Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Bicikis razzia Csongrád és környékén

Csongrád és térsége - A Csongrádi Rendőrkapitányság vezetője az őszi-téli átállás veszélyei miatt elrendelte a kerékpárosok fokozott ellenőrzését.
A statisztikák szerint a Körös-toroki városban magas a közlekedési balesetet szenvedett biciklisek aránya. A rendőrök a városban és a környező kistelepüléseken, azaz Csanyteleken, Felgyőn és Tömörkényen is rendszeresen tartanak ellenőrzéseket. Elsősorban az első, hátsó világítást, a láthatósági mellényt és használatát nézik, és meg is szondázzák a kerékpárosokat.

Olvasóink írták

 • 13. puli 2011. december 21. 23:50
  „11. hank 2011.12.21. 22:15
  Teljes mértékben egyetértek.
  Egy valamit hagytál még ki. Szerintem hiába van minden rendben a kerékpáron, a rend éber őrei akkor is találnak olyat a kerékpárosok legalább 90%-ánál amiért megbüntethetik. Ez pedig a kerékpár papírjai. Ki hordja azt magával?”
 • 12. atomboy 2011. december 21. 23:30
  „3. keletaru
  "a kerékpárosok úgy vesznek rész a közúti forgalomba NINCS alapvető KRESZ ismeretűk"
  Valoban, valoban... a video is ezt bizonyitja: http://www.youtube.com/watch?v=06KOfb7zY0A”
 • 11. hank 2011. december 21. 22:15
  „"egy story: fényes nappal,világítás a táskába nehogy lelopják,de ez a rendőrt nem érdekelte 3000ft.itt tartunk ez a rendőrség....." -> és amikor ellopják, akkor közlik, hogy "nincs 20 ezer Ft felett, menj a jegyzőhöz". Illetve most már nem jegyző, hanem ismét rendőr, de már nem egyszer hallottam azt, hogy a bringa eltűnésének jelentésekor "javasolták", hogy lopjon az illető egy másikat.
  A probléma az, hogy a KRESZ azt írja elő, hogy MINDIG ott kell lennie a bringán egy egyszerre ki és bekapcsolható világításnak (még a magasság is adott álíltólag). A probléma az, hogy ez a KRESZ még a dinamós világításra készült.

  Valamelyik oldalon láttam, amikor valami közlekedési rendőr magyarázza ezt a bizonyítványt.

  Amiért most büntetnek az nyilvánvaló:
  1) Költségvetési kiigazítás
  2) Biciklist könnyű elkapni (az autósokat akik a bringaúton mennek rendszeresen, meg nem)

  Végül: nem védem a bringások azon részét, akik a piroslámpánál simán átmennek, a zebrán áttekernek vagy nincs világításuk. De ha valami ésszerűtlen (pl. nappal felszerelt világítás) akkor annyira lehetne rugalmas a rendőr.
  Különben majd a bringás is minden esetben kérni fogja a rendőr minden papírját, azonosítóját mondván, hogy vannak álrendőrök. Biztosan begyorsítaná az intézkedést és az egymás iránti bizalmat.

  Szóval rend legyen az utakon és ne sanyargatás. Lehet hogy pozitív akciókkal lehetne a KRESZ betartására nevelni az embereket.

  És tényleg életveszélyes a "Tornádó" akármi amivel száguldoznak mindenféle KRESZ ismeret nélkül.

  Sok helyen hangoztattam már. Egy lehetséges megoldás lehetne:
  1) Autósok a jogsi előtt x óra vezetés után igazoltan x órás/hónapos(...) kerékpározás forgalomban, közúton stb. Csak azért, hogy kicsit átérezze a másik oldalt (pl. kutya kirohanás, nem letakarított bringaút, szűk bringaút, stb)
  2) Bringásoknak KRESZ ismeret oktatás - akár kötelező bringás KRESZ (pl. egyirányú utcába miért nem lehet a forgalommal szembe menni és mikor lehet; mobil telefonálás stb.)

  Lehet, hogy a rendőrök megítélése pozitívabb lenne, ha valami kiadványt adnának büntetés helyett azzal együtt, hogy az illető adatait feljegyzik, hogy legközelebb ha ismét ilyen van, akkor már nem lesznek elnézőek.

  Hank”
 • 10. Jozseff 2011. december 21. 21:27
  „Sajnos maximálisan hihető joci10 írása sajnos.
  Szolgálnak és védenek, nesze neked!
  Végülis nem kell csodálkozni ez itt Magyarország”
 • 9. joci10 2011. december 21. 13:08
  „Az egésznek az a lényege,h nem jött be a megfelelő összeg a pénztárba és leb...ás járt érte a csongrádi kapitányságnak.véletlenül sem a biztonságos közlekedés a lényeg hanem h meg kell büntetni mindenkit!ezt első kézből mondta egy "kedves" ismerősöm.

  egy story: fényes nappal,világítás a táskába nehogy lelopják,de ez a rendőrt nem érdekelte 3000ft.itt tartunk ez a rendőrség.....
  egy nagy rakás 0!!!!”
 • 8. deka79 2011. december 21. 07:37
  „az őszi-téli átállás veszélyei miatt ..nem is tudtam hogy már bicajra is kell téli gumi.... :d amugy meg A Csongrádi Rendőrkapitányság vezetője mikor nem rendeli el a biacjosok megbüntetését? mindenért büntetnek ezek a m.jmok....na de hátha szilveszterkor már szondáztatnak is majd.. ha lessz annyi gógyijuk..de nem akarok 5leteket adni nekik.. mert még felfogják,megértik amit irok....”
 • 7. Gabor715 2011. december 20. 21:47
  „Van egy pár szabálytalankodó biciklis Csongrádon, de a többség betartja a szabályokat és normálisan közlekedik, nem kelt balesetveszélyes helyzeteket. Érdekes, nagyvárosokban nem a biciklist büntetik, hanem az autóst, mert azokban a városokban autósból több van, Csongrádon pedig a biciklisből. Itt ebből van a bevétel. Könnyű a biciklist büntetni olyan dolgok miatt, hogy pl. miért megy járdán (ami mellet nem megy autóút...). Az nem baj, hogy pl. a Bethlen Gábor utcában, vagy a Széchenyi úton (luxus)autókkal jóval több, mint 50-el száguldoznak, vagy keresztbe állnak meg az úton... És miért nem hallunk olyanról, hogy az igazoltató rendőr a biciklisnek prizmát/hátsólámpát adott? VICC”
 • 6. eleonóra 2011. december 20. 15:49
  „Nem csak csongrádi probléma a kivilágítatlan és szabálytalankodó biciklis.Igenis büntessék őket is meg példát statuálva a többi szabálytalankodónak és akkor hátha egyszer elérjük, hogy a kerékpáros is használja sötétedéskor a lámpáját.”
 • 5. tromi 2011. december 20. 15:26
  „...minden hónap utolsó hetében kiemelten büntetnek mindenért, du 16 után, műszak váltáskor, mondván jövőhéten jön a fizu, be lehet fizetni. Ez sem kiemeltebb, és a célcsoport sem változott. Menjenek a lidl parkolójába akciós napon, menjenek a bicikli utakra de, du, és ott tegyenek rendet. Ha reggel az ének zene előtt apuci a járdán áll meg a jeep jével, és teszi ki a gyereket úgy, hogy a gyalogosok az úttesten rekedtek, akkor ne a másik irányba fordítsa a fejét, hanem a cipője orrához...utána lehet nézni, hogy a minimálbéreseknek a világításon felül van-e prizmája a biciklin, ami röpke egy nap alatt hiány lett a biciklis boltokban...”
 • 4. Jozseff 2011. december 20. 10:26
  „Nagyon sok kerékpárost megbüntettek most a "rend őrei" minden féle okért az ismerőseim között.
  Nem azt mondom, hogy a bringásokra nem vonatkoznak a törvények csak évekig nem számított például. hogy fényes nappal van a-e világítás vagy ezeréves bicaj papír stb.. ezt PONT most az ünnepek előtt kell kőkeményen büntetni.
  Esetleg ugyanekkora intenzivitással csak pár hétig figyelmeztetni nem lehetett volna!!!???
  Utána lehetetett volna orba szájba büntetni, de áááá ez nekünk nem megy!
  GRATULÁLOK! Boldog Karácsonyt”
 • 3. keletaru 2011. december 20. 10:02
  „1. hank.:-( A probléma ott kezdődik a kerékpárosok úgy vesznek rész a közúti forgalomba NINCS alapvető KRESZ ismeretűk . S ebből ki indulva szerintük ( tisztelet a kivételnek ) nekik mindent lehet .Pl. Járdáról zebrára lehajtani , na ehhez vezetői rutin ezt kivédeni , ülep jelzésével balra kanyarodni dehirtelen, láttam olyat is mikor a gyerekek mentek át a zebrán s közéjük hajtott mert neki sietni kell , kiszáltam a kocsimból s megis tapsoltam mire felháborodott ez mint itton Csongrádon stb. Nekem olyba tünik némelyik SZENT-nek képzeli magát . S lehet durván hangzik de a legfélelmetesseb mikor az szépkorúak padlón húzzák az elektromos kerékpárnak s sem embert sem Isten nem ismreve hajtanak ...........Szerintunk mindenki hibás aki akadjozza őket mégha az alapvető szabályokat sem tartjákbe . Igenis járjon el a hatóság , igaz ne mindig pénzbehajtó módjára ....Hanem élhetnének is a figyelmezetetéssel . Üdv Kuci”
 • 2. surjana 2011. december 20. 05:38
  „moderálva, köszönjük”
 • 1. hank 2011. december 19. 22:53
  „Csak annyi kérésem lenne a rend őreihez, hogy ha idősebb kerékpározókat igazoltatnak és kérik a bringa papírjait, akkor segítsenek a bringát megemelni ha szükséges, mert nekik nem feltétlenül megy. Ha pedig valaki a gyalog és kerékpárút vagy csak kerékpárút helyett a mellette húzódó úton tekerne mert a gyalogosok akadályonák a bringások folyamatos haladását akkor mérlegeljenek, mert lehet nem akadályozza és veszélyezteti az autósokat, mindössze a bőrét próbálja menteni, mivel ebben az évben a bringások kiemelt ellenőrzése arról szólt, hogy "tereljünk be minden bringást a mindenféle tipusú és minőségű kerékpárutakra mert addig sem az autósok között vannak és addig sem okoznak balesetet az autósoknak". Csak azt már senki sem nézi, hogy sok bringás VESZÉLYEZTETI más bringás testi épségét. Fejünket a homokba dugva figyelünk. A rendőr szerintem a kerékpárúton is lehetne rendőr: igenis ha a gyalogos ott baktat és akadályozza a bringást, akkor tessék megbüntetni.

  Továbbá javasolnám ellenőrizni a Tiszagátra felhajtó autósokat, hogy kinek van és kinek nincs engedélye (az ATIKÖVIZIG egészen biztosan partner lesz ebben mivel vannak visszatérő "hivatlan vendégeik").
  Így lenne teljes a kép. Hiszen a bringások nem számolnak a gáton száguldozó autósokra.

  A cikkel kapcsolatosan pár információ nem derült ki.
  1) "magas a közlekedési balesetet szenvedett biciklisek aránya" -> Mennyi Csongrádon és mennyi máshol az országban ez az arány? (1 bringás baleset is sok, de nekem a cikkből az jön le, hogy kicsit még nézzünk már a körmére a bringásoknak, hiszen ebben az évben őket kellett kiemelten ellenőrizni.)
  2) Százalékosan hány esetben volt csak a bringás a hibás, mennyi esetben csak az autót, és mennyi esetben mindketten?

  Hank”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázik, és munkahelyet teremt Csongrád

Csongrád - Ahogy hazánk, úgy a város is öregszik, de ezt a maga javára fordíthatja Csongrád. Az… Tovább olvasom