerem), de nem zárja ki a gazdasági növekedést egy csökkenő demográfia vagy a GDP/GNP problémás meghatározása. De itt utalnék a 20. pontban jelzett K+F szektor és az állam fontosságára, amit Ön is kiemelt.

  3-5.Az államosítás ötletét én egy kicsit problematikusnak tartom, de vannak/voltak rá példák, nem istentől való elrugaszkodás....

  6.Nyugdíj: Maga a jelenlegi rendszer biztos nem tartható fent sokáig. Az, hogy mindenki fix, alap összeget kapjon elképzelhetőnek tartom, de akkor mindenki egyenlő részt fizessen be (alapdíj) és ki kell emelni az öngondoskodást, mindenki oda és annyit fizessen még, amennyit jónak tart.

  7/8. Szép gondolatok, nem hiszem, hogy finanszírozhatóak.

  12. Kemény! Szükség van az egészségügy átalakítására, de hogy ki és hol húzza meg a vonalakat, erre még nem igazán akadt jelentkező (politikától függetlenül, szakmailag). Nem fogom irigyelni.

  13. Miből?

  14. Egy anya azért megy vissza dolgozni, akár már gyes alatt is, mert szüksége van a családnak a jövedelmére. Vagy mennyit kellene keresnie a családfőnek, hogy eltarthassa a családját? Ki adná hozzá azt a jövedelmet? A világ is nagyot fordult, és a nőknek sem már csak az anyaság az életcél, hanem mellette szeretnék ők is megvalósítani álmaikat, hivatásukat. Ez biztos, hogy nagy vitát gerjeszt, de a világ erre mutat, nem csukhatjuk be a szemünket.

  16. Oktatás: Nagy változtatások előtt áll, alkalmazkodnia kell a világhoz, munkaerőpiachoz, rugalmassá kell tenni. A fizetős oktatás bevezetése (felsőoktatás) pedig szerintem idő kérdése.

  19/20. Technológiaváltás, K+F szektor, új technikák kifejlesztése, támogatása létkérdés!

  24/25. Közigazgatás: Szintén óriási változásokat igényel. Legkisebb egységnek én is a Kistérségi önkormányzatokat látnám szívesen, de ezeket nehéz megtölteni 100 000 lakossal (földrajzi adottságok). Ennél valamivel kisebbeket lehetne létrehozni, de középszinten én életképtelennek tartom már a megyéket és egy erős regionális beosztás (decentralizált hatalommal) lehet a jövő.

  30. Pártok közfinanszírozásának megszüntetésével nem értek egyet, szerintem ez újabb forrása lehet a korrupciónak, talán a közfinanszírozást kell újraszabni és teljes mértékben átláthatóvá tenni.

  32. EU-ban egységes szociális és adórendszer: Nem tartom kivitelezhetőnek (jelenleg). Óriási különbségek vannak az EU-n belül, ami egyben a mozgatórúgója és legfőbb problémáinak is a forrása. Lehet, hogy én értem félre, de ugye nem életszerű, hogy Stuttgartban és Nagyszénáson is ugyanolyan szociális/adórendszer legyen? A belső verseny pedig szerintem nem hátrányos, ha az "egészséges". Ehhez pedig nekünk kell alkalmazkodnunk, versenyképesebbnek lenni, jobban kell érvényesíteni érdekeinket, potenciáljainkat akár a mezőgazdaságban vagy más ágazatban.

  Át kell szervezni a rosszul működő, pazarló ágazatokat, meg kell adni az esélyt az embereknek a boldoguláshoz, de nem úgy, hogy majd megmondják fentről, hogy mi a jó nekem, hanem teret kell adni a lentről jövő kezdeményezéseknek és figyelembe kell venni a körülöttünk átalakuló világot. Tudom, közhely, de horgászbotot adjanak az embereknek, ne halat.

  Köszönöm, hogy elolvastál!”
 • 95. deszka 2011. március 01. 10:11
  „Norbi56:Ez bizony egy igazi vitaanyag,mely érzésem szerint tudatosan tartalmaz provokatív ajánlásokat is.Nekem tetszik, lehetne belőle megvalósítani!!??”
 • 94. azénéletem 2011. március 01. 09:02
  „92. Norbi56 2011.02.28. 23:09
  Vitaanyagának majdnem minden pontját el tudom fogadni, de ez az anyag annyi, de annyi érdeket sért, hogy szerintem nehezem lenne kivitelezhető. Véleményem szerint egy élhetőbb országot eredményezne az elgondolás.”
 • 93. én12 2011. március 01. 08:27
  „Norbi56! Gratulálok! Reménykednék, hogy eztzt már nemcsak a PM Úr olvassa.........., dehát mint tudjuk a remény hal meg utoljára..További jó munkát!”
 • 92. Norbi56 2011. február 28. 23:09
  „Az én gazdasági , szociális és politikai reform csomagom
  (vitaanyag)

  1. Nem lehet cél a fenntarthatatlan GDP növelésen alapuló fejlődés erőltetése, mert sem energia, sem nyersanyag nem áll olyan mértékben rendelkezésre, amiből ez hosszú távon ( mennyiségi elven) biztosítható lenne. Elsődleges célként az élelmiszerrel és ivóvízzel történő ellátás, emberi (XXI. századi) lakhatás biztonságát kell megjelölni. Nem lehet cél az esztelen gazdasági növekedés és az értelmetlen fogyasztásra ösztönzés.

  2. Stagnáló vagy csökkenő lélekszámú országban nincs értelme erőltetett gazdasági növekedést hajszolni. ( Az egy főre eső teljesítmény növekedésnek is csak belátható és előre meghatározott célok érdekében van értelme. )

  3. A magántulajdonban lévő földeket vissza kell államosítani és azokat állami kézben tartva , 50, 75, 99 éves bérletbe kell adni, a bérleti jog örökölhető legyen. A bérleti díjból származó bevétel az állami költségvetés bevétele. Az ország területe, a föld, amin élünk sem magyar sem idegen állampolgároknak nem eladó. Az ország egységét, oszthatatlanságát kell szimbolizálnia.

  4. A tönkrement, bezárt, nem funkcionáló, nem termelő élelmiszeripari gyárakat, gyárakat, üzemeket 1 Ft-ért vissza kell vásárolni( kényszervásárlás), azt bérletként kisebb termelő közösségek kezelésébe kell adni, az ebből származó(ellenőrzött)nyereség szintén az állami költségvetést illeti meg.

  5. Az energiatermelő és szolgáltató szektort vissza kell államosítani és közösségi tulajdonban tartva kell működtetni, ( jó néhányan jelentős közműfejlesztési hozzájárulásokat fizettünk a 70´, 80´ -as években, amikor ezeket privatizálták, akkor az azt létrehozókat nem kárpótolták, a kárpótlásnak most sem kell megtörténnie, de csak akkor, ha ezek a javak ismét közösségi tulajdonba kerülnek.)

  6. Az állami nyugdíjakat 80. eFt-ban kell mai áron maximálni illetve egységesíteni, a nyugdíj állampolgári jogon járjon, ( amennyiben a jelenlegi minimálbér megfelelő, elégséges egy aktív állampolgár megélhetéséhez, akkor az ilyen mértékű ( állami ) nyugdíj is az. E módon a nyugdíjjárulék csökkenthető, így a béreket terhelő terhek is csökkenhetnek. A szerzett jogok sem tarthatóak, minden nyugdíjas korú nyugdíját erre a szintre kell csökkenteni. A korkedvezményeket meg kell szüntetni (katona, rendőr, VPOP, stb..)

  7. Minden magyar állampolgárnak jár a tisztességes, emberi életfenntartást biztosító állami járadék, 18 év alatt 30.000.- Ft/fő amennyiben tanul, 18 év felett 80.0000.- Ft/fő amennyiben munkaképes korúként, bizonyíthatóan nem tud munkát vállalni a lakóhelye max. 50 km-es körzetében. Amennyiben a felajánlott munkát nem fogadja el nem jár a ,,életviteli" járadék.

  8. A minimálbért közelíteni kell az EU minimálbéreihez, már rövid távon fel kell zárkózni, mert nincs értelme a magyar munkaerőt olcsó bérmunkaerőként kiárusítani.

  9. Magas hozzáadott értékű tevékenységet kell preferálni.

  10. Az erőltetett urbanizációt le kell állítani.

  11. Infrastruktúra- fejlesztéssel, út vasút, közösségi közlekedés felgyorsításával kell a centrumok elérhetőségét biztosítani. A közösségi közlekedést hosszú távú érdekeink miatt minél olcsóbbá kell tenni, a személygépkocsit közösségi közlekedésre cserélőket külön kedvezményekben kell részesíteni, ennek a finanszírozásához a fedezetet az üzemanyagok és a személygépkocsik fogyasztási adójából kell megteremteni.

  12. A láthatóan felesleges egészségügyi intézményeket be kell zárni( 60 kórház) mert ez a jelenlegi kórházi rendszer a XX. század elején alakult ki, amikor még a közlekedési infrastruktúra teljesen fejletlen volt és a jelenlegi ismereteink szerinti egészségügyi technológiákról szinte nem is beszélhettünk. Az államilag meghatározott alap egészségügyi szolgáltatásokon túl csak a költségek megtérítésével lehessen egészségügyi szolgáltatást nyújtani. ( a költségeket megtérítheti bármely Biztosító Társaság, vagy a munkáltató, ezt azonban munkaszerződésben kell rögzíteni. A gyógyszer finanszírozás átalakítása, a gyógyszer fogyasztás csökkentése érdekében

  13. Létre kell hozni és fent kell tartani egy olyan bérlakás- rendszert. amely a mobilitást lehetővé teszi. Az Önkormányzatoknak (államnak )vissza kell vásárolni azokat az ingatlanokat, amelyeket tulajdonosai nem tudnak, nem akarnak fenntartani, ezzel megteremtve az országon belüli mobilitást.

  14. Le kell mondani a nők mindenáron való munkapiacra kényszerítéséről, meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy szabadon választhassa főfoglalkozásként bárki a gyermeknevelést, mint a társadalom számára leghasznosabb tevékenységet. A nyugdíjjal azonos mértékben kell finanszírozni a gyermekeit otthon nevelő nőt, mivel a nyugdíj alanyi, állampolgári jogon jár, a szolgálati idő elveszíti a jelentőségét.

  15. Le kell mondani a felesleges gyermekintézmény- beruházásokról. A felszabaduló feleslegessé váló gyermekintézmények, (bölcsőde, óvoda, napközi)keletkező megtakarítás tovább csökkentheti a költségvetések kiadásait .

  16. Az oktatást új alapokra kell helyezni, meg kell szüntetni a 14 év feletti kötelezést. A 14 év feletti oktatás csak tandíj ellenében történhet a költségek részleges vagy teljes megtérítésével Középfokú szakoktatás, felsőoktatás)

  17. A munkavállalás és büntethetőség korhatárát le kell szállítani.

  18. A vízi-közműveket többségi állami kézben kell tartani, azok privatizálása csak részlegesen megengedhető. A vízbázisok, víztermelő rétegek nem privatizálhatóak.

  19. A technológiaváltást állami forrásokkal elő kell segíteni, ,,zöld technológia, energia- takarékos termelés, működés".

  20. A K+F re jutó GDP arányt nagyságrenddel meg kell növelni, de a kutatásokat célirányosan kell végeztetni, elszámoltatni, meghatározni a kutatási fejlesztési időt. A kutatások célja a biztonságos élelmiszer termelés fokozása, a (ivó)vízbázis megőrzése, az energia takarékos technológiák létrehozása, új energia hordozók létrehozása, a megújuló energia kiaknázása,

  21. Nincs szükség kisebbségi jogok biztosítására. Állampolgári és emberi jogok léteznek és ezeket kell az alkotmánynak és az állami erőszakszervezetnek garantálnia.

  22. A keletkező szemetet, kommunális és ipari hulladékot égetéssel kell megsemmisíteni, nincs értelme lerakókat, deponáló helyeket építeni, mert azok veszélyessége sokkal jelentősebb az égetéssel keletkező ( a jelenlegi technológiai ismereteinkkel minimalizálható) esetleges káros anyag- kibocsátásnál.
  A keletkező hő és villamos energia elegendő az adott térség ellátásához, de a kitettség csökkentéséhez bizonyosan.

  23. Az adó- és járulékrendszert le kell egyszerűsíteni, a közigazgatást a leegyszerűsített rendszerekhez kell igazítani. A személyi jövedelemadóban lehetőséget kell biztosítani a munkavégzéshez kapcsolódó költségek elszámolására. A hangsúlyt a fogyasztáshoz kapcsolódó adókra kell helyezni. A jövedelem típusú adókat az önkormányzatoknak, a fogyasztáshoz kapcsolódó adókat az államnak kell beszedni.

  24. A közigazgatást állami alapon át kell szervezni, az oktatást állami kézbe kell vonni, egységesíteni, és valóban ingyenessé tenni, (uniformizálni) elvonva az önkormányzatoktól. Minden tevékenységet, ami központi finanszírozású, központi igazgatás alá vonni, a települési jegyzőt állami alkalmazottá tenni, kivonni az önkormányzatok hatásköréből.

  25. A közigazgatást kb. 100 .000 fős egységekre szervezni. Kistérségi (járási )közigazgatást létrehozni.

  26. A választási törvényt átalakítani, visszavezetni az összeférhetetlenség intézményét (polgármester ogy. képviselő, megyei képviselő, tisztségviselő stb.)

  27. Az egy személy által maximum két ciklusban( 8 évben meghatározni a közfunkció ellátását) a helyi önkormányzatok képviselőit sorsolni célszerű az adófizető választópolgárok soraiból évente. Közfeladat ellátási kötelezettséggel.

  28. Egyszerű egyfordulós egyéni választási körzetes választást kell tartani, ahol a relatív többséget megszerző képviselőjelölt válik képviselővé.

  29. Ismét be kell vezetni az visszahívhatóság rendszerét, úgy hogy akkor legyen érvényes a visszahívás, ha a szavazásra jogosultak 50% részt vesz és ott a kezdeményezés többséget kap.

  30. A politikai pártok közfinanszírozást meg kell szüntetni, mert nem jelentetik meg a közakaratot, hiszen az sokkal sokszínűbb. Közönséges társadalmi szervezetek, amelyeknek a tagjaik tagdíjaiból és önkéntes adományokból kell fenntartani magukat, teljes transzparenciával.

  31. A képviselők csak igazolt költségeik ellenértékét térítethetik meg, a képviselői munkát csak mint önkéntes közfeladatot végezhetik ( nem főfoglalkozás szerűen)

  32. Amennyiben az Európai Unió mint távlatos együttműködés fenn akar maradni akkor egységes adó és egységes szociális rendszert kell létrehozni, mert a meglévő különbségeken alapuló belső verseny szétzilálja és növeli a tagállamok közötti különbségeket. Ami végső soron az EU felbomlásához, az egyes országok közötti ellentéteket erősödéséhez és ebből fakadóan háborús helyzethez vezet.

  33. Elsődleges cél a fenntartható fejlődés biztosítás, a környezet, a kultúra megóvása, az élő lakosságág jólétének biztosítása, a profitérdekek elvetése, érvényesítésük korlátozása !

  34. A magyar nyelvnek mint kiemelten fontos elsőrendű ,,hungaricumnak" a megóvása.
  2010. január”
 • 91. keletaru 2011. február 28. 20:43
  „A település tv-n ma 20110228 nevetséges volt nézni az olvasni alig tudó vezető szenvedését ! Deeeee lám volt aki/-k tapsoltak neki , lám itt a szint mi nálunk Csongrádon !!! Míg 1sek helyes írásom méltatják más olvasni tudását nem sorolják !! Igaz RUHA TESZI az EMBERT !!! Mint láttuk a pulpituson is némán itták szavát , már mit értettek vagy akartak értani !!! Láttam a gáton 1csikó tojást , mennyenek már oszt ülljenek rá hátha ki kel az a cseikóóó !!!! Üdv Kuci”
 • 90. Néma 2011. február 28. 19:38
  „88.agyhalott:Teljesen elfogadom,és támogatom az ötletedet.Polgármester úr most bizonyíthat,hogy valóban igényli az emberek véleményét!Tartom annyira bölcsnek,hogy a város honlapján ad lehetőséget a segíteni szándékozó fórumozóknak!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 89. keletaru 2011. február 28. 16:56
  „Néma :-( Sajnos én mindre aki számla nélkül vesz fel költségtéritést nem gyengét . Értünk miattunk . Üdv Kuci”
 • 88. agyhalott 2011. február 26. 22:55
  „Érdemes lenne nyitni a város honlapján egy virtuális Hyde Parkot, amennyi mondandója van a helyi embereknek. Akkor nem kellene egy-egy újságcikk ahhoz, hogy elhangozzanak vélemények, ötletek, ... hátha használható lenne a tartalma valamire...
  Ez is csak egy ötlet ;)”
 • 87. deszka 2011. február 25. 13:08
  „Néma:Nagyon jól fogalmazta meg,sokunk véleményét az utolsó két mondatában.Remélem a polgármester úr ezt is el fogja olvasni!!!”
 • 86. Néma 2011. február 25. 11:31
  „77.keletaru:Amikor a helyi értelmiségről írtam nem az általad említett személyre gondoltam,mert nálam nem csak a diploma jelenti azt.Szeretném hangsúlyozni,hogy én csak Csongrádról beszélek és nem a nagy politikáról.Ezért vagyok Néma,mert nekem abból elegem van.Abban úgysem tudunk tenni semmit,de mi itt élünk Csongrádon!!!!! Ha bárki tudna segíteni,vagy akarna is, az mutassa meg!Én sem ujjongok a mostaniak láttán,de ha minden megy tovább akkor nem lesz miről beszélni.Már az is óriási eredmény lenne,ha a polgármester megértené,hogy Ő nem politikus,hanem egy város érdekeit képviselő VÁROSI SZOLGA!Nem a pártot kell szeretni,szolgálni, hanem az itt élő embereket!!!!!”
105 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7 százalékos kurtítás vár idén Csongrádra

Saját és helyettese illetményén túl a képviselők tiszteletdíját is 7 százalékkal csökkentené Kőrösi Tibor, Csongrád polgármestere. Tovább olvasom