Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Biogáz híg trágyából

Csongrádon is látnak üzletet a bioüzemanyagok előállításában, az önkormányzatnál is szóba került egy üzem létrehozásának terve. Pályázati pénzt és vállalkozói tőkét vonnának be a beruházásba. Egy másik tervezett, biogázt előállító üzem „nyersanyagáról" egy felgyői sertéstelep gondoskodna.
Egy szervezet a Héjja Testvérek Kft. felgyői sertéstelepének hígtrágyáját hasznosítaná, mégpedig biogázként. Fotó: Tésik Attila
Egy bioetanol-előállító üzem tervezéséről hallani Csongrádon. Bedő Tamás polgármester több fórumon is említést tett az önkormányzat szándékáról, miszerint a város támogatná egy ilyen beruházás megvalósítását, de konkrétumok eddig nem hangzottak el. – Egy kisebb üzem létrehozása valóban szóba került, de az előkészítésnek még nagyon az elején járunk – erősítette meg lapunk értesülését Csongrád első embere.

A városvezető hozzátette, egy ilyen termelőegység újabb lehetőséget jelentene a kistérség gazdáinak. A beruházás helyszíne és az üzem kapacitása egyelőre kérdéses, de a döntésnél mindenképp figyelembe kell venni a bevonható termőterület nagyságát, illetve azt is, hogy más kistérségek is gondolkoznak ilyen megoldáson. Előbbi kapcsán Bedő Tamás 5-10 ezer hektárt említett.

Ez a méret hozzávetőleg akkora, mint amekkorát a mintegy száz gazdát tömörítő csongrádi BÉSZ művel. A beszerzési és értékesítési szövetkezetnél is érdeklődtünk, ahol szintén megerősítették, hogy már történtek lépések egy bioüzemanyagokat előállító üzem létrehozásának érdekében, de ennél többet nem voltak hajlandók elárulni. Más forrásból viszont megtudtuk, hogy maga a csongrádi önkormányzat is részt vállalna a projektben, mégpedig úgy, hogy nem zárná ki a vállalkozói tőkét, vagyis – elképzelhető, hogy a környékbeli gazdálkodókkal – vegyes tulajdonban működtetné a termelőegységet, amelyet pályázati pénzekből valósítanának meg. A kistérségi irodán azt mondták lapunknak, lehetséges, hogy a gazdák körében kérdőívekkel mérik föl, ki mennyi földterülettel és milyen növény termesztésével tudna csatlakozni a kezdeményezéshez.

Megújuló energiaforrások után is van érdeklődés a kistérségben. Információink szerint egy szervezet a Héjja Testvérek Kft. felgyői sertéstelepének hígtrágyáját hasznosítaná, mégpedig biogázként. Úgy tudjuk, a Csongrádon húsfeldolgozót is működtető társaság nem zárkózott el az ajánlattól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiszékenységi próba volt?

Nem történt bűncselekmény a csongrádi ereszcsatorna-felújítások során – állítja a helyi… Tovább olvasom