Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Betyáros csongrádi születésnap

Csongrád – "Abból a szempontból egyedülálló a rendezvény a megyében, hogy mi pontosan a híres betyár születésének napjára időzítettük azt" - Illés Péter.
– A csongrádi színjátszók segítségével alakítottuk a történetet, azt szerettük volna kidomborítani, hogy Rózsa Sándor a szegények oldalán állt – fogalmazott Illés Péter, a könyvtár és a múzeum igazgatója.

Rózsa Sándor igazságot teremtett Csongrádon. Fotó: Králik Emese
Rózsa Sándor igazságot teremtett Csongrádon.
Fotó: Králik Emese

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Izgalmas jelenet tanúi lehettek kedden a csongrádiak a mozi előtt: útonállók fosztottak ki ártatlan leányokat, akiknek a legendás betyárvezér
sietett a segítségükre, a gazemberek elnyerték méltó büntetésüket. Először rendeztek ilyen rendhagyó születésnapot – Rózsa Sándor 200 éve született – a Tisza-parti városban. Ha tetszik a közönségnek, hagyomány lehet belőle, mondta Illés Péter. Farkas Zoltán bújt Rózsa Sándor gúnyájába. Elmondta: örömmel vállalta a feladatot, hiszen a színjátszó körben is játszik, de minden, ami a hagyományokhoz, a népviselethez kapcsolódik, a kedvére való. Este a múzeumban a történelmi forrásokat is felhasználva irodalmi műsorral, népdalokkal, versekkel, helyi történeti emlékekkel emlékeztek Csongrád megye híres-hírhedt alakjára.

Olvasóink írták

 • 12. CsillagszeműJuhász 2013. július 25. 10:50
  „Ez őrület, tényleg mindenki ilyen véresen komolyan vette ezt az ártalmatlan kis műsort? Biztos, hogy ennek konkrét célja volt, nem pedig egy újabb esemény vagy lehetőség a kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz? Szerintem a legtöbb ember, aki ott volt nem forszírozta ennyire ezt a dolgot. Inkább élvezte, hogy ilyet is láthatott, anélkül, hogy kitette volna a lábát Csongrádról.”
 • 11. Norbi56 2013. július 18. 18:55
  „Úgy tűnik mintha,... pedig nem...van egy fiatalember , aki történetesen érdeklődik a betyárvilág iránt ( Fodor Péter és a Tari László Múzeumban dolgozik) s mivel a városnak különösebb kultúrpolitikája(?) nincsen így az alkalmanként fellelhető, vagy felbuggyanó témákat úgy ölelik fel mintha ez tendenciózus és az Ő ötletük(városvezetés) lenne ...pedig nem az...erre próbálnak lázas semmittevéssel városmarketinget építeni(ha értik mi az).
  Egyébként ha már Rózsa Sándor akkor Jancsó Miklós Szegénylegények(1965-66) című filmjét is meg kellett volna említeni, hiszen az a magyar filmművészet egyik kiemelkedő alkotása és éppen ezt a témát dolgozza fel.
  http://www.youtube.com/watch?v=96osyWNblwU
  Úgy látom, hogy kétségbeesetten hamisítjuk a történelmünket, ismét!... itt helyben is (amennyiben Rózsa Sándorhoz van valami közünk,) éppen úgy mint felsőbb szinteken is((újraértékelésnek mondják?) ( vagy például az USA történelme is jórészt rablók és kalandorok történelme a XIX. században a Western filmek szerint).
  Ha ebben a tevékenységükben tendencia lenne és a város minden híres, hírhedt vagy ismert,kevéssé ismert de fontos személyiségét bemutatnák az évfordulóikon akkor akár be is illeszthetnék a "betyárjainkat" a sorba !
  Reménykedjünk!”
 • 10. _csutak_ 2013. július 18. 18:01
  „Hatalmas tárháza van a magyar mondavilágnak sok sok pozitív szereplővel!
  Miért egy gazembert kell reklámozni?
  Esetleg utalás szerényen a kormány politikájára?”
 • 9. keletaru 2013. július 18. 16:47
  „Mert mit kellet volna játszani Gy. F-t vagy O.V.-t ? Netán az igazságos Mátyást , "Pipás" Pistát ? Vagy devizahitelest , aki a törlesztő részletektől megroggyan a "gerenda"- fán ? Sajnálom valaki ennyire nem érti VAGY nem akarja érteni . Ja és tényleg nincs rajtuk sapka .... ez is igaz . Üdv Kuci”
 • 8. _csutak_ 2013. július 17. 22:22
  „Kezdem szégyellni azt, hogy olyan országban élek ahol egy rablógyilkos a követendő példa!
  Ezeknek az embereknek semmi tisztességük, jóérzésük nincs?
  Mi lenne, ha kedvet kapnék és Illés urat annak rendje és módja szerint Rózsa Sándorosan kifosztanám?
  Hisz ezt állítják a gyerekeim, unokáim elé mint követni való példát és még büszke is rá a szellemi árvízkárosultja ...”
 • 7. NP1 2013. július 17. 16:47
  „5. Asti 2013.07.17. 16:11

  Engem igazából a "szegények oldalán állt" kitétel dühített föl, és a tények fölöttébb "nagyvonalú" kezelése. Remélem Illés Úr az általa vezetett múzeum kiállításainál nem ezt a metódust használja.
  Természetesen nem a nincstelenek csordáját rabolta el - hiszen nem volt nekik.

  Tudom, hogy egy háborúban (most is!) történnek atrocitások - de ez nem ment föl senkit. Damjanich rövid úton fölköttette volna de ez a drága ember kb. 2 hónap vitézkedés után elszelelt a seregből.

  Az "Ilyen volt akkoriban az élet, és ennek egyenes következménye volt a betyárkodás.." is elfogadhatatlan számomra mert ezt mindig, mindenre alkalmazni lehet. Minek tekintsük akkor a mostani gyilkosainkat?”
 • 6. banas 2013. július 17. 16:41
  „Kedves Mindenki!

  A témához ajánlott olvasmány Tömörkény István Rózsa Sándor nálunk című kötete, mely hitelesen mutatja be Rózsa Sándort (is) és a korabeli betyárvilágot. Alább.
  http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/SearchBook

  Üdv: B.”
 • 5. Asti 2013. július 17. 16:11
  „Kedves NP1!

  Azért mert neked fenntartásaid vannak a tegnapi csongrádi programmal, attól még lehetsz tárgyszerű. Néhány éve voltam Kufsteinben, sok minden mellett a várat és a korabeli börtönt is megnéztem. A korabeli dokumentumok szerint összesen 3 gyilkossággal vádolták, amit bizonyítani nem tudtak de elítélték, és 1868-ban császári kegyelmet kapott, és szabadlábra helyezték. Azt tudjuk, hogy az 1848-as szabadságharc alatt Rózsa betyárserege valóban kegyetlen és brutális etnikai tisztogatást végzett a bánsági Ezeres faluban, ahol románokat és szerbeket gyilkoltak meg. De azt is gondolom, hogy ez az akkori magyar, később pedig az osztrák magyar monarchia részéről folytatott kisebbségi politikától ez nem is állt annyira távol. Emlékezz vissza arra is, hogy Kolozsvár térségében 1848 őszén milyen eszközöket alkalmaztak a Románok a Szabadságharcot és forradalmat támogató magyar nemzetiség ellen? De Rózsa Sándort nem Ezeres miatt ítélték el. Ebben az időszakban nem volt közbiztonság. A betyárok részéről jellemző volt, hogy elhajtották az állatokat és ezek voltak a lakosság ellen elkövetett leggyakoribb atrocitások. De gazdag parasztházak is gyakorta estek fosztogatás áldozatául. A 15-20 marhát számláló gulyák elhajtása mindennapos jelenség volt, sok uradalomnak okozva nehezen helyrehozható veszteséget. Ilyen volt akkoriban az élet, és ennek egyenes következménye volt a betyárkodás aminek a leghíresebb alakja ha tetszik, ha nem de akkor is Rózsa Sándor!”
 • 4. NP1 2013. július 17. 14:53
  „Asti

  Mondjuk a Wikipedia cikkéből esetleg ezt is idézhetted volna: "1848 november 17-én Asbóth Lajos Ezeres falu lefegyverzésére kivezényelte Rózsa Sándor szabadcsapatát, akik kirabolták a falut és 36 lakosát megölték." - tehát válogatás nélkül legyilkolt mindenkit - öreget, fiatalt, szegényt gazdagot...

  "De tény, hogy a Kufstein-i várában őrzött Rózsa Sándor igen népszerű rab volt, akit vasárnaponként a helyi piacon pénzért mutogattak..." - ez számodra a népszerűség? Ha a Balástyai Rém celláját bekameráznák annak is komoly nézettsége lenne.”
 • 3. Asti 2013. július 17. 12:57
  „Rózsa Sándor a cikk állításával szemben nem Csongrádon, hanem Röszkén született.
  Kedves NP1! Nem igazán értem a felháborodását, mely megítélésem szerint alaptalan. Az alábbi szövegrészletet a neten találtam.
  ..."Rózsa Sándor felbukkanásával nyert igazi értelmet a ,,betyárbecsület" szó. Valódi igazságosztó volt - nemcsak a nép, de a többi haramia között is. A korabeli források szerint csakis a gazdagoktól vett el, másokkal bőkezűen bánt: elismerését szívesen fejezte ki jutalmazással.
  A zsákmányt mindig egyenlően porciózta ki zsiványcimborái között, magának sosem hagyva többet, mint másnak. Mi több: barátai családját is felkarolta, ha bajba jutottak. Rózsa eredeti mestersége szerint pásztor volt - és lám, később, betyárként sem lett hűtlen szakmájához: komoly karriert futott be mint ,,a nép pásztora".
  Alakját idealizálták védencei, mi több: emberfeletti képességek birtokosaként tartották számon. Egyes történetek szerint mérhetetlen varázsereje volt, amellyel boszorkányok ajándékozták meg. Ez a fajta bálványisztikus tisztelet nem ritka más népek betyármitológiájában sem: elég csak az angol folklór népszerű haramiájára, Robin Hoodra gondolnunk. Hogy akkor vajon mi táplálta és táplálja mind a mai napig a Rózsa-kultuszt? Talán a betyárvezér szabadság- és igazságvágya, valamint embersége az, amivel oly könnyű manapság is azonosulni. Hiszen törvényellenes cselekedeteiért mindig is vezekelni kívánt, sőt: az 1848-as szabadságharc idején csapatával a forradalmárok nézeteiért küzdött.
  Rózsa szabadságról és becsületről alkotott fogalmai azonban a törvényeken kívül álltak. Az volt számára a biztos, ha maga módján szolgáltat igazságot és társaival egyénileg gondoskodik arról, hogy mindenki megkapja, ami kijár neki."...
  De tény, hogy a Kufstein-i várában őrzött Rózsa Sándor igen népszerű rab volt, akit vasárnaponként a helyi piacon pénzért mutogattak...”
 • 2. NP1 2013. július 17. 10:27
  „"- A csongrádi színjátszók segítségével alakítottuk a történetet, azt szerettük volna kidomborítani, hogy Rózsa Sándor a szegények oldalán állt - fogalmazott Illés Péter, a könyvtár és a múzeum igazgatója."

  Ez egyszerűen arcpirító!

  Tisztelt Igazgató Úr! Ön is tudja, hogy Rózsa Sándor egy elvetemült rablógyilkos volt akit Damjanichtól az osztrák hatóságokig mindenki bitóra érett gazembernek tartott - nem a szegények gyámolítójának. Önök nem "alakították" a történetet, hanem szemérmetlenül meghamisították.

  Kíváncsian várom e kreatív csapat következő történetét Drakuláról mint a magyar véradás élharcosáról és az 56-ban békét teremtő hős szovjet katonákról.”
 • 1. Horthyszobor 2013. július 17. 09:28
  „Ismereteim szerint Ásotthalmon is lesz egy komolyabb rendezvény.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most zárták le a nyomozást: valóban a gyilkos karambolozott

Büntethetőséget megszüntető ok miatt megszüntette a nyomozást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a csongrádi emberölésben. Tovább olvasom