Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Bevetik a romos házak helyét Pitvaroson

Pitvaros - Házakat vásárolt a pitvarosi önkormányzat. Volt, amelyikhez 10 ezer forintért jutottak hozzá. Az épületeket rossz állapotuk miatt le kellett bontani. A jövőben jobb házak vételét is tervezik, amiket felújítanak és bérlakásként hasznosítanak.
Kormányzati támogatást kapott Pitvaros önkormányzata a tavasz végén. A pénz egy részét önkormányzati intézmények nyílászárócseréjére fordították, a többit pedig ingatlanvásárlásra.

– Arra törekszünk, hogy Pitvaros minél élhetőbb, minél szebb legyen. A sorsukra maradt, düledező, romos ingatlanok életveszélyesek és rontják a településképet. Nemcsak csúnyák, gazosak, falaik között betegséget terjesztő rágcsálók is meghúzhatják magukat. Ennek szeretnénk elejét venni – mondta a település polgármestere, Radó Tibor. Eddig három olyan lakóépületet vásároltak meg a tulajdonosoktól, amelyek nagyon rossz állagúak voltak, további három telken pedig már csak a házak romjai meredeztek.

– Az egyik romos házhoz mindössze 10 ezer forintért jutottunk hozzá. A tulajdonosnak az volt a kikötése, hogy 10 évig ne adjuk el az ingatlant, és a település javára hasznosítsuk. A házat el kellett bontani, nem lehetett megmenteni. Az 1000 négyzetméteres telekre gyümölcsfákat ültetünk, amelyek nem tíz évig, hanem reményeink szerint még hosszabb ideig szolgálják majd a település, konkrétan a napközi konyha javát – folytatta a településvezető.

Pitvaroson is sok a romos ház. Az önkormányzat több ilyen ingatlant vásárolt meg, az épületeket elbontották. Fotó: Pitvaros önkormányzata
Pitvaroson is sok a romos ház. Az önkormányzat több ilyen ingatlant vásárolt meg, az épületeket elbontották. Fotó: Pitvaros önkormányzata

Az önkormányzat közmunkásai több mint 20 telken végeznek a Start-programban mezőgazdasági munkát. A most megvásárolt és lebontott házak telkeit hasonló célra hasznosítják.

– Sajnos annyira rossz volt a házak állapota, hogy nem lehetett megmenteni őket. Pedig némelyik olyan – főként a szlovák hagyományon alapuló – építészeti megoldásokkal rendelkezett, amelyek csak Pitvarosra jellemzőek, például különleges nyílászáró-kialakítások, homlokzatok, fafaragások. Amit lehetett, megmentettünk, amit nem, azt még romos állapotában lefényképeztük, így örökítettük meg az utókornak – sorolta Radó Tibor. A polgármester arról is beszélt, hogy a jövőben is folytatni kívánják a házvásárolásokat. Nemcsak romos épületeket, hanem felújításra érdemes ingatlanokat is vennének, amelyekből bérlakásokat alakítanának ki. Folyamatosan figyelik a végrehajtás álló ingatlanok sorsát is.

– Szeretnénk, ha Pitvaros olyan településsé válna, ahol érdemes maradniuk vagy visszaköltözniük a fiataloknak – summázta a településvezető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megáldották, szétosztották az új kenyeret

Kőrösi Tibor, Csongrád polgármestere szerint Szent István királyunk ismerte fel először történelmünk során, hogy változtatni kell, a régi rend és szokások nem fenntarthatók. Tovább olvasom