Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Betonelemgyárat venne Csongrád

Csongrád - Idén végre megszerezheti Csongrád önkormányzata a Körös-torok szomszédságában lévő betonelemgyárat. A Szeviép üzemét az ipari parkba költöztetnék, hogy szabad utat kapjon az üdülőövezet mentett oldali fejlesztése.
Lecsapna a felszámolás alá került Szeviép Zrt. csongrádi betonelemgyárára a helyi önkormányzat. A Körös-torok szomszédságában lévő telephelyet már évekkel ezelőtt elköltöztette volna az akkori városvezetés, de megegyezés nem született. Korábban is az volt az indok, mint most: a szabadtéri üzem útjában áll a település fejlesztésének. Szakemberek többször felvetették, az üdülőövezet jövőjét meghatározhatja, hogyan sikerül a mentett oldalon terjeszkedni, ahová – nem messze a betonelemgyártól – egyebek mellett egészségcentrumot álmodtak a befektetők. Hogy a gáton inneni területet fejleszteni kell, bekerült a város 2011-es költségvetési koncepciójába is. Jelenleg a betonelemgyár nem üzemel: hét dolgozója elbocsátását már októberben jelezte a Szeviép a munkaügyi kirendeltségnek.

Idén végre megszerezheti Csongrád önkormányzata a Körös-torok szomszédságában lévő betonelemgyárat. A szerző felvétele
Idén végre megszerezheti Csongrád önkormányzata a Körös-torok szomszédságában lévő betonelemgyárat.
A szerző felvétele

– Szeretnénk a terület tájidegen voltát mielőbb megszüntetni – fogalmazott lapunknak Kőrösi Tibor. A polgármester hozzátette, tehertől – például az őrzési költségektől – szabadulna meg a felszámoló, ha bérbe adná a városnak az üzemet, amit az ipari parkba költöztetnének át. Ha a területre elővásárlási jogot szerezne az önkormányzat, élnének is ezzel a lehetőséggel. Az üzemet új helyszínen tovább működtetné a város, mert ilyen termékekre sokáig szükség lesz a környékbeli beruházásoknál, és betonra is lesz igény, ha folytatódik Csongrádon a gátrekonstrukció, amire már nyertek támogatást.

Jelenleg a betonelemgyár nem üzemel. A szerző felvétele
Jelenleg a betonelemgyár nem üzemel.
A szerző felvétele

– A csongrádi önkormányzaton kívül nem jelentkezett más érdeklődő a betonelemgyárra – mondta lapunknak a Szeviép felszámolását végző Cash and Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt. vezérigazgatója. Marjasné Endrédi Zsuzsa megerősítette, tárgyaltak a városvezetéssel. A felszámoló cég eddig csupán néhány gépelemet hirdetett meg, a telephelyet azért nem, mert még nem zárult le az ingatlanbecslés. Ha ez elkészül – várhatóan tavaszig –, nyilvános pályázaton keresnek vevőt a vagyontárgyra, amit a legmagasabb vételárat ajánló vásárolhat majd meg.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. azúrkék 2011. január 19. 20:38
  „Kedves Norbi!
  Ön nagyon naív, ha azt hiszi, hogy megértik az illetékesek azt, hogy a másként gondolkodó, egy bizonyos dologról mást gondoó, az nem ellenség. Olyan szinten eluralkodott ebben a városban az új vezetés ideje alatt az, hogy ne gondolkodj, csak hajtsd végre az utasításokat, mert különben repülsz. Itt van az igazi diktatúra.
  Ma tudták meg a város közintézményeiben a dolgozók, hogy teljesen irreális összegeket vonnak el Tőlük, míg a Rendelőintézetet sulyiban megkapó vállalkozó 30 milliós támogatást kap, egyes intézméyek/jó pártkatonák a vezetők/ mentesülnek az elvonás alól, silámny rádióra, silány tv-re és még silányabb újságre bezzeg van pénz.
  De 2 alpolgármesterre, sok-sok polgármesteri tanácsadóra is van pénze a váérosnak. A hihetetlenül gyenge közművelődéstől /ifi.ház, műv ház/ minimális össezget vonnak el, ahelyett hogy csökkentenék a nyitvatartását, hiszen egyénként sem folyik benne semmilyen munka.a A környező városokban 3 max. 4 népművelő tízser ennyi programot szervez, mellesleg profi módon, itt pedig csak duma folyik.
  Kiváncsi lennék, hogy a polg hiv. számának csökkentése napirenden van-e, elvonják e a jutalmakat és a prémiumokat, az elképesztően magas/ legalábbis az intézményekben dolgozóékhoz képest/ étkezési jegyeik, önkéntes nyugdíjpénztárba, a dolgozók helyett befizetett összegeket. Szerintem ahogyan eddig, nekik ezután is miden jár, csak az intézményekben lesznek megszorítások. A polg. hiv. dolgozói, egyes irodavezetők, dolgozók 9 órakor esnek be a munkahelyükre, vagy egyáltalán el sem érhetők munkaidőben. Hát ezt kellene megszüntetni.
  Kedves Norbi 56!
  Itt eljött az az idő, amikor bűn gondolkodni, csak szolgai módon végre kell hajtani a diktátumokat.”
 • 27. Turulka 2011. január 18. 20:19
  „Rájöttem,ez csak Dánia lehet :-)”
 • 26. Turulka 2011. január 17. 20:23
  „,, Onnan szokták küldeni az embert söprögetni ahol "bűzlik"valami" ??????????????????????????????
  Szép volt Kuci :-)”
 • 25. Okostojás 2011. január 17. 17:41
  „Miért vesznek valamit hamínuszban vannak?”
 • 24. Norbi56 2011. január 17. 16:35
  „Még az sem biztos, hogy politikai ellenfél az aki más véleményt fogalmaz meg. Lehet hogy csak gondolkozik, lehet, hogy csak nem szervilis, nem kötik a rosszul értelmezett"pártfegyelem", mint ahogy sokakat még a gondolkodás élményétől is megfoszt az "akolszellem".
  Aki más véleményt fogalmaz meg az nem ellenség, hanem gondolkodó ember. S csak azokban a rendszerekben válik ellenséggé, ahol rossz néven veszik az önálló gondolkodást, sajnálatos, hogy Csongrádon, de Magyarországon is egy több évtizedes rossz beidegződés !”
 • 23. Norbi56 2011. január 17. 16:23
  „A következő idézetet ajánlom a csongrádi politikusok és "lapszemle" figyelmébe, folytatva a 16. hozzászólásomban elkezdett gondolatot. Persze nem árt, ha más politikai és közszereplők, véleményírók is elgondolkoznak ezen.

  (Wir haben hier bei uns nun einmal eine besondere Kultur der politischen Auseinandersetzung. Wir prügeln uns zwar nicht im Parlament, wie es schon mal bei den Italienern vorkommt. Aber wenn jemand anderer Meinung ist als sein Gegner, dann nennt er ihn gleich einen ,,Verbrecher" oder ,,Betrüger".)

  Nekünk egy sajátos érvelésünk van a politikai kultúránkban. Mi ugyan nem verekszünk a parlamentben, mint ahogy Olaszországban előfordult.De ha valakinek más véleménye van, mint az ellenfelének, akkor azonnal gonosztevőnek vagy csalónak nevezik" ...mondta Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke a BILD című német lapnak adott interjújában”
 • 22. keletaru 2011. január 17. 12:52
  „Omnesboni:) Onnan szokták küldeni az embert söprögetni ahol "bűzlik" valami !!! Pártkatona az pártkatona !!! Én nyugodtan alszom ...Üdv Kuci”
 • 21. magor63 2011. január 17. 10:35
  „Miért lengi körül a felújított rendelőintézetet a korrupció , a mutyizás és az uram-bátyázás áporodott levegője? Álljalak már ki egyszer face-to face a város "arcai" , hogy elmagyarázzák , miért kellett a felújított
  vagyontárgyat ismét egy jöttment ölébe hullajtani!!! Mi nem tudjuk gazdaságosan üzemeltetni?
  Jól kell lakatni gyurcsány, bajnai után most orbán kis dögeit is??? Gyönyörűen halad előre a klientúra építés.
  Már leírtam néhányszor, ezektől a droidoktól ne is várjunk önálló gondolkodást, csak amit a fidesz programo-
  zók a szájukba rágtak. Igen , kell a beton , hogy csinos kis tömböket képezzünk belőle, a közepébe pedig
  egy-egy hazaárulót állíthassunk! Hogy pellengér, vagy a szőke Tisza a végső megoldás, azt döntse el mindenki
  saját maga.”
 • 20. faQtya 2011. január 17. 00:22
  „Itt már nincs szükség több betonra.
  Akinek fontos volt, már rég´ bebetonozta magát a biztos pozícióba...”
 • 19. Omnesboni 2011. január 16. 22:10
  „Az önkormányzatunk már megint felelőtlen pénzköltekezésbe menne(a mi adóforintjainkból).Addig kellene nyújtózkodni ameddig a takaró ér!Jaaa...hogy már túl vagyunk azon is??Akkor meg főleg.
  Keletaru!Mi is olvasunk újságot!Amúgy személyeskedés vagy kötekedés helyett inkább javaslom "sepregess saját házad táján"!Nézz magadba!”
 • 18. keletaru 2011. január 16. 16:55
  „Turulka :-( Ne néz már madárnak, ismerjük az uniós pályázatok menetét , olvasunk mi is újságot !!!! Nem vagyok én pártkatona ....mint egyesek , s nem is leszek !!! Arra a beton mennyiségre ami ide kell sajna , elég egy mixer. Statisztikát ismerjük ...Üdv Kuci”
 • 17. bambuska 2011. január 16. 14:03
  „"Az önkormányzati tulajdonba való kerülés több szempontból nagyon jó ötlet," ...lapszemle
  Ezért a szép magyar "tollnoki" mondatért különösen szeretnélek megdicsérni. Remélem én nem tanítottalak.
  Ami pedig a hasznosságát illeti , -ahogy itt a hozzáértő mérnök urak írják- úgy száz év alatt meg is térülne az önkormányzat számára ez a beruházás.
  Sokat tanultam itt a hozzászólások kapcsán . Megírná valaki nekem, hogy mennyi most a költségvetés hiánya és mennyi a város adóssága, mert úgy sejtem ez két különböző dolog.
  Nem csodálkozom azon amit Norbi ír, így megy ez itt mát vagy harmincöt éve, amióta itt vagyok !
  Csak ne hagyjátok abba, ne adjátok fel hank, tromi, és a többiek! Ti vagytok a fiatalok, nem a "régi-jelenlegi" kádereket felvonultató FIDESZ !”
 • 16. Norbi56 2011. január 16. 12:48
  „Én már csak csendben figyelek, mert lassan a köszönésemet sem fogadják az érintettek. Azt gondolják, hogy ha valaki kritikát mond, netán olyat ír vagy mond, vagy tanácsot ad , ami nem az Ő agyukból pattant ki ,vagy ellentétes azzal , akkor az ellenség. Így válunk szépen lassan mindannyian a város ellenségeivé !
  Én is csak a jó Istent tudom kérni "tromi". De az az érzésem rajtunk már Ő sem tud segíteni!
  S más szándékaikat nem is ismerjük, pl. a 650 millióért felújított rendelőintézettel !
  (A városban keringő hírek szerint egy kisteleki cégre kívánják bízni az üzemeltetését, s ha jól tudom az önkormányzat tanácsadója, a volt megyei alelnök kisteleki. Innen már csak fantázia kérdése, hogy mit gondoljunk ezzel az üggyel kapcsolatban. Pontosa úgy történik minden, mintha a szocik lennének hatalmon!)”
 • 15. tromi 2011. január 16. 11:14
  „"Betonra mindig szükség van.
  Az önkormányzat munkahelyet tudna teremteni.
  Nem vidékről kellene beszerezni a kész betont, így csökkenne a beruházások önköltsége."

  Mérnökként nézve: Ez vicc, és meg sem próbálom elmagyarázni...ah! Ez a város halott lesz így..
  0 mérnöki ismeret, 0 gazdasági ismeret, 0 gazdasági tapasztalat, 0 építőipari tapasztalat, 0 közbesz jogi ismeret. A hátam borsódzik...
  Csak a jó istent tudom kérni hogy lapszemle troll legyen...”
 • 14. hank 2011. január 16. 02:33
  „"betonra is lesz igény, ha folytatódik Csongrádon a gátrekonstrukció, amire már nyertek támogatást" ---> a kérdés csak az, hogy ha van a városnak egy betonelem gyártó cége, akkor nem kell kiírni közbeszerzést és ők legyárthatják, tehát a munka egy részét elvégezheti ill. az elemeket legyárthatja a saját cég?
  Nem kötekedés, csak nem tudom, hogy mit írnak elő a közbeszerzéssel kapcsolatos paragrafusok. (Nehogy befigyeljen az "IH" effekt...)

  Hank”
 • 13. keletaru 2011. január 14. 17:13
  „lapszemle:-) Igen igen igen igen igen .......dobzse dobzse dobzse .Mire kell a beton még jobban bealapozni a bent ülőket ???? Az is jó üzletpolitika volt mikor 4 éven keresztül ingyen adták oda az Erzsébet szállót , meg amiről még itt mi nem tudunk !! Üdv Kuci”
 • 12. deszka 2011. január 14. 17:08
  „Kezdjük a végén.Egyetlen érv nincs ami a megvalósítást mellet szólna.A városban van egy önjáró betonmixer,melynek kihasználtsága siralmas.A terület önkormányzati tulajdonba kerülése indokolt lehet a leendő fejlesztések miatt.Kérdés az hogy azokra mikor kerül sor,és addig mi lesz az ingatlannal.”
 • 11. lapszemle 2011. január 14. 06:57
  „Az önkormányzati tulajdonba való kerülés több szempontból nagyon jó ötlet,
  Idegenforgalmi szempontból nagyon szerencsétlen látvány fogadja az idegent.
  A legmegfelelőbb hely ennek az üzemnek az Ipari Park.
  Betonra mindig szükség van.
  Az önkormányzat munkahelyet tudna teremteni.
  Nem vidékről kellene beszerezni a kész betont, így csökkenne a beruházások önköltsége.
  Szervezetileg lehetne a Városgondnokság részben önálló egysége, annak ellenére, hogy a telephely nem az intézményen belül lenne, ezzel adminisztratív költségeket lehetne megtakarítani.
  Megfelelő üzletpolitikával, az önkormányzat számára folyamatos bevételi forrást jelentene.
  Minden érv a megvalósítás mellett szól.”
 • 10. faQtya 2011. január 14. 03:10
  „Már bocsánat. A város úgy el van adósodva, hogy szerintem azt én el se tudom képzelni.
  1, - Miből lenne pénze egy ekkora üzemre/területre az önkormányzatnak?
  2, - Amit itt hagy a cég maga után, azt milyen pénzből akarják helyre állítani ??? (területrendezés, épületek felújítása)
  3, - Nyáron van "idegenforgalom", ősztől tavaszig pl. a fűtést miből fizetik? (ha nem fűtenek akkor meg azért kerül sokba mert tönkre megy az épület)
  4, Miből fizetik -az "színes fémtolvajok" és hasonlóktól megvédendően- az őrzést? (Bár van térfigyelő kamera a közelben, mégis jobb őrizni, mint utólag beszámolni, hogy a rendőrség sikeresen elfogta a tolvajokat - bár a "cucc" nem lett meg, vagy X ezer Ft a rongálási stb. kár.)
  5, Egyáltalán: van konkrét terv a hasznosításra?
  Az én válaszaim:
  1, Hitel
  2, Még több hitel
  3, Újabb hitel VAGY nem fűtenek-nem javítanak
  4, Hitel VAGY nem őriztetnek, bízunk a rendőrségben
  5, Nincs. (elképzelés van szerintem - bár az még nekem is van.)
  Természetesen én is örülnék, ha ez a "projekt" megvalósulna, jó ötletekkel, befektetőkkel.
  Sajnos azonban nem csak a Szeviép az, ami "útjában áll a település fejlesztésének"...”
 • 9. Balotelli 2011. január 13. 21:55
  „Ha jól látom a képen, van ott egy eredeti olasz lágy fagyi előállító üzem is.Ajánlom a városvezetés figyelmébe ezen üzemet is. Vezetőjének azonnal ki lehetne nevezni a legjobban nyalót!
  Kérdés,hogy az a lapos, egyre többször víz alatt álló terület, milyen befektetésre alkalmas? Nehogy olyan gondok legyenek egy tervezett építkezésnél mint a Tesconál vagy az elkerülőútnál.De gondolom van elég szakember a városházán és ezt figyelembe véve tervezik a befektetéseket.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Azt sajnálom, hogy öreg fejjel egy koporsóban kell laknom˝

Csanyteleken fokozódott a helyzet. A belvíz nem akar elfogyni, két újabb ház életveszélyessé vált. Megérkeztek a mobilházak is. Tovább olvasom