Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Beszédes csönd a vízlépcsőről

A csongrádi vízlépcső nem szerepel az MSZP napokban nyilvánosságra hozott 2013-ig terjedő fejlesztési programjában. Gyovai Gáspár csongrádi fideszes alpolgármester szerint a baloldalról ellentmondásos nyilatkozatok hangzanak el a témával kapcsolatban, Bedő Tamás polgármester viszont úgy véli, a közreadott tervezet tömörített változat: a duzzasztó ügye országos és helyi szinten is napirenden van.
A tiszai teherhajózás megkerülhetetlen feltételének tartják a csongrádi vízlépcsőt. Illusztráció: Tésik Attila
Elkerülőutat, vésztározót és turizmusfejlesztést említ Csongráddal kapcsolatban a szocialista párt napokban nyilvánosságra hozott fejlesztési leltára, ami a következő uniós költségvetési ciklusra, a 2007-től 2013-ig tartó időszakra vonatkozik. A Tisza-programnak keresztelt csomagban főképp árvízvédelmi beruházások szerepelnek, meglepő módon a folyó alsó szakaszára tervezett árvízcsökkentő tározó helyszíneként Csanyteleket jelöli meg a dokumentum. Ami a vízi közlekedést illeti, a szegedi kikötőfejlesztés, továbbá új személyhajó- és sportkikötők létesítése, illetve a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra kiépítése szerepel az anyagban, de a teherhajózásról, a vízlépcsőről nincs érdemi megjegyzés.

– A szocialisták részéről ellentmondásos nyilatkozatok hangzanak el a csongrádi vízlépcsővel kapcsolatban, és a szabaddemokrata Gombos András, a vízügyi minisztérium politikai államtitkára is feltételes módban szokott beszélni erről a témáról – mondta lapunknak Gyovai Gáspár. A csongrádi alpolgármester tisztában van vele, hogy felettese a duzzasztó híve, de szerinte az már kérdéses, hogy Bedő Tamás milyen erőket tud felsorakoztatni maga, illetve a célkitűzés mellett. A Bokroson élő politikus ellenzi, hogy politikai kérdéssé degradálják a vízlépcsőügyet, amikor a beruházás létjogosultságát már harminc éve kimondta a vízügyi szakma.

Hatástanulmány

Több tízmillió forintra taksálják azt az összeget, amiből részletes környezeti hatástanulmány készülhet a csongrád-bokrosi vízlépcsőről. A csongrádi vízlépcső-beruházás hatásvizsgálata nem az Országos Területfejlesztési Hivatal (OTH) kompetenciája, de magára vállalta – áll a hivatal lapunkhoz eljuttatott közleményében. A közbeszerzési eljárást elindították, pénz is van rá. Ahhoz, hogy a vízlépcső a második Nemzeti fejlesztési tervben konkrétan megjelenjen, szükség lett volna arra, hogy az Országos területrendezési tervben is szerepeljen. Viszont az NFT–II-ben megjelenik a Tisza komplex programja, amelynek céljai között szerepel a a Tisza hajózási feltételeinek javítása.

– A Fidesz részéről jóval erőteljesebb támogatás rajzolódik ki, ha a vízlépcső kerül szóba – tette hozzá Gyovai Gáspár, aki szerint megfelelő hatástanulmány birtokában néhány év múlva engedélyes tervei lehetnének a műtárgynak, ha az bekerülne a Nemzeti fejlesztési tervbe.

– Az országos napilapban megjelent összefoglaló csupán tömörített változat volt, ezért nem került be a vízlépcsővel együtt több más fejlesztési pont sem a leltárba, holott mind országos, mind helyi szinten a legfőbb célok között szerepel a duzzasztó – mondta Bedő Tamás. Szerinte ezt alátámasztja az is, hogy a legutóbbi makói kistérségi konferencián is szóba került a beruházás, amely nélkül elképzelhetetlen a tiszai teherhajózás feltételeinek biztosítása.

A vízlépcsőépítés konkrét helyszíne az előzetes hatástanulmány eredményétől függ – véli Bedő, aki értetlenül fogadta a jobboldali kritikát, ő ugyanis – bemutatott program híján – a Fidesz elképzeléseiben sem látta viszont a vízlépcsőt. A csongrádi városvezető egyébként elírásnak tartja, hogy a vésztározó helyszínéül Csanyteleket tüntette fel a szocialista Tisza-program.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkáspárt: még kopogtat

Kőhalminé Forrai Julianna még nem tudta összeszedni a hivatalos jelöltséghez szükséges 750… Tovább olvasom