Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Bekeményített az ÁNTSZ a csongrádi strandon

Csongrád - Kényszerítő erejű bírság kiszabását helyezte kilátásba a tisztiorvosi szolgálat, ha a csongrádi strandfürdőben nem hajtják végre az évek óta halogatott korszerűsítési munkákat.
Műszakilag egyik medence sem felel meg az előírásoknak, hőcserélőket kellene beszerelni, a gyermekpancsolót idén már nem is használhatják a picik.

Nincs több kibúvó vagy kiskapu: Csongrádon is meg kell fizetni annak az árát, hogy az önkormányzat évekig nem tudott jelentős összeget áldozni a Dob utcai strandfürdő modernizálására. A költséges beruházások elnapolása érdekében tavaly úgy döntöttek a városházán, hogy a vízforgatóval nem rendelkező tanmedencét gyógymedencévé minősíttették át, ebben az esetben ugyanis nem előírás a vízforgatás. A többi hiányosság tekintetében pedig a folyamatban lévő fürdőpályázatra hivatkozva kértek türelmi időt a hatóságtól. Mint ismert, a létesítmény fejlesztésére benyújtott pályamunka az első körben kiesett a rostán, újabb pályázat beadására leghamarabb ősszel lesz lehetőség.

Közben a tanmedencét használják, például úszásoktatásra, holott gyógyvizes medencében 14 év alatti gyermekek csak orvosi rendelvénnyel tartózkodhatnának. Az is szabálytalan, hogy a gyógymedencék vizét – hőcserélők híján – hideg vízzel hűtik, de kevert víz van a nagymedencében is, ahol a költséges vízforgató-használat helyett termálvízzel melegítenek. A gyermekpancsolót idén már nem is vehetik birtokba a picik, mert onnan is hiányzik az előírt vízforgató berendezés.

A tisztiorvosi szolgálat szerint egy medence sem felel meg az előírásoknak. Fotó: Tésik Attila
A tisztiorvosi szolgálat szerint egy medence sem felel meg az előírásoknak.
Fotó: Tésik Attila

A fent sorolt problémákra a tisztiorvosi szolgálat is felhívta a figyelmet két héttel ezelőtt postázott határozatában, egyúttal kérte, a szabálytalan üzemeltetéssel azonnal hagyjanak fel Csongrádon. A nagymedence falainak, lábmosóinak és lépcsőinek, illetve a fedett fürdő két medencéjének felújítására június végéig adott haladékot az ÁNTSZ. Az 50 méteres betonteknő hosszú idő óta repedezik, idén elmaradt a repedések tömítése és a medence festése is. A szolgálat azt is jelezte, hogy a kötelezettségek elmaradása esetén egymillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki a létesítményt működtető Idegenforgalmi Kft.-re.

– Fellebbezhetnek a csongrádiak, de ha nem teljesítik az előírásokat, a bírság mértékéről egy újabb helyszíni szemle alapján fogunk dönteni – nyilatkozta lapunknak Tóth Gábor, az ÁNTSZ területileg illetékes szentesi kirendeltségének vezetője, aki szerint kényszerítő erejű szankciónak kell következnie, amennyiben nem változik a helyzet a strandfürdőben.

A csongrádi gyermekpancsolót idén már nem is használhatják a picik. Fotó: Tésik Attila
A csongrádi gyermekpancsolót idén már nem is használhatják a picik.
Fotó: Tésik Attila

– Néhány hiányosság könnyen pótolható, de mivel a munkák, a fejlesztések zöme idő- és pénzigényes, a képviselő-testületnek kell határoznia a „hogyan továbbról" – mondta Koór György. Az Idegenforgalmi Kft. utóbbi időben sokat támadott vezetője úgy véli, a városházán pattog a labda, ott székel a társaságot tulajdonló önkormányzat, ott kell dönteni. Ő a képviselők határozata alapján intézkedik, saját szakállára nem.

Bár a képviselő-testület pénteki ülésén téma volt az Idegenforgalmi Kft. további működése, arról nem született döntés, hogyan tud majd megfelelni a fürdő a kor törvényi előírásainak.

Tízmilliók kellenének

Két felmérés is készült korábban arról, milyen minimális beruházást kellene végrehajtani a Dob utcai létesítményben ahhoz, hogy az előírásoknak, s nem mellesleg a vendégek igényeinek is megfeleljen a strandfürdő. Koór György szerint, ha a város pályázati forrásból belátható időn belül hozzálát a fürdő fejlesztéséhez, 30-50 millió forintos fejlesztés elegendő lenne. A külső szakértők viszont 150-160 milliós tételt emlegettek az év eleji vizsgálódásuk során. Ebből szerintük két vízforgatót lehetne beszerelni, de maradna pénz a medencék burkolatának felújítására, kisebb műszaki korszerűsítésekre és a fogadó épület, valamint az öltözők modernizálására is.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. sotesz 2008. június 03. 12:24
  „A strand ügyét már régen meg lehetett volna oldani, ha a város is akarta volna, és nem demonstráltak volna bezárása ellen. Igen, valamit valamiért. Ha azt akarjuk, hogy Csongrádnak legyen rendes uszodája, fel kell vállalni a bezárását. Az ott működő szakosztályok pedig az időre majd valahogy megoldják a működésüket. Kiskunfélegyházán is így csinálták, és máshol is. Ha megfelelő időben léptek volna az illetékesek, már lett volna rendes uszodánk. A képviselők felelősége...addig amíg olyanok vannak közöttük, mint Hevesiné, Nagy Pál stb. nem sokra számíthatunk.
  A fertőzésveszélyről pedig kár beszélni. Kész fertő!
  Lépjünk már VALAMIT!”
 • 21. Kuci 2008. június 01. 15:12
  „A cikk megjelenése óta nem történt semmi az uszoda területén ! S lehet akkor most volt utoljára verseny is itt . Akkor ezek szerint aki éves bérletet vett erre az évre , már tudható volt nem tudják tartani , tehát becsapták a vásárlókat . Se a veztő nem érzi magát felelősnek , sem a városi bizotságok . Akkor ki az , netán aki ott dolgozik reggeltől estig . S városi platyka az is Koór úr állítólag a beszámolókra nem jött el ,, de az út nyílvántartásba be iktatta , s elszámoltatta igaz ez ?? S a munka szerződését aki meg írta szankcióknélkűl , hagyta azt a részt ami a nem teljesítésre vonatkozik ?? Mert ha igen s vezető pozicióban van akkor mondjon le , mert nem tudja vagy akkarja a Falu érdekét képviselni , s kárt okozott a falunak !! Jó lenne ha TÉNYLEG FELELŐSÉGGEL végeznék a munkályukat . Mert egy kenyérboltban nagyobb felelőséggel dolgoznak mint nálunk az önkormányzatnál !!
  S szerintem a legnagyobb probláma nem is szégyelik magukat !! De ha valki birálja őket az már nem teteszik , s nem is tesznek ellene .
  Szégyen amit csinálnak , csináltak ebből a városból !!!!!! Ettől független a lelkes kis vizilabda csapat nagyon úgy nézki megnyeri a bajnokságot . Gratulálok nekik ..... HAJRÁ CSONGRÁD !!!”
 • 20. patron 2008. május 31. 22:05
  „A cél nem más, mint az alföld elnéptelenítése, hogy akik felvásárolják a földeket ne kerüljenek komoly ellenállásba majd, mint ahogy máshol már megesett velük...”
 • 19. Kuci 2008. május 31. 20:40
  „Ma viszont egésznap élvezetes gyerek vizilabda versenyek voltak .Ami holnap is tart , aki teheti jöjjön s élveze, itt még tiszta a játék . Nem színjáték !!!!”
 • 18. hazajáró 2008. május 30. 14:57
  „Sajnos a város már régen nem városhoz méltó képet mutat. Körbe kell nézni a környező településeken és példát venni, de lehet hogy már ez is késő. Sajon ez a város az öregek, szellemileg leépültek, rokkantak városa lett. A művésztelepből és a számos galériából nem lehet fejleszteni. Ébresztő CSONGRÁD!!!!!!!”
 • 17. csongrádi(K) 2008. május 30. 08:59
  „Arra sajnos nem gondol a város vezetősége, hogy mi lesz például a fiatalokkal. Én is a pályaválasztás előtt állok és el kell,hogy mondjam,nem csak én,hanem az évfolyamom 90%a nem ide tervezi a jövőjét. Itt nincs semmi,csak idősek otthona,illetve még 1-2 szociális intézmény. Nem tudunk sportolni(az úszók sorsa nem egyszerű és a többieket nem is sorolnám,akik még próbálkoznak valamivel),szórakozni,már lassan tanulni sem. Csongrádból valóban falu lesz,de a CSONGRÁD-falu tábla alá ki lehet majd írni,hogy csak 60 éven felülieknek.”
 • 16. szemlelodo 2008. május 30. 04:38
  „Nem baj,ha megszűnik,megszűnik. Bokros levállik,épit olyan fürdőt,hogy a csongrádiak szeme-szája tátva marad,megérdemeljük.”
 • 15. Túri 2008. május 29. 22:32
  „A Balogh G?bornak üzenem, hogy nagyon sz?p hihetö történeteket írogatsz a blogodba, nem tudom, hogy ez önb?tor?t?s-e vagy inkább csak egy eladhatatlan, abszolút drágán prezentált termékbe való utols? kapaszkodás. mindenesetre érdekes ?s dilettáns ötlet egy csongrádhoz kapcsolódó, egy igen szomorú, sajnos éveken keresztül a lejtön lefelé ereszkedö történethez egy ilyen buta kommentárt hozzáfüzni. Azt hiszem érzékelteti az unprofesszionális hozzáállásodat és ilyen butasággal jelensz meg egy komoly dologról szóló történetben.....”
 • 14. n-orbi 2008. május 29. 22:25
  „Az az ember érzése, hogy szándékosan nem tett a képviselő testület semmit. Mondván:" az ÁNTSZ elvégzi a piszkos munkát és mi mossuk kezeinket". Csak nem lesz miben. Nyilvánvaló volt, hogy egy idő után nem lesz aki elintézze az ÁNTSZ-nél,hogy hagy maradjon még "elvtársak".! Szomorú igazságokat írsz wéber
  Választás csak két év mulva lesz addigra már semmi nem fog működni a városba. Semmi látszatja annak az egymilliárd forintnyi adóssághalmaznak amit a vezetés felhalmozott. sajnos senki nem tesz semmit. Szerintem nem is tudják az emberek, hogy a kibocsájtott fejlesztési célú kötvény nagyrészét felélték a város működtetésére . Ha lesz is új vezetés egy csődtömeget örököl a mostaniaktól, de félő, hogy sokat a mostaniak közül ott fognak ülni akkor is és majd igyekeznek a saját piszkukat a szőnyeg alá seperni.”
 • 13. wéber 2008. május 29. 22:13
  „Csongrád kb 4 - 8 év múlva fejletségben, vagy inkább fejletlenségben, oda jut ahol 100 - 150 éve volt! Sajnos már akkor is máshol (Szentesen, Kkfházán, stb), tehetségesebb, törekvő emberek éltek! Most áll helyre a világ rendje. A hatvanas - hetvenes évekbeli fejlődés valószínüleg csak álom volt. Talán nekünk csongrádiaknak kellene valamit tenni, pl. nem választjuk meg a vén önimádó, mindenhez értő okostojásokat! Fiatalok kellenek a testületbe, a helyi politikába, pártoktól független a városért dolgozó és tenni tudó emberek. Nem nyugdíjasok és megélhetési politikusok! Habár Hegedüs P elég kiábrándítóan szerepel, neki is csak a lóvé a fontos. Szóval, csak mi csongrádiak tehetünk valamit a városért!”
 • 12. n-orbi 2008. május 29. 22:12
  „Igazad van. egyszer már próbáltam leírni és elmagyarázni de feltehetőleg nem olvassák. Ameddig a város vezetői nem tekintik a sportolást és az egészségmegörzést a kultúra részének addig ezen a téren nem is lesz változás. Addig olyan emberek irányítják a várost akikiknek kultúrára nincs is szükségük, szívük szerint mindent megszüntetnének. Valaki ma azt mondta lassan nyilván csak ők tizennyolcan maradnak a városban és akkor jól ellesznek magukkal. Minek is ide egy város? Csak sajnos addig sokunk életét tönkreteszik, elsivárítják. Nem csinálnak semmit mert abból nem lesz baj. Ez így megy már évtizedek óta, csak ők maradhassanak a hatalomban csak dönteni ne kelljen Az uszodával kapcsolatos törvény 11 évvel etzelőtt lépett hatályba és azóta nem tettek semmit . Reménytelen velük előre lépni!!!”
 • 11. blali 2008. május 29. 20:15
  „Évek óta tárgyalnak városunk elei, hogy mit kellene tenni, de tenni nem tesznek semmit.
  Valami olyan téveszmében léteznek, hogy ebböl a strandból nyereséget kell termelni. Gondolom ennek volt első lépcsője a remek beléptető rendszer és az a szép műtető a büfé előtt. "Na meg lett a gomb a kabáthoz. A népek majd csodálják a gombot és adnak pénzt a kabátra mi."
  Szerintem az uszoda üzemeltetés 1-2 kivétellel az országban nem nyereséges, de itt nem fognak olyat soha sem építeni, ami pénzt termel. Van egy-két másodlagos nyeresége azonban. Az oda sportolni járó emberek, gyerekek, akik ettöl jobban érzik magukat és örülnek vala a városnak. De ez nem rövid távú eredmény és közvetlenül nyereséget sem termel. Úgy látszik a pártközpontok utasításai ezt az irányt nem írják elő városvezetőinknek. De ha elérik azt, hogy ebben a városban nem lesz lehetőség sportolni, akkor jobb ha nem jönnek elém a szavazatomért kuncsorogni.”
 • 10. Balogh Gábor 2008. május 29. 18:12
  „Jééé , Csongrádon van strand ???
  bégé”
 • 9. kojak 2008. május 29. 17:36
  „Elég lenne onnan kitiltani a cigányokat és megtisztulna a víz”
 • 8. Kuci 2008. május 29. 15:59
  „S az is érdekes , hogy a cégektől senki nem kérte időben a garanciális javításokat , ezek a hibák nem most keletkeztek . S megint nincs felelős csak a LOVÉ ki tolva . S lehet a mostani vezetőnek is meg modták , vállalja el jó pénzért mert úgysem tud semmit tenni , s mivel sosincs itt semmi nem érheti . Felelösök meg nincsenek !!! De bizottság az van ( jó pénzért ) !!! De nyugodjon meg mindenki , a Puma ugrik , gazdaság dübörög , s most már szerintem a vasútnak sincs sok hátra ... / sajna / De még lehet valamelyik képviselőnek a gyereke eléri a kort , s akkor majd foglalkoznak az uszoda kérdésével ( lásd játszótereken dohányzás szabályzása )”
 • 7. fiftytwo 2008. május 29. 15:57
  „húsz éves halogatás semmittevés és felelőtlenség eredménye az amit az ÁNTSZ megállapított.
  Ezek a hibák nem most keletkeztek. Sajnálatos, hogy a képviselő testület tagjainak ez a dolog , az uszoda nem fontos.Nem úsznak, nem fürdenek, gyerekeik sincsenek, persze van még számos dolog ami nem fontos nekik csak a tiszteletdijuk amit a diletatizmusuk díja is egyben.S van aki már 30 éve veszi fel. Feltehetőleg az ő és barátai felelőssége a legnagyobb de a többieké sem sokkal kisebb. Bezzeg amikor a focira kellett tudtak közösen előteremteni ötvenmillió forintot és annak az el...ban aktívan résztvenni EGYÜTT! Jó befektetés volt! Gratulálok!”
 • 6. Antiserver 2008. május 29. 14:45
  „Rendben van, hogy pénz kell, nyílván nem olcsó 1-1 ilyen berendezés.
  De azért ilyen munkák már csak nem nem kerülnek tízmilliókba, hogy festés, betonozás, repedések tömítése.
  Az, hogy ezeket sem csinálják meg jelzi, hogy nagy ívben tojnak az egészre.

  Ok, hogy kisváros, de példát lehetne venni pl. Kistelekről ezügyben!”
 • 5. szemlelodo 2008. május 29. 13:18
  „Elég baj ez a városnak,a KFT.-nek,a lakosságnak és az Önkormányzatnak.”
 • 4. Aggódó 2008. május 29. 09:52
  „Véletlenül nem Koór Úr rendelte meg az ÁNTSZ vizsgálatot”
 • 3. zolika1 2008. május 29. 09:51
  „Zárják be ezt is!! mást ugy se tudnak a nagyokosok.. igy meg van oldava a dolog.és nem kerül pénzbe!! igy talán nem sikerül a 26 éves munkahelyteremtési project... ami nagyon valoszinü!! mert inkább már 1 jo ideje ez a program fut...26 évig csak romboljunk!!vagyis romboljonak..

  ha már erre sincs pénz akkor mire van??? tiszta szégyen...ez már télleg szentes alsó.......”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat-nyolc évet adhatunk Dominiknak

Tömörkény - A tömörkényi Kovács Dominik László tavaly októberben született, és három hónapos korában… Tovább olvasom