Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Beomlott a vályogház, visszakéri a pénzt a biztosító

Szeged - 19 millió forint után fizettek lakásbiztosítási díjat a csanyteleki Fodorék, de amikor vályogházuk egy felhőszakadás után beomlott, a biztosító 460 ezer forintot adott nekik. Pereltek – erre most már azt mondja a cég, hogy érvénytelen volt a szerződés, és az eddig kifizetett pénzt is visszakéri.
19 millió forint után fizettek lakásbiztosítási díjat a csanyteleki Fodorék, de amikor vályogházuk egy felhőszakadás után beomlott, a biztosító 460 ezer forintot adott nekik. Pereltek – erre most már azt mondja a cég, hogy érvénytelen volt a szerződés, és az eddig kifizetett pénzt is visszakéri.

Fodorék abban bíztak, peren kívül meg lehet állapodni a biztosítóval. Rosszul számítottak. A szerző felvétele
Fodorék abban bíztak, peren kívül meg lehet állapodni a biztosítóval. Rosszul számítottak. A szerző felvétele

A csanyteleki Fodor József és családja történetéről 2010 augusztusában írtunk először. Két és fél szobás régi házukat meg akarták toldani egy fürdőszobával. 800 ezer forint hitelt kértek a takarékszövetkezettől, amely 2,9 millió forintra értékelte az épületet. Ám a hitel miatt lakásbiztosítást is kellett kötni, átsétáltak a postára, és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-vel szerződtek. A cég szakértője azonban a házat 15 millióra taksálta, és 4 millióra az ingóságokat. Tehát Fodorék 19 millió 460 ezer után fizették a díjat, negyedévente több mint 5000 forintot. 2010 májusában, egy özönvízszerű felhőszakadás után Fodorék háza elkezdett omlani, emberi tartózkodásra alkalmatlanná vált. A biztosító pedig 1 millió 80 ezer forintot utalt, amiből 462 ezret szánt a családnak, a többit a takarékszövetkezetnek. Ennyiből nem lehetett újból lakhatóvá tenni a házat. A család az önkormányzat jóvoltából egy ideig a polgármesteri hivatal melletti egykori iskola- és óvodaépületben lakhatott. Házuk 200 ezerért kelt el, telekáron. Ügyvédet fogadtak, peren kívül 10 millióban kiegyeztek volna a biztosítóval, a cég azonban hajthatatlan volt. Arra hivatkozott, hogy a biztosító mindig a káresemény előtti állapot visszaállításának költségét vállalja. Azoknál az épületeknél pedig, ahol az általános amortizáció a kár idején elérte a 75 százalékot, csak az avult érték és a maradványérték közötti különbséget térítik.

A Csongrádi Városi Bíróság április 25-én tart legközelebb tárgyalást a polgári perben. A bíróságon a biztosító már azt mondta, az egész szerződés érvénytelen, és az eddig átadott pénzt sem kellett volna kifizetni, vissza is követeli. Fodorék szentesi ügyvédje ingyen vállalta képviseletüket, de kérte, neve ne szerepeljen a nyilvánosság előtt. Azt mondja, furcsa eljárás egy biztosítótól, hogy érvénytelennek akarja nyilváníttatni a szerződést, miután a károsult reklamál. Ezzel együtt nehéz Fodorék helyzete, mert a bíróság által kirendelt szakértő fölbecsülte a romot, és véleménye a biztosítónak kedvez. Fodorék ügyvédje új szakértő kirendelését kéri.

– 200 ezer forinttal tartozunk az önkormányzatnak, ez az iskolai számla – sorolja Fodor József. – Albérletbe költöztünk, dolgoztunk a házon, hogy jobb legyen, és most már innen is mennünk kell, mert a főbérlő eladná. Egy hónap haladékot kaptunk. A feleségem erős nyugtatókon él, Down-kóros öccse is itthon van, a fiam elköltözött. Anyám elől titkoltuk egy ideig az újabb bajt, de meghallotta, rosszul lett, elvitte a mentő. Lehet, az lenne a legjobb, ha mindnyájan öngyilkosok lennénk.
Ahogyan a mindenüket elveszített emberek, most már Fodorék is valamiféle isteni igazságszolgáltatásban, az emberi tragédiákra fogékony médiumokban és az emberek jóindulatában bíznak. Hátha valaki megszánja őket, és egy hónap múlva lesz hová költözniük.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Hidegen 2012. március 25. 21:55
  „Patika9. Nagyon el vagy tájolódva! A biztosítóknâl a nettó átlagkereset 450 000 forint!!! Pár napja olvastam... Ha ez az átlag, akkor gondolhatod mennyi lehet a vezetök bére...”
 • 34. hank 2012. március 24. 01:03
  „Posta biztosító = Magyar Posta. :-)

  Nos én 1 éve küzdök a Magyar Postával, hogy a számla, amit adnak, az azt tartalmazza amiért fizetek.

  A Magyar Posta egy hatalmas rugalmatlan szervezet ami még a 80-as évek színvonalát tükrözi sok helyen.

  Már előre félek a 4. mobil szolgáltatótól amiben a Posta is benne van. Amilyen szolgáltatást nyújtanak most, az alapján mint mobilszolgáltató a feladott sms-t majd borítékban kézbesítik 1 hónappal a feladás után. :-D”
 • 33. tibor22 2012. március 23. 09:49
  „Tiborné-vagyok!

  Mi a vállalkozásunkra kötöttünk biztosítást,és az első betörés után fizetett a biztosító,a második után nem!Indok ,:ERRE AZ ÉPÜLETRE NEM IS LEHETETT VOLNA BIZTOSÍTÁST KÖTNI! Mert az ablakokon vastagabb rács volt mint ami az előírás!MEGNÉZTE AZ ÜZLETKÖTŐ SZERZŐDÉS KÖTÉS ELŐTT! A történtek után nem fizettünk,felhívott,hogy nincs biztosításunk!AZ ADDIGI NEM ÉRT SEMMIT! Azt a tanácsot kaptuk,hogy"szerződés kötés előtt hívni kell kárbecslőt!"”
 • 32. jq 2012. március 22. 10:55
  „Amikor én kötöttem biztosítást a házamra, az üzletkötő megkérdezte és beírta a ház adatait (fal anyaga, alapterület, telek, melléképület, stb) egy kalkulátorba, ami kidobta az egyébként teljesen reális végeredményt. Megkérdezte, elfogadjuk-e, aztán megkötöttük a szerződést.
  A biztosítás díját is arányosan, a ház értéke alapján határozták meg, nyilván valami statisztikai adatok felhasználásával összeállított számítási módszerrel, amivel pénzüknél vannak ők is, ha baj van.
  Ha nem így csinálták, vessenek magukra, hiszen az ügyfél a 19 milliós ingatlan érték utáni (magasabb) díjat fizette”
 • 31. csaktudja 2012. március 22. 08:44
  „Ebből is látható: Isten mentsen meg a biztosító társaságoktól! Ha esetleg leég a házad úgyis kimagyarázza magát, hogy minek tartottál otthon gyufát!”
 • 30. info 2012. március 22. 07:45
  „16. baltazar 2012.03.21. 13:34 -igen az ingatlanok értéke mindig csak zuhan- de a biztosító minden évben értékkövetés címén egyre magasabb összegeket zsebel be.”
 • 29. palika9 2012. március 21. 21:54
  „A biztosító addig nem vitatott semmit, amíg a nem volt káresemény, azaz a szerződéssel, az évi 20 ezerrel abszolút elégedett volt, a szerződés az aláírásokkal létrejött, amit a bíztosított betartott, a bíztostó meg utólag nyihákol, hogy hát ő azt sem tudta, hogy van ilyen ház, meg hogy nem is igaz, hogy ért valamit. Jó vicc, hogy itt azon agyalnak sokan, hogy biztos bemondásra ment az érték megállapítása, ki kényszerítette a biztosítót, hogy ne küldjön ki hozzáértőt? Egyébként sem hiszem, hogy egy biztosítást eladó egyben ingatlan szakértő is. Egy valakinek van igaza a hozzászólók között, aki azt mondja, adós fizess, aztán ha nem tetszik, lehet bírósághoz fordulni, azaz visszakérni a 15 milliót, hogy hát sajnos gondatlanul jártunk el, nem tudtuk, hogy vályog, nem tudtuk, hogy nem ér annyit, ki se mentünk megnézni, pláne hozzáértőt nem küldtünk ki. Mi történne a biztosítóval, talán a havi 300 ezres vezetői fizetések kerülnének veszélybe, ha lennének mérnökeik, akik esetleg értenek az ingatlanokhoz?
  A másik a meggondolandó, hogy a kártérítésből a falat kellett volna gyorsan megcsináltatni, ami a képen látszik az szerintem pár százezerből meglenne.
  Az ingóságokat ne ócsáruljuk, hiszen senki nem tárolja az értékesebb bútorait, stb egy kidőlt falú házban.”
 • 28. rekontra 2012. március 21. 19:09
  „Ha a biztosító avult értéket fizet ,mert ugye rajtuk gazdagodni tilos,akkor minden évben csökkenteniük kellene a díjaikat is automatikusan ,különösen a cascót mert az autó értéke rohamosan csökken.
  Tanulság: bankkal ,biztosítóval és cigánnyal sose köss üzletet,mert abból csak rosszul jöhetsz ki.”
 • 27. Egyolvasó 2012. március 21. 19:03
  „Fizess Magyar, ez a rabszolgák sorsa.

  Meddig kell még tűrni a BANKOK, Biztosítok, MOL, ilyen-olyan szolgáltatók, (amik, csak itt nálunk tehetnek meg mindent büntetlenül) és a politikusaink népnyúzását????
  Mikor mondjuk ki már végre, hogy ELÉG. Mikor már késő lesz??”
 • 26. bambinaXX 2012. március 21. 18:42
  „25. Ált megnézi a biztosító, hogy miről van szó, nemcsak "bemondásra" kötik a biztosításokat. Ha a Posta Biztosító 15 millióra értékelte - neki kellene annyit kifizetni. szerintem.”
 • 25. borcsa25 2012. március 21. 17:32
  „Sajnálom a házaspárt, hiszen az otthonukat veszítették el. Azonban megkérdőjelezném a 19 milliós biztosítási összeget. Vajon hogyan került a szerződésbe 15M Ft az ingatlanra? Amennyiben bemondás alapján, akkor ők ugyanolyan felelősek mint a biztosító. Nem akarom megbántani a párt, de a fotón látható szekrény alapján, aligha 4M Ft-os az ingóság, hacsak nem volt 3,9 milla a szobaszéfben!”
 • 24. AlfaRomeo11 2012. március 21. 17:32
  „Lehet a biztosítókat szeretni vagy nem szeretni,bizonyára mindkét oldalnak vannak ellenzői és pártolói is.
  Nekem személy szerint nincs semmi bajom a biztosítókkal. Talán azért mert csak olyan kárt jelentettem be ami a feltételrendszer szerint biztosítási eseménynek számít.
  Sokan összetévesztik a biztosítókat a Máltai szeretet szolgálattal és mindenféle kárért a biztosítóhoz fordulnak, Szó szerint romokat biztosítanak be,sokszor egy -egy rossz idő-járásjelentést követően,mondván majd fizet a biztosító,holott már akkor lehet tudni sok vályog házról hogy nem fogja talpon kihordani a vihart ,esőt,stb.

  Csak a tisztánlátás kedvéért : a biztosítást meg lehet kötni szemle nélkül is csupán az ügyfél nyilatkozata alapján,feltételezve az ügyfél nem hazudik. Ha hazudik akkor magára vessen.

  A 15M ft a teljes biztosítási összeg ami egy nm (hely,kivitel stb)szorzó alapján lett kiszámolva,újjáépítési összeg.Az ingóság szintén ami egyes biztosítóknál teljesen az ügyfél személyes dolgai szerint alakítható.Ha ezt elfogadjuk akkor nincs mit reklamálni.Jogunkban áll nem elfogadni és átballagni egy másik,esetleg rugalmasabb félteleket nyújtó (tényleg )biztosítóhoz. Biztosítóhoz!!! Nem alkuszhoz meg hasonló manapság oly divatos hangzatú valamihez,mert kizártnak tartom,hogy egy ember teljes körűen ismeri az összeg biztosító társaság ajánlatát.Max csak az árakat tudja összehasonlítani .Manapság már nagyon sok mindenre lehet biztosítást kötni,kinek kinek saját igénye alapján.
  A teljes biztosítási összeg csak totális ,megsemmisülés esetén fizethető ki (itt ugye áll a ház)a maradvány érték levonásával.
  A hitelt nyújtó pénzintézet sem Máltai szeretet szolgálat a kihelyezett pénz így vagy úgy szeretné viszontlátni, nem örökbe adja ,ezért nem a család kapta a teljes biztosítási összeget.
  Tehát ha a ház nem ért többet 2.9m ft-nál akkor a tényleges kárt futni kell az 1.080M ft nak,mivel nem dőlt össze csak kidől a fala.
  Sztem a kártérítés összege ,ha nem lett volna hitellel terhelt az ingatlan úgy nagyjából helyre hozható,ha nem pontszemle kérhető lett volna.
  Az megint más kérdés hogy a "suszeter maradjon a kaptafánál.
  De mivel a mai Mo-on sajnos mindenkinek kell foglalkozni a mindennel ahoz hogy fent tudja magát tartani és ne kelljen munkahelyeket megszüntetni.Itt az eredménye a postás kisasszony is bizonyára nagyon jól tud csekken pénzt beszedni illetve a posta is postai feladatokra való,nem biztosítási feladatokra.
  Ennek a családnak nem biztos hogy így volt a legjobb a biztosítás megkötése.
  Amúgy együtt érzek a családdal,biztos elszállt a bizodalmuk a biztosítókkal szemben holott a segítségükre is letett volna egy jól megkötött biztosítás.”
 • 23. badó 2012. március 21. 17:08
  „18. mindenképp hibás a házaspár is !
  Vélelmezem : a ház biztosítási értéke nem állt arányban annak biztosítási díjával. Ezt a házaspárnak jeleznie kellett volna a szerződés aláírása előtt.. ÖNÖS ÉRDEK ! A biztosító alkalmazottja szintén a saját , ÖNÖS ÉRDEK-eit nézte ( jutalék ) , és nem a biztosító társaság érdekeit képviselte. Ezért írtam ( 12. hozzászólás ) amit írtam.
  A fennálló helyzetben a szerződés szerinti fizetési kötelezettsége van a biztosítónak, de felperesként csalás vádjával a házaspár és az alkalmazottja ellen is léphet.

  14.-nek: milyen összefüggést látsz a hozzászólásom, és a tied ( 14 ) között ? mert én semmit .”
 • 22. booo 2012. március 21. 16:04
  „Véleményem szerint ha egy szerződést meg lehet úgy kötni hogy nem becsli fel szakértő az értéket (bemondás alapján) akkor az igenis érvényes!!!! Mi lett volna ha 1980 óta fizetik a biztosítási díjat, jön egy káresemény és a biztosító ilyenkor is érvénytelenségre hivatkozva nem fizet? Ez szerintem teljesen nonszensz!
  A biztosítóknak kellene ellenőrizni és helyben szakértő jelenlétében megkötni a biztosítást! Igy ugyanis minden káresemény alól ilyen hivatkozással kibújhat a biztosító! Már pedig az esetek nagy részében kibújik, mert egyik sem szeret fizetni!
  Az pedig hogy a postás kisasszony értékeli fel a postahivatalban az ingatlan vagy egy irodában valaki látatlanból, teljesen nonszensz!
  Igen is ennek a családnak adok igazat! Kívánom mindenkinek, sose legyen dolga biztosítóval mert sajnos javarészt ilyenek!”
 • 21. gondolom 2012. március 21. 15:23
  „A biztositók a bankok az állam soha nem az embereket segiti,mindig is egy tetű banda volt. Egy alkalmazott felelős a munkájáért a munkáltatója felelős az alkalmazottjáért.Ha kirivó,mutyit talál a biztositó perelje be a dolgozóját,de fizessen a biztositottnak mint a katonatiszt.”
 • 20. maug 2012. március 21. 15:03
  „2,9 milliós házban laknak, 800.000 Ft-ot szerettek volna kérni, de az nem tűnt fel nekik, hogy 4 milliónyi értékük együtt sincs, nemhogy ingóságból?

  Nagyon furcsa!”
 • 19. zoolii 2012. március 21. 14:19
  „Na szóval. Ez úgy néz ki, hogy a biztosító egy meghatározott négyzetméter árral és szorzóval számol. Ez függ az ingatlan tipusától, építési módjától, esetenként az elhelyezkedéstől (falu város, stb.) is. Namármost, ha nem fogadod el az egységárat, amit a biztosító felkínál, akkor alulbiztosítod a házad. Ezesetben, ha kár van, akkor a biztosító csak annyi százalékát fizeti ki a kárnak, ahány százalékos biztosítási összege van, a teljes biztosításhoz képest. Ez az ingóságoknál ugyanígy néz ki, de ott nagyobb a mozgástér, mind följebb, mind lejjebb. A biztosító újraépítési költséggel számol, és nem forgalmi értékkel! Amire pedig a biztosító hivatkozik, az egyenesen közröhej!”
 • 18. újratöltve 2012. március 21. 13:42
  „Vizsgálnám továbbá a házaspár motivációját is a 19 milliós ingatlan után, mert tudniuk kellett, hogy az nem ér annyit......??? A cég szakértője azonban a házat 15 millióra taksálta, és 4 millióra az ingóságokat. ....????12. badó 2012.03.21. 12:33! Mi köze ehhez a házaspárnak? Hitelt kértek, (800 000 ft.ot) és csak ezekkel a feltételekkel kapták meg! A biztosító elfogadta a pénzt, (ráutaló magatartás!) tehát elfogadta a szerződést! Ha volna egy kis ici-pici gerincük, (ami nincs) kifizetnék a 10 millát, és reklámoznák magukat! Sajnos ma Magyarországon az állam után a legnagyobb rabló a biztosító!( mind!)”
 • 17. Besenyő_Pistabácsi 2012. március 21. 13:40
  „Miért nem a káreset előtt mondták fel a szerződést? Utána már nem ildomos ilyet tenni. Fizessenek csak.”
 • 16. baltazar 2012. március 21. 13:34
  „Jó lenne tisztán látni minden lakásbiztosítás kártérítési összegének ügyében. Az nem megnyugtató, hogy fizetjük a biztosítási díjat és majd ha kár ér, akkor derül ki, hogy mit ér a biztosításunk. A biztosító (én úgy tudom) a helyreállítás költségét, vagy ha az nem lehetséges, akkor az eredeti tervek szerinti új ház felépítésének költségét kellene állni. Az említett esetet átgondolva mindenkinek érdemes belegondolni abba a tényezőbe is, hogy az ingatlanok értéke zuhant, főleg kistelepüléseken. Ami ért 2007-ben mondjuk 10 milliót, az most 8 milliót. A biztosítási díjakat a biztosító az újraépítés szerinti értékre számolja ki (ha jól tudom), és nem a pillanatnyi érték szerint. Bár én is kaptam levelet, hogy az "értéknövekedés" miatt érdemes lenne emelni a biztosítási értéket és a díjat. Holott nem értéknövekedésről, hanem értékcsökkenésről tudok az elmúlt 4 év alatt.
  A biztosítási szerződés pedig úgy köttetik, hogy az ügyfél tesz ajánlatot és a biztosító pedig elfogadja. Ez is érdekes, de így van. Ha viszont a biztosító befogadta, akkor az a szerződés él, amíg fizetik a biztosítási díjat.
  Én így tudom.”
35 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készíts kiszebabát!

A tavaszi népszokások kapcsán kiszebaba készítésre várja a csongrádi hagyományörző klub az érdeklődőket a Csemegi Károly könyvtárba szerdán. Tovább olvasom