Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Bérbe adnák a csongrádi Erzsébet Szállót

Csongrád - Kiszáll a szállásadásból a csongrádi önkormányzat: hoteljét és vendégházait is magánkézbe adná a város. Az ingatlanbecslők szerint 125 millió forintot érő Erzsébet Szálló hasznosítására még idén kiírják a pályázatot.
Olyan ajánlattevőket keresnek, akik 20 évre bérbe vennék az épületet, méghozzá úgy, hogy a presszó maradna a jelenlegi üzemeltetőnél. A belvárosi vendégházak együttes működtetésére is bérlőt keresnek Csongrádon.

Októbertől bezár a csongrádi Erzsébet Szálló, de a tulajdonos önkormányzat reményei szerint csak arra az időre, míg megfelelő bérlőt nem találnak az épületnek. A szállásadással azért kellett felhagynia a városnak, mert évek óta veszteségesen működött a hotel, amelynek felújítására nem tudtak pénzt fordítani az utóbbi évtizedekben. Az idő vasfoga csak a földszinti presszón nem hagyott nyomot, annak ugyanis néhány éve új bérlője van. A képviselő-testület úgy határozott: a kávézó maradjon a jelenlegi üzemeltetőnél, az ingatlan többi részét pedig átadnák hasznosításra, mégpedig építési koncesszióban. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonjog az önkormányzatnál marad, a leendő koncessziós társaság pedig az üzemeltetésre kap lehetőséget, illetve az ingatlan folyamatos fejlesztésére vállal kötelezettséget.

Az ingatlanbecslők szerint 125 millió forintot érő Erzsébet Szálló hasznosítására még idén kiírják a pályázatot. Fotó: Tésik Attila
Az ingatlanbecslők szerint 125 millió forintot érő Erzsébet Szálló hasznosítására még idén kiírják a pályázatot. Fotó: Tésik Attila

A 20 éves bérlet ellenértékének megállapításakor számításba kell majd venni a tervezett fejlesztéseket. Minél többet szánnak a korszerűsítésre, annál kevesebb koncessziós díjat kérhetnek az ingatlanért. Némileg gúzsba kötheti az ajánlkozókat, hogy csupán belsőépítészeti megoldásokkal lehet a mai igényeknek megfelelően átszabni a hotel épületét, a hozzáépítés a szűk telekviszonyok miatt nem lehetséges. A 102 éves épület sorsa szempontjából az sem mellékes körülmény, hogy – a képviselő-testület korábbi döntésének értelmében – ha az első körben nem találnak üzemeltetőt a hotelra, akkor értékesítik az ingatlant. Utóbbi ügyleten nem keresne nagyot a város, hiszen két ingatlanszakértő is 120-140 millió forintra becsülte a szálló jelenlegi értékét.

Úgy tűnik, a belvárosi vendégházak üzemeltetésében sem látnak akkora fantáziát a városházán, mint korábban. Nemrég arról is határoztak a városatyák, hogy utóbbiak működtetését átmenetileg a polgármesteri hivatal veszi át. Hogy ne maradjanak vendég nélkül a nádtetős házak, arról az orosházi székhelyű Nagy Utazási Iroda gondoskodna, amely eddig is szervezett turistákat Csongrádra. Később bérbe adnák ezeket az ingatlanokat, de előbb a megyei önkormányzattal is egyeztetni kell, hiszen a házak egy része megyei tulajdonban van.

Olvasóink írták

 • 3. turi 2008. szeptember 12. 11:48
  „Nahát, én már 3 éve a polgármesterhez írott levelemben megpróbáltam ebbe az irányba terelni az idegenforgalmi kft+pogármesteri hivatal tekintetét, hogy a magánkézbe való adás leveszi a terhet, valamint az eladásra szánt ingatlanok nem a város kiárusításáról szól, hanem arról, hogy a NEM hozzáértö emberek kezéböl végleg kikerül ez az évek óta idegenforgalommegsemmisitö politika és végre valahára magánvállalkozók beindíthatnák az idegenforgalmat. Évek óta figyelem az idegenforgalmi kft. munkáját, amely visszafordíthatatlan helyzetbe sodorta a város turisztikai képét. Még arra sem voltak a vezetök képesek, hogy a külföldröl általam felajánlott ingyenes segítséget/szaktanácsadást sem fogadták el!
  Sajnálom, hogy tényleg csak ennyire érdekli a vezetöséget a város sorsa!”
 • 2. Kuci 2008. szeptember 10. 19:50
  „Tisztelt Szemlelodo !

  Ha ez vígasztalja én igen ( már mint sajnálom ), sosem felejtem el az ott elfogyasztott káposztás tészta ízét , s a jó zsiros leveseket !! Viccet fére értve ( ami igaz s nem viccnek szántam ) De úgy látszik nem szokott testületi üléseket nézni vagy a FALU vezetésének véleményét meg hallgatni . EZ A FALU FEJLŐDIK CSAK LEHET MI EZT NEM ÚGYLÁTJUK ? MINT A TANÁCSTEREMBŐL MÁSOK :)
  S egyben egy ujjab példa , arra 16 év felelőségteljes munka gyümölcsére . " El kell adni " . Tehát megint fejlödtünk egyet , hátra .”
 • 1. szemlelodo 2008. szeptember 10. 16:55
  „Őszintén sajnálom,hogy az eddigi véleménynyilvánítások alapján senki sem sajnálja városunk egyik patinás épületét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszhat a csongrádi elkerülő út építése

Csongrád - Csúszhat a csongrádi elkerülő út építése az elhúzódó kisajátítási eljárások miatt. A… Tovább olvasom