Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Biatovszki Máté bronzérmes lett a légfegyveres Eb-n

Felgyő - Csapatban bronzérmet szerzett első felnőtt világversenyén, a hétvégi bresciai légfegyveres Európa-bajnokságon Biatovszki Máté. A 20 éves felgyői fiatalember 12 évesen Csongrádon ismerkedett meg a sportággal.
A Biatovszki névről eddig a sport iránt érdeklődő olvasóknak leginkább Mira ugrott be: a felgyői lány 17 évesen, 2009-ben a 10 méteres, 40 lövéses légfegyveres versenyszámban világcsúcs-beállítással győzött a Tajpejben rendezett 21. nyári siketlimpián. Vasárnap óta azonban bátyját, Mátét sem kerüli el a rivaldafény. A 20 éves fiatalember élete első felnőtt világeseményére utazott ki Olaszországba, a légfegyveres kontinensviadalra, ahol bronzérmet nyert. A bresciai Eb-n a Sidi Péter, Biatovszki Máté, Somogyi Péter alkotta férfi puskás csapat rögtön az alapverseny után kissé csalódott lehetett, eredménye ugyanis hiába egyezett meg a franciákéval, csak a negyedik helyen végzett. Nem sokkal később azonban kiderült, mégis dobogóra állhat a trió, mivel egy orosz versenyzőt hibás ruhahasználat miatt kizártak, így ő az egyéni döntőtől, csapata pedig az Európa-bajnoki címtől búcsúzhatott el.

Húga, Mira után Máté is érmet szerzett sportlövészetben egy világversenyen. Fotó: Internet
Húga, Mira után Máté is érmet szerzett sportlövészetben egy világversenyen.
Fotó: Internet

– Nagyon örülünk Máté bronzérmének – nyilatkozta lapunknak édesapja, Biatovszki László, aki csak SMS-t tudott váltani fiával az eredményhirdetés után. A méltán büszke szülő érdeklődésünkre elmondta, Máté 12 évesen kezdte a sportlövészetet Csongrádon Sutus József keze alatt, 2006-ban Szegedre igazolt, és ott kezdett olimpiai versenyszámokra készülni. Tavaly Újpestre szerződött, így ez év elején már lila-fehérben utazott első felnőtt megmérettetésére Szlovákiába, ahol rögtön aranyérmet szerzett.

Édesapja szerint Eb-éremmel nem számolt fia, inkább csak annyi volt a célkitűzése, hogy a lehető legjobbat nyújtsa a viadal során. A családtagok alig várják, hogy Felgyőn köszöntsék Mátét, de erre még várni kell, hiszen az itáliai túra után egyből nem utazik haza, mert egyéb kötelezettségei is vannak a fővárosban: például a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján, amelynek első éves hallgatója.

Mira a legjobb magyar junior

A junior női puskás csapat tagjaként Biatovszki Mira is részt vett az olaszországi Eb-n, ahol eredményével a magyar csapat legjobbjaként egyéniben a 17. helyen végzett, csapatban pedig hetedikek lettek.

Olvasóink írták

 • 17. aira 2011. március 10. 16:04
  „Gratulálunk Máténak!”
 • 16. agyhalott 2011. március 09. 20:57
  „"A 2009-es tajvani siketlimpián sikeresen szereplő, érmet szerző huszonhárom sportoló 2011 márciusig nem kapta meg eredményességi jutalmát, 405 millió forintot. A férfi vízilabda-válogatott mellett Biatovszky Mira sportlövő lett aranyérmes, emellett a küldöttség három bronzéremmel tért haza."

  http://sportgeza.hu/sport/2011/03/09/400_millios_jutalomra_varnak_a_siketek/”
 • 15. hank 2011. március 09. 20:18
  „hajdan61, borcsa25: na ezt ki is javították már”
 • 14. borcsa25 2011. március 09. 13:12
  „11. tromi, köszönöm! Végre valaki érti a lényeget! :)”
 • 13. hajdan61 2011. március 09. 10:59
  „Légfegyver helyett LÉGYFEGYVER lett írva. Ennyi, na bummmmm!
  Ettől még mi büszkék vagyunk a két Biatovszki fiatalokra. :-)”
 • 12. hank 2011. március 09. 09:54
  „tromi: mi a gond a főcímmel? Írd le ide szerintem, mert a "cenzúra" olvassa.
  (Egyszer "cenzúra" kifejezéssel illettem, egy szöveg eltűnését és azonnal kaptam egy email-t. Szóval valaki olvassa egész biztosan és talán tud segíteni, hogy a címet helyesen kiírják. Azonban írd le szerintem, hogy hogyan kellene kinéznie.)”
 • 11. tromi 2011. március 09. 08:26
  „Őszintén megmondom, hogy engem is zavar, hogy végre valami becsülhető dolog, és talán az utolsó fiatalok egyikéről szól, aki hajlandó hazánk hírnevét öregbíteni.
  Ennek ellenére a főcím napok óta rosszul van írva!
  Ha az orvos követne el ugyan ilyen szakmai hibát, most valaki halott lenne. Ha a szakács, akkor most lemérgeznének egy egész várost, ha a gázszerelő akkor most robbant volna valami, ha tűzoltó, min 50-en hallnak meg, és így tovább.
  Amiről most vitatkoznak itt, az nem más mint arról vitatkozni, hogy kinek bocsájtható meg a szakmai vétség.
  Élet ellen, vagyon ellen, morál ellen (morális válság van az országban, és nem kellene lekicsinyelni az erejét...), erkölcs ellen. Melyik az amely felett szemet hunyhatunk?”
 • 10. Tibet 2011. március 09. 08:24
  „hank:
  Igen, az idősebb Sutús József az aki az elmúlt kb 40 év szinte minden napját a lövészetnek szenteli. (Saját) pénzt, energiát, időt nem sajnálva mennek az ország minden pontjára versenyekre. Minimális anyagi támogatást kap éves szinten a várostól, pedig ők azok, akik évtizedek óta hozzák a sikereket, érmeket, serlegeket. Szakmai elismeréseket nem gyakran osztogattak számára, pedig több tucat országos bajnok nevelődött ki a keze alól az elmúlt évtizedek alatt.
  A Biatovszki gyerekek tehetségét is Ő fedezte fel, évekig Ő tanította őket (majd komolyabb felszereltségű egyesülethez igazoltak).

  Ma 77 évesen is keresi a fiatal tehetségeket. Méltatlan körülmények között dolgoznak egy dohos pincében, aminek a párás levegője tönkreteszi a fegyvereket (minden szétrozsdásodik).
  Kár, hogy nálunk senkit sem becsülnek meg, hiába tesz le az asztalra sikereket, hiába dolgozik megszállottan (mert Ő tényleg azt teszi). Pedig megérdemelné, hogy egy kicsit elismerjék a munkásságát, lehetőleg addig, amíg még él és nem utólag méltatnák, hogy de sokat is tett le a csongrádi sportélet asztalára... Nem sok ilyen edző van a városban, de talán még az egész országban sem - talán nem is lesz sokáig...”
 • 9. keletaru 2011. március 09. 06:52
  „hajdan61 :-) Van akinek a cikk ,s komment csak a helyes írásról szól , lényeg másodlagos . Lehet otthon gerenda , itthon szálka . Üdv Kuci

  Grt a sikerért !!!”
 • 8. Milettveledszéphazám? 2011. március 08. 19:38
  „No végre!
  (nem az aktuálpolitikával foglalkozunk!!)
  Ezek a szép napok! Minden ember legfőbb büszkesége, hogy a gyermeke valahová ÉR!!

  Gratulálunk az egész stábnak, főleg Máténak!
  Egy hazafi..”
 • 7. hank 2011. március 08. 19:17
  „Én pedig gratulálok mindenkinek: a csapatnak, a testvérpárnak és messze nem utolsó sorban Sutus Józsefnek (nem derül ki, hogy melyik, de feltételezem, hogy az idősebb), aki nagyon sokat tett a csongrádi lövészetért nagyon-nagyon sok éven keresztül.
  Hatalmas köszönet neki!”
 • 6. agyhalott 2011. március 08. 17:38
  „Gratula mindkettőnek :)
  Az ilyen hírek talán többet használnak hazánk külső megítélésének, mint ...”
 • 5. borcsa25 2011. március 08. 16:53
  „Kedves hajdan61!
  Igaza van, valóban figyelem a helyesírást! Azt gondolom, nem lenne illendő egy magyar nyelvet tanító embernek hibásan írni. Ez vonatkozik az újságíróra is, aki cikkeivel igyekszik valami fontosra felhívni a figyelmünket, és nem utolsó sorban ezzel keresi a kenyerét! Ezért fontos, hogy legalább jó példával szolgáljon! És még valami...Valóban nehezményeztem már egy párszor, hogy az a hozzászóló, aki nem tud írni, ugyan ne szólja már meg azt, aki nem tud olvasni! Gondolom jól tudja, miről/kiről beszélek. Tiszteletben tartom, hogy Önnek más a véleménye, de nekem a "kivitel" legalább annyira fontos, mint a külalak.”
 • 4. hajdan61 2011. március 08. 15:34
  „Kedves Borcsa25!
  Elég régóta figyelem már, vis olvasom, hogy Ön állandóan a helyesírási hibákért apellál! Nem ezzel kellene foglalkoznia itt a fórumon. Lehet hogy Ön nyugodtan ír, de elképzelhető, hogy akinek van egy-két gondolata, gyorsan megírja akkor, amikor a főnöke nem látja. Állandóan ezt szajkózza, biztos vagyok benne, hogy, akik itt írnak, azok is ismerhetik a helyesírási szótárat, (sietnek, esetleg sutyiban írnak stb.)de nap mint nap nem használják. De pl. egy jogszabály megfogalmazásához viszont nagyon is illik forgatni a h.szótárat! Lehet bogarászni a h.írásomat kedves Borcsa25.”
 • 3. SBetti 2011. március 08. 14:56
  „Gratulálok az egész Biatovszki családnak!
  Gondolom, a szülőknek is sok munkája benne van a két gyermekük sikereiben!”
 • 2. borcsa25 2011. március 08. 11:01
  „Gratulálok Máténak, és természetesen Mirának is!
  Kedves Bíró Dániel! Tudom, könnyű hibát elkövetni, de legyen kedves ezután többször átolvasni a cikket, mielőtt az olvasók elé kerülne!”
 • 1. tromi 2011. március 08. 10:37
  „Gratulálok neki, akár légyfegyverben, akár légfegyverben nyert! :-))

  Kedves Délvilág! Szerintem neki nem mindegy hogy miben nyert...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt jelölt van Felgyőn

Felgyő - Öten indulnak a felgyői időközi polgármester-választáson. Tovább olvasom