Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Behozható a lemaradás a Csongrádon épülő fogyatékosotthonnál

Késésben vannak a csongrádi fogyatékosotthon építői, de a lemaradás a szeptemberi átadásig behozható. A főfalak és a födémek elkészültek, hamarosan a tetőszerkezet felállítása következik. Az Aranysziget otthonnal közösen működtetett intézmény 87 főt, ezen belül 36 ápolót foglalkoztatna. A gondozói munka iránt azonban egyelőre gyér az érdeklődés.
A főfalak már állnak, most a tetőszerkezet és a nyílászárók beillesztése következik. Fotó: Bíró Dániel
Félidejéhez érkezett a csongrádi Kisrétbe tervezett, százhuszonnégy férőhelyes fogyatékosotthon és rehabilitációs intézmény építése. A több mint egymilliárd forintból megvalósuló beruházás munkái májusban kezdődtek, már állnak a főfalak, elkészültek a födémszerkezetek, a válaszfalak felhúzása hamarosan befejeződik. Szombathelyi Mihály, a kivitelező Délépítő Rt. építésvezetője érdeklődésünkre elmondta, munkabiztonsági okok miatt különleges minőségű nyílászárókat építenek be, ezek legyártása folyik. A tetőszerkezetet illesztését eredetileg december közepére tervezték, de a néhány hetes késés behozható a szeptemberi átadásig.

A kisréti intézményt nem önállóan, hanem az Aranysziget otthonnal közösen működteti majd a fenntartó megyei önkormányzat. Ezt már a tervezésnél is figyelembe vették, hiszen az új létesítményben csak melegítőkonyha épül. Amennyiben a jogszabályon időközben nem változtatnak, 87 főt foglalkoztat a fogyatékos otthon. Diplomás szakemberek, pedagógiai asszisztensek, konyhai dolgozók és gépkocsivezetők mellett szükség lesz 36 ápolóra is.

– Hasonló a helyzet, mint az Aranysziget beindításakor – utalt a munkahelyek iránti érdeklődésre Harmatos Ibolya, a csongrádi otthon igazgatója. Akkor négyszázan pályáztak a meghirdetett álláshelyekre, egyes munkakörökre tízszeres volt a jelentkezés, de a gondozói feladatok ellátása kevesek érdeklődését keltette föl. Az intézményvezető elmondta: jelenleg 19 munkanélküli szakképzése folyik, közülük tizet fognak felvenni, a többi 26 ápolót a jelentkezők közül választják ki.

Mint megtudtuk, a hatályos közalkalmazotti bértábla szerint egy nyolc általánost végzett, ápolói szakképesítéssel rendelkező pályakezdő pótlékok nélkül 63 ezer, míg egy érettségizett, hozzáértő fiatal pótlékokkal együtt akár 100 ezer forintos bruttó keresetre is szert tehet gondozóként. Az álláshelyek és a férőhelyek feltöltése, illetve az ellátás beindítása év végére várható a Kisrétben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Licsicsányi Istvánt lovaggá ütik

A magyar kultúra lovagjává ütik Licsicsányi István nyugalmazott honvéd alezredest, csongrádi… Tovább olvasom